Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecata şefului Spitalului Judeţean Constanţa s-a terminat. Pronunţarea va avea loc luna viitoare. Iată acuzaţiile celor din DNA! (rechizitoriu)

ro

17 May, 2016 00:00 5216 Marime text


Şeful Spitalului Judeţean este acuzat de DNA că „atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal, cât şi pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie - 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice“.
 
Iuliana Radu, judecător al Tribunalului Constanţa, a pus punct cercetărilor specifice în dosarul în care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa l-au deferit Justiţiei, în noiembrie 2014, pe Dănuţ Căpăţînă, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave. Cauza a fost amânată pentru data de 7 iunie, pentru formularea concluziilor pe fondul cauzei.
 
Decizia Tribunalului Constanţa va fi influenţată de decizia Curţii Constituţionale, din data de 24 mai, când se va dezbate excepţia de neconstituţionalitate a infracţiunii de abuz în serviciu.
 
În cauză, Mihai Corneliu Stănculescu, şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la momentul trimiterii în judecată, a fost acuzat de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave, Renato Micu Cristea, angajat în cadrul SC Agrodec SRL Techirghiol şi prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost suspectat de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual.
 
Mai departe, Viorela Androne, director financiar-contabil în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa la data mediatizării cauzei, a fost trimisă în judecată pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual. Asta în timp ce în sarcina lui Gheorghe Antohi, angajat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, s-a reţinut tentativa la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual.


 
Carmela Endora Gherghina, la data presupuselor fapte consilier juridic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost suspectată de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual, iar Mioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziţii al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost acuzată de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată că, „în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal, cât şi pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie - 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice“.
 
„În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în aceleaşi împrejurări, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stănculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe şi Gherghina Carmela Endora au încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor. La rândul său, inculpata Furnică Marioara, cu ocazia participării la data de 20.10.2010, în calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la şedinţa de deschidere a ofertelor, în locul inculpatului Stănculescu Mihai Corneliu, a încălcat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor“, conform DNA.
 
„Astfel, la data de 20.10.2010, cu ocazia derulării primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medical, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Antohi Gheorghe, Gherghina Carmela Endora şi Furnică Marioara, în calitate de preşedinte şi, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, au întocmit şi au atestat, prin semnătură, conţinutul procesului-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor din aceeaşi dată, în cuprinsul căruia au fost inserate date nereale din care reieşea faptul că ofertantul SC RMB Inter Med Solutions SRL Bucureşti ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii (inclusiv certificatul constatator emis de ORC privind posibilitatea de a efectua activităţi din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii trei ani şi autorizaţia de funcţionare specifică pentru activitatea de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal), deşi aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus menţionat“, se mai arată în rechizitoriul cauzei.


 
„Acest lucru a condus în final“, continuă cei de la Anticorupţie, „atât la respingerea ca neconformă a ofertei unei societăţi comerciale (persoană vătămată în dosar), deşi aceasta îndeplinea toate cerinţele impuse de către autoritatea contractantă prin documentaţia de atribuire, cât şi la crearea premiselor necesare obţinerii, de către ofertantul SC RMB Inter Med Solution SRL Bucureşti, care nu îndeplinea criteriile minime de calificare, a unui folos injust, constând în atribuirea frauduloasă a contractului de concesiune în valoare de 27.000.000 de lei, (aproximativ 6.302.226,78 de euro)“.
 
„Ca urmare a intervenţiei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, independent de voinţa sau capacitatea de dispoziţie a inculpatului, contractul de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medical nu a mai fost atribuit societăţii SC RMB Inter Med Solution SRL Bucureşti“. Potrivit rechizitoriului, „faptele ar fi fost săvârşite cu intenţia prestabilită de a-i asigura un folos necuvenit ofertantului declarat iniţial câştigător, în considerarea relaţiilor personale preexistente dintre managerul autorităţii contractante, respectiv inculpatul Căpăţînă Dănuţ şi reprezentanţii SC RMB Inter Med Solution SRL Bucureşti“.
 
Dosarul a avut 19 termene de judecată.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanţa, ea va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Waffen 17 May, 2016 11:36 este obligatoriu sa fie schimbati toti sefii de sectii si asistentele sefe care au imbatranit in functii prin pile si increngaturi mafiote si politice. Au murit oameni din cauza incompetentei, abuzurilor, mizeriei si musamalizarilor din SCJU!
  • Sergiu.Melinte 16 May, 2016 23:37 este normal ca spitalul sa aiba asemenea oameni in componenta ?? DOMNULE RENATO , de la dumneavoastra pleaca toate, DEMISIA !!! SA IL VERIFICE CINEVA PE RENATO SA VADA DE UNDE ARE EL BANUTI PENTRU VILA, PENTRU DODGE SUV, DE CE ARE MASINA DE LA CONSILIUL JUDETEAN ( LJL-ul si el si Managerul Capatana ) si multe alte bunuri ???? ESTE O MASURA DE RESPECT , DEMISIA !!!