Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:24 20 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar în apel Un medic din Corbu, condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită în scandalul certificatelor COVID false

ro

20 Jul, 2025 17:00 283 Marime text
foto: Pexels
  • Medicul Radu Daniel Ioan, inculpat în acest dosar, a fost condamnat la o pedeapsă totală de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru comiterea a două infracțiuni de luare de mită și trei infracțiuni de instigare la fals informatic, săvârșite în perioada februarie–aprilie 2022
 
Tribunalul Constanța a condamnat în primă instanță un medic de familie din localitatea Corbu, județul Constanța, pentru fapte grave de corupție și fals legate de eliberarea ilegală a certificatelor de vaccinare COVID-19.
 
Medicul Radu Daniel Ioan, inculpat în acest dosar, a fost condamnat la o pedeapsă totală de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru comiterea a două infracțiuni de luare de mită și trei infracțiuni de instigare la fals informatic, săvârșite în perioada februarie–aprilie 2022. Hotărârea nu este definitivă, fiind atacată cu apel de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, iar cauza se află acum pe rolul Curții de Apel Constanța.
 
Mita pentru certificate COVID false: 100 de euro pentru fiecare pacient
 
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, medicul ar fi pretins și primit sume de bani (aproximativ 100 de euro per persoană) de la diverși clienți care doreau să obțină certificate verzi digitale de vaccinare anti-COVID-19 fără a fi vaccinați în realitate. Acesta introducea în sistemele informatice RENV și SIUI date fictive, atestând în mod fals administrarea vaccinului, faptă înlesnită și cu ajutorul asistentei medicale din cadrul cabinetului, care a introdus efectiv informațiile, însă fără vinovăție, la instigarea medicului.
 
Procurorii au documentat trei acte materiale distincte:
  • 28 februarie 2022: medicul a primit 600 lei de la un pacient căruia i-a emis un certificat COVID fals;
  • 11 aprilie 2022: un caz similar, cu aceeași sumă și metodă;
  • 12 aprilie 2022: medicul a instigat din nou asistenta să introducă în sistem date false privind un presupus vaccin administrat.
 
Decizia instanței: închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității
 
Tribunalul Constanța a contopit pedepsele individuale și a stabilit pedeapsa rezultantă de 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pe o perioadă de 3 ani. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va fi obligat:
  • să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune Constanța,
  • să anunțe orice schimbare de locuință sau loc de muncă,
  • să frecventeze un program de reintegrare socială,
  • și să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, fie la Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanța, fie la Direcția de Asistență Socială.
 
Totodată, instanța a aplicat și pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a ocupa funcții publice sau de autoritate, pe o durată de 2 ani, și a dispus confiscarea sumei de 1.100 de lei, reprezentând mita primită în cele două cazuri documentate.
 

De asemenea, instanța a desființat adeverințele false de vaccinare, emise pe numele a trei persoane, în baza cărora au fost eliberate certificate digitale COVID-19.
 
Apelul Parchetului și următorul termen
 
Nemulțumit de soluția de fond, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a declarat apel la finalul lunii iunie. Dosarul are primul termen la Curtea de Apel Constanța pe 16 octombrie 2025, când magistrații vor decide dacă mențin sau modifică sentința.
 
Medicul Radu Daniel Ioan beneficiază, conform legii, de prezumția de nevinovăție, iar hotărârea nu este definitivă. Decizia Curții de Apel va clarifica în mod definitiv soarta juridică a inculpatului.
Surse de documentare: Rejust.ro, Portalul instanțelor de judecată
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Medic de familie din Corbu, acuzat că ar fi primit mită, ca să elibereze certificate de vaccinare anticovid false, în atenția Curții de Apel Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii