Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar fără precedent pentru Constanţa Examenul de Bacalaureat 2013 ar putea fi anulat! Iată ce transmite Ministerul Educaţiei! (document)

ro

22 Aug, 2013 00:00 3546 Marime text
Procurorii Anticorupţie pot cere instanţei de judecată anularea examenului de Bacalaureat. Tribunalul Constanţa a decis ieri menţinerea în arest a lui Gheorghe Amza 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa au dispus, ieri, trimiterea în judecată a lui Gheorghe Amza, fostul decan al Facultăţii de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice (IMST) din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti. Amza a fost acuzat că, în calitate de preşedinte al comisiei de Bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, cu ocazia desfăşurării examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie, ar fi primit, prin intermediar, de la mai mulţi elevi participanţi la examenul de Bacalaureat, suma de 3.000 de euro şi a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, şi a serviciilor de masă, cu titlul de mită. Odată cu Amza, au mai fost trimise în judecată şi alte cadre didactice ale şcolii, dar şi părinţi ai unor elevi care au susţinut anul acesta examenul de maturitate. În contextul în care magistraţii vor concluziona că examenul de Bacalaureat 2013 a fost fraudat, se va decide reluarea procedurilor specifice?

ZIUA de Constanţa a încercat să afle răspunsul la această întrebare, însă reprezentanţii instituţiilor implicate în dosar refuză, momentan, să facă vreun comentariu cu privire la organizarea unor noi probe de Bac. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale susţin că au luat act de decizia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a trimite spre judecare dosarul mai sus precizat. De asemenea, oficialii ministerului mai spun că se analizează situaţia juridică apărută, în vederea stabilirii măsurilor care se impun faţă de cei care au fost trimişi în judecată, respectând principiul prezumţiei de nevinovăţie. „Ministerul Educaţiei Naţionale dezaprobă orice comportament care aduce atingere normelor legale şi de conduită profesională şi sancţionează fără menajamente abaterile celor care activează în sistemul naţional de învăţământ”, conform unui comunicat oficial.

Pe lângă Amza, în acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată de DNA următorii: Ingrid Iulia Rădulescu, cadru didactic, vicepreşedinte al comisiei de Bacalaureat, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, Florin Pădureanu, cadru didactic, membru al comisiei de Bacalaureat, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, Doina Manoleasa, cadru didactic, membru al comisiei de Bacalaureat, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, Valeria Maria Tudosa, cadru didactic, membru al comisiei de Bacalaureat, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, Otilia Cornelia Stere, secretara comisiei de examen, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, Veronica Cara, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la dare de mită, Mihaela Valentina Balint, cadru didactic, supraveghetoare în cadrul comisiei de Bacalaureat, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în formă continuată, Gabriela Alexoiu, persoană fără calitate specială, mamă a unui candidat la examenul de Bacalaureat, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, în formă continuată, Cilica Stângaciu, candidat la examenul de Bacalaureat, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de dare de mită, în formă continuată, Viorel Urdişnenu, persoană fără calitate specială, tatăl unui candidat la examenul de Bacalaureat, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de dare de mită, în formă continuată, şi Aurel Boboşatu, candidat la examenul de Bacalaureat, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În cursul lunii iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, în calitate de preşedinte al comisiei de Bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic «Ion Bănescu» din Mangalia, cu ocazia desfăşurării examenului de Bacalaureat, a primit, prin intermediari, de la mai mulţi elevi, participanţi la examenul de Bacalaureat, suma totală de 3.000 de euro şi a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, şi a serviciilor de masă, cu titlu de mită. Banii au fost primiţi pentru a permite elevilor să promoveze, în mod fraudulos, proba la disciplina chimie din cadrul examenului de Bacalaureat (...)”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii