Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:11 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel Constanța, termen în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

ro

08 Jan, 2024 11:18 752 Marime text
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Luni, 8 ianuarie 2024, la Curtea de Apel Constanța este programat un nou termen în dosarul în care procurorii DNA contestă decizia Tribunalului Tulcea prin care s-a încetat procesul penal față de Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, și omul de afaceri Sorin Strutinsky, aflat în prezent într-un penitenciar din Italia!
 
Oricare va fi decizia instanței, aceasta va fi definitivă!
 
De menționat că, potrivit portalului instanțelor de judecată, și Sorin Strutinsky contestă decizia tribunalului.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

„În perioada 2010 – decembrie 2014, inculpatul Căpățînă Dănuț, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a pretins de la reprezentanții a două societăți comerciale remiterea unor comisioane de: 10% din valoarea facturilor încasate de una dintre firme de la unitatea medicală (în cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spălătorie); 18-20% din valoarea investițiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract de concesiune încheiat de spital cu cealaltă societate (servicii de pompe funebre).
 
În acest context, inculpatul Căpățînă Dănuț a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totală de 663.083 lei.
 
Concret, banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpatul Căpățînă Dănuț atât pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte cât și pentru a introduce în caietul de sarcini și în documentația de achiziție cerințe de calificare pe care să nu le poată îndeplini decât firmele agreate.
 
Într-unul dintre cazuri, inculpatul Căpățînă Dănuț a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, Strutinsky Gabriel Sorin, care și-a și însușit, prin intermediul unei societăți pe care o controla, suma de 64.649 lei.
 


În aceeași perioadă, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins și a primit de la reprezentanții aceleiași firme beneficiare suma de 346.395 lei în schimbul determinării managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, să plătească la timp facturile și să deruleze fără probleme contractele pe care societatea respectivă le avea încheiate cu unitatea medicală.
 
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra a patru terenuri ce aparțin inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin. Măsura respectivă a fost dispusă și asupra a 250 părți sociale pe care același inculpat le deține la o societate comercială.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
Decizia Tribunalului Tulcea a fost luată la data de 21 iunie 2023, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale, conform portalului instanțelor de judecată.
 
Tribunalul Tulcea a dispus confiscarea sumei de 663.082,93 lei de la Dănuţ Căpăţână şi a sumei de 411.044,14 lei de la Gabriel Sorin Strutinsky.
 
Mai mult, instanța a menţinut sechestrul asigurator dispus prin Ordonanţa nr. 370/P/2016 din 12.10.2017 asupra mai multor bunuri imobile şi mobile aparţinând lui Sorin Gabriel Strutinsky până la concurenţa sumei de 411.044,14 lei ( echivalent euro 89.886,97, printre acestea aflându-se 250 părţi sociale ale SC Xentoti SRL cu sediul în localitatea Mamaia, Municipiul Constanţa, Complex Flora, judeţul Constanţa, având reprezentând o cotă parte de 25% din capitalul social în valoare de 10.000 lei, respectiv 2.500 lei.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Dosar DNA Constanța! Judecătorii anunță primul termen în dosarul lui Dragoș Adrian Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor!


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii