Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înainte ca aleșii locali să le aprobe externalizarea unor lucrări către firme private, Confort Urban SRL a cerut majorarea tarifelor practicate (DOCUMENTE)

ro

05 Sep, 2022 00:00 1915 Marime text
  • Consiliul Local Municipal a aprobat Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat din municipiul Constanţa
  • Care este însă procentul de subcontractări de lucrări pe care le poate face Confort Urban urmare a adoptării hotărârii de CLM nu îi este clar nici măcar directorului companiei
  • În HCLM 495/2022 se menționează că în urma noilor prevederi “impactul bugetar va fi pozitiv pentru autoritatea publică locală care nu va deconta, în nicio situație, la tarife mai mari decât cele aprobate delegatului” iar în referatul de aprobare, s-a menționat că capacitatea de acoperire a tuturor zone necesită intervenții
  • În același timp, prin hotărârea 493/2022 s-a aprobat majorarea unor trarife pentru plata unor servicii de utilități publice și conexe acestora prestate de SC Confort Urban SRL
  • Administrația locală a venit cu o explicație fadă. Administratorul public, Felicia Ovanesian a susținut că prin HCLM 495/2022 pune în acord a contractului de delegare cu Legea 51/2006 în baza în care a fost delegat
  • Menționăm că SRL-ul Confort Urban, condus în prezent de Stere Hira rulează un buget de aproximativ 50 milioane de lei anual
 

 
Cu o lună întârziere față de planurile inițiale ale administrație locale conduse de Vergil Chițac, Consiliul Local Municipal a aprobat Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat din municipiul Constanţa, vezi secțiunea „documente”.

Care este însă procentul de subcontractări de lucrări pe care le poate face Confort Urban urmare a adoptării hotărârii de CLM în ședința din 31 august a.c. nu îi este clar nici măcar directorului companiei Consiliului Local, Stere Hira.

Acesta a precizat pentru ZIUA de Constanța faptul că proiectul nu-I aparține, fiind inițiat de Direcția Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța și că nu a avut timp să-l studieze, fiind preocupat de finalizarea lucrărilor la școlile din municipiu, care reprezintă o urgență în acest moment.


 
Hira spune totuți că din punct de vedere al legislației în vigoare, volumul de lucrări care poate fi subcontractat nu este în niciun fel restricționat.
 
Totuși, în documentul aprobat de Consiliul Local Municipal, HCLM 495/2022 se menționează că în urma noilor prevederi “impactul bugetar va fi pozitiv pentru autoritatea publică locală care nu va deconta, în nicio situație, la tarife mai mari decât cele aprobate delegatului” iar în referatul de aprobare, s-a menționat că capacitatea de acoperire a tuturor zone necesită intervenții.
 
Rămân totuși o serie de întrebări la care niciun reprezentant al Primăriei sau al Confort Urban SRL nu a răspuns: Ce cheltuieli suplimentare presupun aceste subcontractări? Care sunt zonele din municipiul Constanța care ar avea nevoie de externalizare de lucrări care depășesc capacitatea de intervenție a societății Confort Urban?
 
Trebuie menționat că în același timp, prin hotărârea 493/2022, CLM a aprobat și majorarea unor tarife pentru plata unor servicii de utilități publice și conexe acestora prestate de SC Confort Urban SRL, vezi secțiunea „documente”.


 
Administrația locală a venit cu o explicație fadă, prin vocea administratorului public, Felicia Ovanesian: „Se tinde la punerea în acord a contractului de delegare cu Legea 51/2006 în baza în care a fost delegat. Legea, la art. 29, art. 17-19-14, spune expres că subcontractarea se poate face doar în baza legii achizițiilor publice. În forma în care contractul se prezintă, cu volumul de 5%, contractul este în conflict cu regulamentul de funcționare a serviciilor publice”.
 
Menționăm că SRL-ul Confort Urban, condus în prezent de Stere Hira rulează un buget de aproximativ 50 milioane de lei annual, vezi în secțiunea „documente”, programul anual de lucrări aprobat de Consiliul Local Muncipal Constanța.
 
În vechiul contract de delegare se stipula că această societate nu poate subcontracta mai mult din 5% din totalul proiectelor dintr-un an de zile.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Este oficial! Stere Hira - numit director general la Confort Urban SRL, în locul lui Andrei Constantin Florian

LIVE TEXT. Constanța Ședință extraordinară la CLM. Proiectele aflate pe ordinea de zi. Proiectul ce prevede delegarea serviciilor Confort Urban, mărul discordei

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii