Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:07 26 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BCCO Suceava Substanțe interzise introduse, în mod ilegal în România din Ucraina, prin P.T.F. Siret

ro

25 Jul, 2025 12:47 298 Marime text
Nr. 1.260 din 25 iulie 2025
 
GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT SPECIALIZAT ÎN TRAFIC DE DROGURI, DESTRUCTURAT DE POLIȚIȘTI ȘI PROCURORI
 
              Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, au documentat activitatea infracțională a 5 persoane (o femeie și patru bărbați, dintre care unul agent de poliție de frontieră în cadrul S.P.F. Siret) cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc,  în formă continuată, trafic de droguri de risc și mare risc în formă continuată, deținere de droguri de risc și de mare risc pentru consumul propriu, fără drept, în formă continuată și punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri.
 
Video- https://youtu.be/Y-QVyZ6FtNY
 
De asemenea, cercetările vizează și alte 8 persoane (6 bărbați și 2 femei), în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de trafic de droguri de mare risc și deținere de droguri de mare risc pentru consumul propriu, fără drept.
 
Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că în cursul anului 2022, două dintre persoanele cercetate (unul având calitatea de agent de poliție de frontieră), împreună cu un cetățean ucrainean ar fi constituit un grup infracțional organizat, care ar fi acționat în mod constant până la finele lunii martie 2023, în scopul obținerii de beneficii materiale substanțiale prin introducerea, în mod ilegal în România din Ucraina, prin P.T.F. Siret, a unor importante cantități de amfetamină (drog de mare risc), destinate comercializării.
 
Ulterior, la grupul infracțional organizat ar fi aderat o altă persoană.
 
În cadrul grupării de criminalitate organizată, un rol determinant în aprovizionarea cu substanțe interzise i-ar fi revenit uneia dintre persoanele cercetate, care prin prisma activităților desfășurate în calitate de agent al poliției de frontieră, ar fi stabilit perioadele optime de achiziționare.
 
Astfel, în perioada 2022 – martie 2023, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, persoana în cauză ( agent de poliție) ar fi transportat, cu autoturismul,  pe unul dintre  membrii grupării de criminalitate organizată (cetățean român) în zona de frontieră, de unde acesta din urmă ar fi traversat pedestru frontiera de stat, ar fi achiziționat drogurile de mare risc, iar ulterior ar fi revenit în țară pe aceeași rută, fiind din nou preluat de persoana în cauză, cu același mijloc de transport

 
Pentru fiecare tranzacție, suma plătită era de aproximativ 5.000 de lei, iar persoanele cercetate care aveau rolul de cărăuși ar fi disimulat substanțele interzise în lenjeria intimă. 
 
Probele administrate în cauză au mai relevat că, în intervalul 2022 –  aprilie 2025, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, una dintre persoanele cercetate (agent al poliției de frontieră) ar fi procurat 3-CMC (drog de mare risc, cunoscut sub denumirea generică de cristal) și împreună cu o altă persoană în cauză ar fi deținut și vândut substanța interzisă celorlalte persoane cercetate în cauză, cu 200 de lei pentru un gram.
 
Aceleași persoane, în urma unor evenimente private la care ar fi participat și minori, desfășurate în spații care le-ar fi aparținut, ar fi oferit cu titlu gratuit și vândut droguri de mare risc și ar fi permis consumul acestor substanțe în interiorul imobilelor deținute.
 
În aceeași perioadă, cele două persoane ar fi deținut, pentru consum propriu, diferite cantități de amfetamină (drog de mare risc), substanță cristalină 3-CMC (drog de mare risc) și canabis (drog de risc) într-un imobil (proprietate comună), unde ar fi locuit împreună cu copiii lor .
 

Pe parcursul urmăririi penale și al perchezițiilor efectuate au fost indisponibilizate diferite cantități de substanțe interzise, cântare de precizie, obiecte purtând urme de substanță (utilizate pentru depozitarea,  porționarea și consumul de droguri), precum și alte mijloace de probă.
 
La data de 23 iulie 2025, procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Suceava au dispus reținerea a 5 persoane cercetate.
 
La data de 24 iulie 2025, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava a dispus arestarea preventivă a persoanei cercetate (agent de poliție de frontieră) și măsura arestului la domiciliu a unei alte persoane (femeie), pentru 30 de zile, conform propunerii formulate de către procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Suceava.
 
Față de alte 3 persoane, procurorii au dispus măsura controlului judiciar.
 
Acțiunile au beneficiat de sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Suceava și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.
 
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii