Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:09 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. ZIUA de Constanţa vă invită la dezbaterea publică ce are ca temă „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean «Sf. Apostol Andrei»”

ro

11 May, 2016 15:47 8510 Marime text
Cotidianul ZIUA de Constanţa vă invită la dezbaterea publică ce are ca temă „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean «Sf. Apostol Andrei» Constanţa! Împreună pentru un sistem performant!”.
 
Expunere de motive dezbatere publică pe tema: „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean «Sf. Apostol Andrei» Constanţa! Împreună pentru un sistem performant!”
 
Tăcerea, corupţia şi interesele politice şi financiare ucid! Noi, cei care mai putem vorbi, să vorbim! Avem dreptul la sănătate. Dacă nu îl primim, îl cerem! Avem dreptul la adevăr. Dacă nu ni se spune, îl cerem! Avem dreptul la viaţă. Dacă ne este pus în pericol, îl apărăm!
 
Dezbaterea „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean «Sf. Apostol Andrei» Constanţa! Împreună pentru un sistem performant!” vine în sprijinul intereselor comune ale constănţenilor, foşti, actuali sau viitori pacienţi ai Spitalului Judeţean, dar şi al cadrelor medicale care îşi desfăşoară activitatea sub teroare, într-un climat inadecvat unui act medical de calitate.
 
Suntem bucuroşi să vă facem cunoscut că evenimentul organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa este susţinut de organizaţiile de pacienţi constituite în condiţiile legii şi de organizaţiile profesionale din domeniul sănătăţii.
 
Motivele organizării acestei dezbateri publice sunt:
 
  1. Necesitatea constituirii la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa sau al Consiliului Judeţean Constanţa a unui organism consultativ independent din punct de vedere politic, care să fie participant în luarea deciziilor privind sistemul de sănătate din Constanţa;
  2. Necesitatea centrării sistemului de sănătate pe nevoile pacienţilor;
  3. Siguranţa pacienţilor prin susţinerea sistemului şi a actului medical de calitate şi asigurarea gratuită a medicamentelor pe timpul spitalizării;
  4. Prevenţia în domeniul Sănătăţii;
  5. Identificarea disfuncţionalităţilor din sistemul de sănătate, supunerea acestora dezbaterii în rândul membrilor organizaţiilor profesionale ale medicilor şi ai asociaţiilor de pacienţi;
  6. Participarea CJC prin intermediul organismului consultativ independent la elaborarea şi dezbaterea unui cadru de reglementări care să asigure respectarea în mod real a drepturilor şi intereselor pacienţilor şi ale personalului care desfăşoară activităţi în sistemul de sănătate;
  7. Elaborarea de programe de măsuri care să prevină închiderea secţiilor din cadrul SCJU Constanţa, nu cum s-a procedat în cadrul Secţiei de Radioterapie;
  8. Organizarea de către Consiliul Judeţean a concursului de ocupare a postului de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa în mod echitabil şi nediscriminatoriu, pe baza nevoilor reale ale pacientului şi ale unităţii medicale;
  9. Transparentizarea actului decizional la nivelul SCJU şi al CJC - contracte de management publice, contracte de achiziţii, contracte de reparaţii, contracte de colaborare, contracte de delegare etc.;
  10. Depolitizarea SCJU - membrii Consiliului de Administraţie să fie numiţi de CJC din rândul specialiştilor cu pregătire în domeniul sănătăţii, preşedintele şi membrii Consiliului de Administraţie să nu aibă apartenenţă politică, membrii Consiliului Medical şi ai Colegiului Director, precum şi membrii Consiliului de Administraţie să facă publice deciziile pe site-ul SCJU Constanţa şi pe cel al CJC, aşa cum se întâmplă în cazul Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri, de exemplu;
  11. Solicităm efectuarea de către CJC a unui audit independent în cadrul SCJU şi vizavi de modul în care managementul SCJU şi-a îndeplinit atribuţiile conform contractului de management nr. 26432 din 19.12.2013.
 
Solicităm autorităţilor din domeniul sănătăţii şi autorităţilor implicate să dea curs acestei dezbateri în interesul tuturor pacienţilor şi al constănţenilor, dar şi al personalului medical, avându-se în vedere Constituţia României, care prevede că „dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat, iar statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice“. Viaţa şi sănătatea sunt cele mai de preţ bunuri. Potrivit legii, domeniul sănătăţii este un obiectiv de interes social major.

Cum puteţi susţine sănătatea constănţenilor?

Participând la dezbaterea publică „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean «Sf. Apostol Andrei“ Constanţa! Împreună pentru un sistem performant!”, pe data de 20 mai, de la ora 11.00, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Dragi constănţeni, această dezbatere este oportunitatea de a ne face auziţi printr-o singură voce, mai puternică.
 
Un eveniment susţinut de: Alianţa Medicilor din RomâniaAsociaţia pentru Sănătate din RomâniaAsociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor din România şi Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor filiala Constanţa.

UPDATE 18.05.2016


La dezbaterea publică ce are ca temă „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean «Sf. Apostol Andrei» Constanţa! Împreună pentru un sistem performant", au confirmat prezenţa: dr. Bogdan Tănase - Alianţa Medicilor din România, senatorul Marian Vasiliev - Comisia pentru Egalitate de Şanse, deputatul Mihai Tararache, Cristinel Dragomir - vicepreşedinte CJC, Aura Rădoi - CJAS, Loti Popescu  - DSP, Liliana Tuţa - prorector Universitatea Ovidius şi membru în Consiliul de Administraţie al SCJU, dr. Elena Copaciu - Spitalul Universitar Bucureşti, Lidia Valsamos - Asociaţia Pacienţilor, filiala Constanţa, dr. Eugen Aglitoiu - Spitalul Municipal Medgidia, Asociaţia Studenţilor şi Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Blondie şi Asociaţia Sophia Tomitana, Elena Ranga, psiholog, Cristina Dincu, psiholog, Sindicatul Sanitas - Cristina Rădulescu, Ivona Roşu, jurnalist care a derulat mai multe campanii pe subiecte legate de radioterapie sau oncologie. Totodată, şi-au anunţat prezenţa mai mulţi medici din cadrul SCJU şi pacienţi sau apartinători ai pacienţilor care au întâmpinat probleme în timpul internării în cadrul secţiilor SCJU.
La dezbatere, confirmase prezenţa şi managerul Dănuţ Căpăţână, însă din motive independente de voinţa domniei sale, cel mai probabil nu va putea participa. Reamintim că în cursul zilei de 18 mai 2016, Dănuţ Căpăţână a fost adus la sediul din Bucureşti al DNA cu mandat, în urma unui flagrant realizat de procurori. Cel mai probabil, cercetările au legătură cu achiziţiile din fonduri publice ale Spitalului Clinic Judeţean Constanţa.

UPDATE 19.05.2016
În data de 19 mai, reprezentanţii SCJU ne-au transmis că la dezbaterea publică ce are ca temă „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean «Sf. Apostol Andrei»” iniţiată de cotidianul ZIUA de Constanţa va participa dr. Avram Mihnea - directorul medical al SCJU.

Citeşte şi: 

UPDATE 9. LIVE TEXT: A început dezbaterea publică ce are ca temă „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean”, organizată de ZIUA de Constanţa (galerie foto+video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Beria 13 May, 2016 11:55 Atata timp cat spitalul va fi in subordinea consiliului judetean,acest lucru este o...utopie.
  • fara nume 12 May, 2016 17:08 Poate se ancheteaza si cum s-a inchis spitalul de la Eforie Sud! Suntem foarte curiosi!
  • gigel 12 May, 2016 12:18 uitasem.... de ce toata imagistica de la urgenta spitalului judetean se face prin firma Pozimed, a clanului Mazare-Ctinescu-Sstrutinsky? asta nu ancheteaza nimeni???
  • gigel 12 May, 2016 12:17 poate ancheteaza DNA si cum s-a facut renovarea sectiei de cardiologie, cu 20 mil euro...