România relații diplomatice 26 iulie, Ziua Independenței Republicii Maldive. Stat arhipelagic cu palmieri și lagune albastre de vis (FOTO)
România relații diplomatice: 26 iulie, Ziua Independenței Republicii Maldive. Stat arhipelagic cu palmieri și
26 Jul, 2025 19:44
ZIUA de Constanta
318
Marime text



- Maldive, cea mai mică țară din Asia, dar una dintre cele mai dispersate state suverane din lume.
În data de 26 iulie 2025, Republica Maldive celebrează Ziua Independenței. În această zi, statul își sărbătorește eliberarea de sub protectoratul britanic în anul 1965.
Numită oficial Republica Maldive, cunoscută istoric ca Insulele Maldive, este o țară și un stat arhipelagic din Asia de Sud, situat în Oceanul Indian.
România nu întreține relații diplomatice directe cu Republica Maldive, ci indirect prin Ambasada României în Sri Lanka, potrivit listei Corpului Diplomatic.
Țara se învecinează la sud-vest de Sri Lanka și India, la aproximativ 750 kilometri (470 mile; 400 nautical milei) de continentul asiatic.
Maldive este format dintr -un lanț de aproximativ 1.200 de mici insule de corali și bănci de nisip (dintre care aproximativ 200 sunt locuite), grupate în clustere, sau atoluri .

Maldivele sunt cea mai mică țară din Asia. Suprafața sa terestră este de doar 298 kilometri pătrați, dar este împrăștiată pe aproximativ 90,000 kilometri pătrați de ocean, ceea ce o face una dintre cele mai dispersate state suverane din lume.
Insulele Maldive au o altitudine medie de 1,5 metri deasupra nivelului mării, iar cel mai înalt punct natural este de doar 2,4 metri, astfel fiind cea mai joasă țară din lume.
Clima este una tropicală musonică, conform clasificării climatice Köppen, care este influențată de masa mare de uscat a Asiei de Sud din nord. Deoarece Maldivele are cea mai joasă altitudine dintre toate țările din lume, temperatura este constant caldă și adesea umedă.
Istoric al țării
Maldivele sunt locuite de peste 2.500 de ani. Contactul documentat cu lumea exterioară a început în jurul anului 947 d.Hr., când călătorii arabi au început să viziteze insulele. În secolul al XII-lea, parțial datorită importanței arabilor și persanilor ca și comercianți în Oceanul Indian, islamul a ajuns în arhipelagul maldivian. Maldivele au fost rapid consolidate ca un sultanat, dezvoltând legături comerciale și culturale puternice cu Asia și Africa. Din mijlocul secolului al XVI-lea, regiunea a fost sub influența tot mai mare a puterilor coloniale europene, iar Maldivele au devenit un protectorat britanic în 1887.

Independența față de Marea Britanie a fost obținută în anul 1965, iar o republică prezidențială a fost înființată în anul 1968, cu un Majlis al Poporului ales.
Deceniile următoare au fost marcate de instabilitate politică, eforturi de reformă democratică și provocări de mediu cauzate de schimbările climatice și creșterea nivelului mării.
Din punct de vedere administrativ, statul este împărțit în șapte provincii.
Malé este capitala și cel mai populat oraș, numit tradițional „Insula Regelui”, de unde dinastii regale antice au condus din poziția sa centrală.
Orașul Malé este localizat pe insula Malé în atolul Kaafu. Are o populație de 105.000 locuitori ceea ce înseamnă cam o treime din populația întregii țări. Insula este în totalitate urbanizată, orașul întinzându-se pe întreaga suprafață a sa.

Religia
Budismul s-a răspândit probabil în Maldive în secolul al III-lea î.Hr și a devenit religia dominantă a poporului Maldivelor până în secolul al XII-lea.
Importanța arabilor ca comercianți în Oceanul Indian până în secolul al XII-lea poate explica parțial de ce ultimul rege budist al Maldivelor, Dhovemi, s-a convertit la islam în anul 1153 (sau 1193).
În epoca contemporană, religia de stat este islamismul. Practicarea publică a oricărei alte religii este interzisă, iar non-musulmanilor le este interzis să devină cetățeni.
Limba oficială este o limbă indo-europeană numită Dhivehi (sau Maldivian). Se vorbește și araba, hindi și engleza.
Politic
Maldivele este o republică constituțională prezidențială, cu o influență semnificativă a președintelui ca șef al guvernului și șef de stat. Președintele conduce ramura executivă și numește cabinetul, care este aprobat de Majlisul Poporului (Parlament). El conduce, de asemenea, forțele armate.
Actualul președinte, în funcție din 17 noiembrie 2023, este Mohamed Muizzu.

Președintele Maldivelor și membrii Majlisului unicameral servesc pentru mandate de cinci ani.
Economia este bazată pe turism, pescuit și construcții de bărci
Începând cu anii '70, economia Maldivelor s -a dezvoltat rapid. Creșterea anuală a produsul intern brut (PIB) a fost ridicat, în medie aproximativ 6 la sută în anii 2010 și în Venit național brut (GNI) pe cap de locuitor-printre cei mai mici din lume în anii ’70-a preluat nivelul țărilor cu venituri medii superioare până la sfârșitul anilor 2010. Economia se bazează pe turism, pescuit, construcție de bărci și reparații de bărci, sectorul turismului conducând creșterea rapidă.

Pescuitul, odată baza tradițională a economiei, a fost de departe depășit prin turism ca principală sursă de produs intern brut (PIB).
Cea mai mare parte a capturilor de pește este vândută companiilor străine pentru prelucrare și export.
Cultură
Cultura Maldivelor este influențată de culturile popoarelor de diferite etnii care s-au stabilit pe insule de-a lungul timpului.
Începând cu secolul al XII-lea d.Hr., au existat și influențe din Arabia asupra limbii și culturii Maldivelor, datorită convertirii la islam și locației sale ca punct de intersecție în Oceanul Indian central. Acest lucru se datorează istoriei îndelungate a comerțului dintre Orientul Îndepărtat și Orientul Mijlociu.
Țara are șase moschei de corali maldiviene listate ca situri UNESCO.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
România, relații diplomaticeRepublica Arabă Egipt sărbătorește Ziua Revoluției pe 23 iulie (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii