Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pagini din istoria Securităţii Ultimele nominalizări ale CNSAS pentru Constanţa

ro

10 Jun, 2011 00:49 4043 Marime text
DESCHIDERE_securitate_e.jpg„Măsura propusă de domnia sa, cu încălcarea dreptului la liberă circulaţie prevăzut de Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice"

Potrivit Monitorului Oficial al României, publicat miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit zilele trecute că Florea Spirea, fost căpitan în cadrul UM 01650 Poarta Albă, fost şef al Biroului Contrainformaţii, Gheorghe Zanfir, fost candidat la funcţia de primar al localităţii Cernavodă şi Costică Crihană, fost locotenent colonel şi Şef al Serviciului 3 din cadrul Inspectoratului Judeţean de Securitate Constanţa, dar şi Gheorghe Jivan au colaborat cu Securitatea. Mai mult decât atât, magistraţii bucureşteni s-au pronunţat şi în dosarul lui Constantin Coca, precum şi în al lui Ion Acsân, din Techirghiol.

securisti_cnsas.jpgPotrivit Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, numărul 180/8.VI.2011, Florea Spirea, fost căpitan în cadrul UM 01650 Poarta Albă, şi fost şef al Biroului Contrainformaţii, „a dispus o serie de măsuri informativ-operative asupra unui militar semnalat cu preocupări de a părăsi ţara, precum şi cu comentarii denigratoare la adresa statului român". „Analizând actele aflate la dosar, Curtea a reţinut în fapt că pârâtul a fost angajat al Securităţii, având gradele de locotenent la Biroul de Contrainformaţii din UM 02195 în anul 1977, locotenent major la Biroul de Contrainformaţii din UM 02603 - Agigea în anul 1984, UM 01717 - Cumpăna în anul 1984 şi 1985, gradul de căpitan în anii 1985 - 1987, şef al Biroului Contrainformaţii din UM 01650 - Poarta Albă în anul 1986 şi al Biroului Contrainformaţii din UM 01717 - Ovidiu în anul 1987 din cadrul Direcţiei a IV-a", conform Monitorului Oficial. Curtea de Apel Bucureşti a mai constatat existenţa calităţii de lucrător al Securităţii şi în privinţa lui Gheorghe Jivan. Astfel, potrivit dosarului cu numărul unic 9890/2/2009, Gheorghe Jivan „având calitatea de locotenent major în cadrul Inspectoratului Judeţean de Securitate Tulcea, Biroul 3, a propus verificarea şi urmărirea în cadrul dosarului de problemă, a unei persoane semnalată cu intenţii de evaziune din ţară. Măsura propusă de domnia sa, cu încălcarea dreptului la liberă circulaţie prevăzut de Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice (...)". În privinţa lui Gheorghe Zanfir, fost candidat la funcţia de primar al localităţii Cernavodă, s-a stabilit că avea gradul de locotenent major în cadrul Inspectoratului Judeţean de Securitate Constanţa, Securitatea Oraşului Cernavodă, „calitate în care a dirijat reţeaua informativă pe lângă o persoană aflată în supraveghere informativă ca suspectă de evaziune. (..) Acţiunile pârâtului au condus la suprimarea dreptului la viaţă privată, secretul corespondenţei, libertate de mişcare, etc". Costică Crihană, având gradul de locotenent-colonel şi funcţia de Şef al Serviciului 3 din cadrul Inspectoratului Judeţean de Securitate Constanţa, ar fi dispus luarea în evidenţa dosarului de problemă a unei persoane semnalată că „întreţinea corespondenţă cu un cetăţean vest-german şi a fost invitată să participe la manifestări cultural-artistice în RFG". Drept urmare, Costică Crihană ar fi aprobat ca unii indivizi să se apropie de subiect şi să afle cât mai mult despre acesta. Curtea de Apel Bucureşti a mai respins două acţiuni formulate de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, una în contradictoriu cu Ion Acsân, domiciliat în oraşul Techirghiol, iar cealaltă cu Constantin Coca. Facem precizarea că deciziile din cele şase dosare expuse mai sus pot fi atacate cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii