Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:50 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini dezolante în centrul Constanţei Fosta fabrică de pâine Dobrogea, transformată în groapă de gunoi (galerie foto+video)

ro

06 Feb, 2018 00:00 7764 Marime text
Mormane de gunoaie au luat locul fostei fabrici de pâine Doborgea, situată pe bulevardul 1 Decembrie 1918, zona ICIL, din Constanţa. Constănţenii care locuiesc în zonă sunt exasperaţi de cei care aruncă fără pic de ruşine gunoaie pe locul fostei fabrici de pâine.
 
PET-uri, cartoane, gunoaie menajere, dar şi televizoare vechi zac de zile întregi în şantierul organizat pe locul fabricii de pâine şi al magazinului Dobrogea. Imaginile sunt dezolante: gunoaie aruncate peste tot şi multă mizerie.
 
Pentru a afla cine se face vinovat de faptul că respectivul şantier s-a transformat într-o groapă de gunoi, am încercat să luăm legătura cu reprezentanţii societăţii Dobrogea, precum şi cu cei ai companiei Lidl România. Din păcate, nu am reuşit. Precizăm că vom publica punctul lor de vedere atunci când îl vom obţine.
 

A fost efectuată şi descărcarea arheologică

 
Vara trecută, în şantierul organizat pe locul fostei fabrici de pâine Dobrogea de la ICIL, unde se lucra la ridicarea unui nou centru comercial Lidl, au ajuns mai mulţi arheologi. Specialiştii de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa au efectuat cercetarea arheologică a vestigiilor descoperite în şantier. Cercetarea arheologică a fost efectuată în baza Autorizaţiei pentru cercetare arheologică preventivă nr. 136 din 31.05.2017, pentru beneficiarul lucrărilor, Lidl România SCS. Colectivul de cercetare arheologică a fost format din Ionuţ Cătălin Dobrinescu, Cătălin Mircea Nopcea, Radu Petcu şi Tiberiu Potârniche.
 
La acea vreme, responsabilul ştiinţific de şantier, Constantin Băjenaru, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că cercetarea arheologică a fost finalizată. „Noi am prezentat raportul de cercetare arheologică. Investitorul poate continua lucrările după ce va obţine certificatul de descărcare arheologică de la Ministerul Culturii. Pe acel teren am descoperit o aşezare care datează din secolele III-V, dar şi o necropolă din perioada elenistică. De asemenea, au fost descoperite cinci morminte, din secolele II-I î.Hr. În morminte se afla un inventar destul de bogat: ulcioare, mărgele, vase de parfum. Acest patrimoniu a fost preluat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Nu în ultimul rând, vorbim şi de morminte de incinerare, la care se utiliza o tehnică specială“, a explicat Constantin Băjenaru.
 

Ce a depus Dobrogea Grup SA la APM Constanţa

 
Reamintim că, în luna mai 2017, Dobrogea Grup SA a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „Construirea unui imobil cu regim de înălţime parter + 1 etaj, cu funcţiunea de magazin retail, realizarea de parcaje la sol, amenajarea incintei cu spaţii verzi plantate, alei carosabile şi pietonale, amplasare mijloace publicitare, organizare de şantier, amenajare accesuri auto şi pietonale“, în vederea obţinerii acordului de mediu. Noul magazin va fi situat pe strada Industriei nr. 1, în zona ICIL, unde funcţiona fabrica de pâine, a cărei demolare a început în toamna anului 2016. Pentru acest amplasament a fost emis de către Primăria Constanţa Certificatul de urbanism nr. 829 din 31.03.2017, în scopul elaborării documentaţiei privind „Construirea unui imobil P+1E, cu funcţiunea de magazin retail, realizarea de parcaje la sol, amenajarea incintei cu spaţii verzi plantate, alei carosabile şi pietonale, amplasare semnale publicitare, împrejmuire teren, organizare de şantier, amenajare accesuri auto şi pietonale“, pentru terenul cu suprafaţa de 8.455 mp, proprietate a SC Dobrogea Grup SA.
 
Magazinul va fi structurat pe mai multe zone: zona de acces principală pentru public; zona de vânzare pentru public; zona de recepţie a mărfurilor; zona de depozitare; zona anexelor tehnice; zona administrativă şi a grupului social. Potrivit proiectului depus la APM Constanţa, fundaţiile viitorului magazin vor fi de tipul fundaţii directe, izolate sub stâlpi, cu bloc de beton armat turnat monolit şi pahar prefabricat. Pentru zona brutăriei şi a camerei de descărcare, fundaţiile vor fi izolate sub stâlpi, alcătuite din bloc şi cuzinet realizat monolit. Pentru pereţii de zidărie din aceste zone, se vor folosi grinzi de fundare turnate monolit, rezemate pe cuzineţi.
 
Fundaţiile pereţilor de închidere sunt sub formă de grinzi de fundare prefabricate, rezemate pe pahare şi ancorate cu piese metalice de legătură. Suprastructura va fi alcătuită din cadre de beton armat prefabricat; stâlpii vor fi încastraţi în fundaţii; grinzile recomprimate vor fi rezemate articulat pe stâlpi. Pe grinzile precomprimate se va aşeza tablă profilată autoportantă dimensionată pentru zona cu valoarea încărcării din zăpadă corespunzătoare amplasamentului. Noua construcţie va avea un regim de înălţime 7,575 m şi va fi compusă din parter + 1 etaj. Suprafaţa construită la sol este de 2.393,76 mp, iar suprafaţa construită desfăşurată, de 2.625,51 mp.
 

Fabrica de pâine, demolată

 
În anul 2016, pe 11 noiembrie, a început demolarea fabricii de pâine nr. 2 de pe strada Industriei Mici nr. 1, deţinută de societatea Dobrogea Grup SA. Cotidianul ZIUA de Constanţa a prezentat, în mai multe ediţii, documentele (certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire) pe care societatea Dobrogea Grup SA le-a obţinut de la Primăria Constanţa şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa.
 

Despre Dobrogea Grup SA

 
Dobrogea SA a luat fiinţă în 1961, ca Întreprinderea de Morărit Panificaţie Dobrogea, prin punerea în funcţiune a două mori de grâu, a unei fabrici de pâine şi a unei fabrici de biscuiţi. Până în 1989, s-au construit fabrici de pâine în Constanţa, Eforie Nord, Năvodari, Hârşova şi Medgidia. Firma se privatizează în 1995, iar în anul următor începe retehnologizarea celor 12 fabrici de pâine şi a liniilor de ambalare a biscuiţilor. Conform datelor furnizate de Registrul Comerţului, firma are un capital social subscris de 15.701.544,96 de lei, integral vărsat. Acţionari persoane juridice în cadrul firmei sunt SC Arsenal Forest SRL din Braşov, SC Arsenal Montana SRL din Braşov, SC Ana Variete SRL din Braşov şi SC Actinvest SA din Braşov, fiecare cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 0,0034% / 0,0034%, şi Listă Acţionari, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99,9864% / 99,9864%.
Domeniul de activitate al firmei îl reprezintă „fabricarea produselor de morărit“.
 
Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, pentru anul fiscal 2015, societatea a raportat o cifră de afaceri netă de 155.877.142 de lei, pierdere de 5.830.629 de lei şi 631 de salariaţi. De asemenea, conform Ministerului Finanţelor Publice, pentru anul fiscal 2016, societatea a raportat o cifră de afaceri netă de 156.256.349 de lei, profit de 6.027.240 de lei şi 620 de salariaţi. Din datele financiare puse la dispoziţie de Ministerul Finanţelor Publice observăm că, în comparaţie cu anul 2015, societatea are în anul 2016 o cifră de afaceri netă mai mare cu 379.207 lei. Totodată, se observă că în 2015 societatea a raportat o pierdere de 5.830.629 de lei, în timp ce anul următor a raportat profit de 6.027.240 de lei. Nu în ultimul rând, în 2016, numărul salariaţilor a scăzut cu 11 faţă de anul 2015.
 
Citeşte şi:
 
Cercetarea arheologică de la fosta fabrică de pâine Dobrogea s-a încheiat. Ce au descoperit specialiştii în istorie din Constanţa (galerie foto)
 
Imagini unice. Descoperiri de senzaţie Fosta fabrică de pâine Dobrogea pe vestigii istorice. Ce s-a găsit în fosta parcare din zona depozite (galerie foto+video)

Dobrogea Grup SA, o nouă solicitare la APM Constanţa. Este vizat un magazin de retail. Va lua locul fostei fabrici de pâine de la ICIL (galerie foto + document)

 PUZ-ul iniţiat de Dobrogea Grup SA pentru zona ICIL, unde funcţiona fabrica de pâine, la mâna consilierilor locali (document)

Un nou magazin Lidl în Constanţa. Iată cum va arăta (galerie foto+video)

Un nor de praf a pus stăpânire pe zona ICIL. O bucată din clădire a căzut pe trotuar (galerie foto+video)
 
PUZ-ul iniţiat de Dobrogea Grup SA pentru un nou magazin pe locul fabricii de pâine de la ICIL, la mâna constănţenilor

Dobrogea Grup SA, un nou demers la APM Constanţa.Un magazin de retail va lua locul fostei fabrici de pâine de la ICIL (document+galerie foto)

Un nor de praf a pus stăpânire pe zona ICIL Constănţenii, sufocaţi de lucrările de demolare a fabricii deţinute de Dobrogea Grup SA (galerie foto + video)

Terenul pe care se află fabrica de la ICIL va fi vândut! Declaraţii în exclusivitate ale reprezentanţilor Dobrogea Grup SA (galerie foto+video)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii