Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Mâncători de suflete“, „needucaţi“ Educatoarea unei grădiniţe, sancţionată disciplinar de ISJ Constanţa. Povestea mai puţin ştiută a cazului

ro

09 Oct, 2019 00:00 5433 Marime text
Protest cu copiii la grădiniţă, care au refuzat să mai intre la grupă din cauză că educatoarea ţipă şi are un comportament inadecvat. „De la ceilalţi părinţi am aflat că reclamanta (n.r. educatoarea) a ţipat la un copil, nu ştiu care, până ce acesta a făcut pe el şi a fost ţinut aşa până la terminarea programului, fără să fie anunţat părintele“, sunt declaraţiile unui părinte, date în faţa instanţei.
 
Evenimentele şi afirmaţiile amintite mai sus par scene desprinse din filme ori din poveşti de speriat copiii, însă sunt fapte ieşite la iveală pe parcursul procesului desfăşurat la instanţele constănţene.
 
Cazul a ajuns iniţial în atenţia judecătorilor Tribunalului Constanţa, în 2016, însă procesul s-a mutat apoi la Curtea de Apel, unde dosarul s-a judecat de două ori, astfel încât abia în 2018 magistraţii au luat o decizie în cauză.
Potrivit cererii iniţiale de chemare în judecată, formulată de educatoarea în cauză, aceasta a dat în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa întrucât fusese sancţionată disciplinar prin diminuarea salariului de bază cu 15% pe o perioadă de şase luni. De menţionat că decizia de sancţionare fusese luată de grădiniţa unde educatoarea îşi desfăşura activitatea, însă a fost contestată în zadar de educatoare la ISJ, astfel că procesul a vizat iniţial inspectoratul.
 
Pentru a reveni la cazul în sine, este de spus că decizia sancţionării a fost luată întrucât educatoarea ar fi avut un comportament inadecvat faţă de copiii şi părinţii grupei în cadrul căreia îşi desfăşura activitatea din grădiniţă, dar şi pentru nerespectarea programului de lucru, aceasta întârziind frecvent.
 

„Mâncători de suflete“

 
După cum se arată în cererea de chemare în judecată, citată pe site-ul www.rolii.ro, „angajatorul a reţinut că cei treisprezece părinţi implicaţi susţin că au încercat să discute cu doamna educatoare, aducându-i la cunoştinţă nemulţumirile lor, însă negăsind înţelegere şi disponibilitate, situaţia tensionată a degenerat, culminând cu hotărârea acestora de a nu-şi mai aduce copiii la grădiniţă până când nu se înlocuieşte cadrul didactic. (Timp de trei zile consecutive, doamna educatoare (...) a avut prezent un singur copil la grupă.)“
 
În acelaşi act se arată că educatoarea ar fi folosit, de asemenea, un ton ridicat şi cuvinte jignitoare la adresa copiilor şi părinţilor aflaţi în situaţii dezavantajate social, printre expresiile respective numărându-se „mâncători de suflete“, „needucaţi“, precum şi afirmaţia că nu este obligată să-i suporte pe copii.
 
Pe parcursul procesului, judecătorii au analizat dovezile care au dus iniţial la decizia de sancţionare a cadrului didactic, printre acestea numărându-se şi declaraţiile părinţilor. Instanţa i-a dat educatoarei posibilitatea de a alege doi martori dintre părinţi pentru a fi audiaţi de către judecători.
 

Martori aleşi de educatoare

 
Din păcate pentru cadrul didactic însă, chiar martorii propuşi de aceasta au confirmat folosirea tonului ridicat de către educatoare. „Copilul meu mi-a spus că doamna educatoare ţipă foarte mult la ei“, „nu am comunicat prea mult cu reclamanta, întrucât am fost deranjată de faptul că se exprima pe un ton foarte înalt, ţipând. În timp ce ţipa, repeta obsesiv că nu ţipă“ - sunt declaraţiile unuia dintre părinţi, consemnate în hotărârea încărcată pe site-ul www.rolii.ro.
Cel de-al doilea părinte audiat a declarat că a avut o perioadă grea alături de copilul său, micuţul refuzând să mai meargă la grădiniţă, plângând că „doamna este rea“. Acelaşi părinte a afirmat că „de la ceilalţi părinţi am aflat că reclamanta a ţipat la un copil, nu ştiu care, până acesta a făcut pe el şi a fost ţinut aşa până la terminarea programului, fără să fie anunţat părintele“, conform sursei citate anterior.
 
Toate aceste aspecte relatate de părinţi s-au concretizat în refuzul acestora de a-şi mai duce copiii la grădiniţă câtă vreme nu este schimbat cadrul didactic de la grupă. Aşa se face că, mai multe zile la rând, educatoarea a avut doar trei copii în grupă, iar într-o zi a avut un singur micuţ.
 
La capătul opus, educatoarea cu pricina a argumentat faptul că nu a existat decât un „conflict artificial“, ce ar fi culminat cu refuzul părinţilor de a mai aduce copiii la grădiniţă. 
După ce au analizat toate dovezile însă, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au ajuns, în rejudecarea cazului, la concluzia că faptele pentru care educatoarea a fost sancţionată chiar există, că respectivul conflict nu este unul „artificial“ şi că sancţiunea a fost întemeiată.
În acest context, magistraţii au respins acţiunea promovată de educatoare ca nefondată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii