Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:23 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al SCJU, cere să fie pus în libertate. Verdict final, în câteva zile

ro

23 May, 2016 00:00 1732 Marime text


Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, a atacat decizia Florentinei Ivăncioiu, judecător al Tribunalului Bucureşti, prin intermediul căreia a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile. Contestaţia lui Căpăţînă va fi trimisă spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care va lua o decizie definitivă. Dosarul este instrumentat de procurorul Diana Corina Stăncele, din Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.  Florentina Ivăncioiu a fost magistrat al Judecătoriei Constanţa.
 
Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al SCJU, este cercetat pentru luare de mită, în formă continuată.
 
În ordonanţa procurorului Diana Corina Stăncele se arată că, „în perioada 2011 - 2015, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, reprezentat de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, şi o societate comercială s-au încheiat un acord cadru şi mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activităţii (licenţe de aplicaţii şi diferite programe), disponibilitate volum de calcul şi stocare date, asigurarea serviciilor de consultanţă de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanţă, configurarea şi adaptarea în funcţie de nevoile specifice ale spitalului şi instruirea utilizatorilor“.
 
„Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 de euro (fără TVA) - aproximativ 139.200 de euro (fără TVA)/an. În acelaşi context, pentru «buna derulare» a contractelor şi pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a pretins şi primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanţii firmei respective (denunţători în cauză), iniţial, suma de 2.300 de euro, majorată ulterior la 2.900 de euro. Plăţile s-au făcut, la indicaţia inculpatului Căpăţînă Dănuţ, în baza unor contracte de «consultanţă»  încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore ce aparţineau managerului unităţii medicale, deşi firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea servicii“, potrivit DNA.
 
„Astfel, în perioada 2012 - august 2015, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro, la care se mai adaugă 8.000 de euro primiţi cash. În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeaşi societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ i-a amintit unuia dintre denunţători faptul că mai are de achitat o «datorie» de 50.000 de euro. După ce au căzut de acord cu privire la suma şi modalitatea de remitere, respectiv 25.000 - 30.000 de euro, plătibilă cash şi în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 de euro/lună, faţă de procentul de 15% pretins anterior“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.
 
La data de 18 mai, Dănuţ Căpăţînă a fost surprins în flagrant de către procurorii Anticorupţie după ce ar fi primit de la persoana denunţătoare o tranşă din „datoria“ pretinsă, respectiv 10.000 de euro.
 
La data de 4 noiembrie 2014, Căpăţînă, în aceeaşi calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost trimis în judecată de procurorii Anticorupţie, în sarcina sa reţinându-se săvârşirea unei infracţiuni de tentativă la abuz în serviciu în legătură cu atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal.
 
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanţa. Judecata este la final, iar procesul a fost amânat pentru data de 7 iunie, în vederea formulării concluziilor pe fondul cauzei.  

Citeşte şi 

Ti-a placut articolul?

Comentarii