Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:24 18 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SNR RUMN Economia Albastră la Marea Neagră. Cooperare regională și inițiative inovatoare discutate la un atelier internațional organizat la Constanța

ro

18 Jul, 2025 17:35 140 Marime text


La data de 17 iulie 2025, a avut loc Atelierul de Lucru Internațional cu tema: “Economia Albastră în Zona Mării Negre”. 

Evenimentul a fost organizat în format hibrid, de Rețeaua Universităților de la Marea Neagră în colaborare cu Universitatea Maritimă Națională din Odessa, Ucraina și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, în cadrul programului de activități al Proiectului Blue Gates.

La eveniment au participat specialiști din România, Bulgaria, Belgia, Ucraina, Turcia, Grecia, Spania și de la Comisia Europeană, reprezentanți din sectoarele specifice economiei albastre, respectiv sectorul energiilor regenerabile, de pescuit și acvacultură, turism maritim și costier, construcții de nave precum și alte sectoare conexe, reprezentanți din mediul universitar, institute de cercetare, experți și reprezentanți din instituții guvernamentale, reprezentanți de la NGO-uri de profil, precum și reprezentanți mass-media.

Rezultatele obținute în urma dezbaterilor au permis definirea unor direcții prioritare de cooperare în domeniul Economiei Albastre după cum urmează: valorificarea resurselor energetice regenerabile și alternative cum ar fi energia eoliană și energia solară pe platforme offshore, în monitorizarea poluării apelor Mării Negre, urmărirea fenomenelor extreme cu accent asupra furtunilor și valurilor de mare intensitate, în promovarea tehnologiilor de depoluare, în dezvoltarea infrastructurilor pentru serviciile de turism maritim și costier și în pregătirea resursei umane cu înaltă specializare pentru transportul maritim, în exploatații offshore, acvacultură și maricultură, precum și în turism.

Au fost prezentate o serie de propuneri de inițiative majore în domeniul cercetării științifice și inovării, cum ar fi proiectul INNFLOW de constituire a unei Comunității de Cunoaștere și Inovare (KIC) în domeniul apei cu accent pe promovarea economiei circulare în zone costiere, promovarea educației pentru Economia Albastră începând de la ciclul primar, pe toată durata vieții, utilizarea tehnologiilor de Realitate Extinsă (XR) pentru activități de instruire și lucru colaborativ în domeniul Economiei Albastre.

Participanții au subliniat necesitatea de a se demara o inițiativă regională pentru realizarea unor infrastructuri de cercetare de înaltă performanță care să permită o cunoaștere aprofundată a proceselor din ecosistemele maritime și costiere și să sprijine activitățile de protejare a mediului acvatic costier, precum și proiectele de anvergură de constituire a unor bucle de economie circulară  și dezvoltare durabilă. Prezenți la eveniment, dl Prof. Dr. Adrian Curaj, Președinte al Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, dna Luminița Bălălău, Director Departament Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului și dl Răzvan Filipescu, Vicepreședinte Consiliul Județean Constanța au exprimat sprijinul și interesul instituțiilor pe care le reprezintă de a contribui la materializarea propunerilor în proiecte și programe concrete. Astfel, s-a convenit demararea procesului de formulare a notei de fundamentare pentru o platformă tehnologică de cercetare și inovare în domeniul Economiei Albastre.

Dna Magdalena Andreea Străchinescu-Olteanu de la Directoratul General pentru Afaceri Maritime și Pescuit al Comisiei Europene a prezentat cadrul general, atât în ceea ce privește programele și inițiativele aflate în derulare, cât și instituțiile responsabile, asigurând participanții de întreg sprijinul pentru inițiativele în domeniul Economiei Albastre la Marea Neagră.


Pe parcursul evenimentului au fost prezentate și o serie de realizări ale unor întreprinderi inovative pentru produse și servicii în domeniul Economiei Albastre, cum ar fi Europlastic SRL, România, Lamar, Grecia și Avecom, Belgia.

Proiectul Blue Gates intitulat "Consolidarea Transformării Albastre și Inteligente a Bazinului Mării Negre" (Empowering Blue and Smart Transformation of the Black Sea Basin), cu indicativul BSB00189, este finanțat în cadrul Programului (Interreg VI-B) NEXT pentru Bazinul Mării Negre.

Secretariatul Național Român al Rețelei Universităților de la Marea Neagră  este partener la Proiect. Coordonarea este realizată de către Agenția de Dezvoltare pentru Regiunea Est din Turcia, iar parteneriatul mai cuprinde Universitatea din Rize (Turcia), Municipalitatea din Burgas (Bulgaria) și Universitatea Naționala Maritimă din Odessa (Ucraina).

Valoarea totală a proiectului este de 1.401.686,28 euro, din care finanțarea nerambursabilă din partea Comisiei Europene este de 1.261.517,62 Euro.





 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii