Cine decide conducerea Asociaţiei Comunelor - filiala Constanţa Asul din mâneca PSD-ului
Cine decide conducerea Asociaţiei Comunelor - filiala Constanţa: Asul din mâneca PSD-ului


Noua structură a Consiliului Director al Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa, cea în măsură să aleagă un nou preşedinte, are în componenţă primari de toate culorile politice, însă majoritatea o deţin primarii social-democraţi. Astfel, Consiliul Director al ACoR Constanţa se compune, în urma voturilor date de 45 de şefi de autoritate locală, dintr-un primar independent (Valentin Vrabie - Peştera), un primar PDL (Vasile Delicoti - Poarta Albă), doi primari PNL (Ancuţa Belu - Mihail Kogălniceau, Marian Gălbinaşu - Corbu) şi cinci primari PSD (Cristian Cîrjaliu - Agigea, Mariana Gâju - Cumpăna, Gheorghe Murat - Topalu, Dumitru Chiru - Lumina, Cristian Telehoi - Cobadin). Membrii Consiliului Director s-au angajat că într-o şedinţă ulterioară să decidă cine din rândul lor va fi noul preşedinte al ACoR, filiala Constanţa, şefia asociaţiei urmând a fi disputată de primarii Cristian Cîrjaliu şi Valentin Vrabie. Dacă luăm în calcul că numărul de membri deţinuţi de PSD în Consiliul Director este majoritar, cel mai probabil preşedinţia ACoR Constanţa va fi câştigată de social-democratul Cristian Cîrjaliu. Nu este, însă, exclus ca balanţa să încline în favoarea independentului Valentin Vrabie, în condiţiile în care primarii, membri ai Consiliului Director, îşi vor dori la Constanţa o asociaţie independentă politic.
Opt şefi de autoritate cu ştate vechi şi un primar... surpriză
Primarii din Consiliul Director care au puterea de a decide cine este
persoana care va conduce pentru
următorii patru ani filiala Constanţa a ACoR sunt primari cu experienţă
în administraţia publică locală şi poate cel mai important şefi de
autoritate locală ce se bucură de susţinerea majorităţii alegătorilor.
O surpriză o constituie alegerea primarului liberal Ancuţa Belu în
Consiliul Director al ACoR. Deşi se află la primul mandat în fruntea
autorităţii locale, Ancuţa Belu a reuşit să-i convingă pe colegii
primari din judeţ că merită să fie aleasă în structura de conducere a
ACoR Constanţa pentru a-i reprezenta în raport cu instituţiile autohtone
şi cele europene.
Valentin Vrabie, varianta independentă pentru conducerea ACoR
Primarul de la Peştera, Valentin Vrabie, membru în Consiliul Director şi candidat pentru şefia ACoR Constanţa, a câştigat alegerile din data de 10 iunie cu 92,84% dintre voturile alegătorilor din comună, obţinând susţinerea electoratului pentru un al doilea mandat. Valentin Vrabie este în momentul de faţă primar independent, după ce în legislatura 2008-2012, a fost primar desemnat din partea PSD. Vrabie a ocupat funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Medgidia, implicându-se activ în reformarea ei. Dar, în vara lui 2009, social-democratul a demisionat de la cârma organizaţiei, pe fondul unor neînţelegeri cu şeful zonal pe linie de partid, despre care declara la momentul respectiv că nu l-ar fi sprijinit în activitatea de consolidare a organizaţiei de la Medgidia. Trebuie menţionat că social-democratul Valentin Vrabie s-a delimitat încă de la începutul primului său mandat de politica şefilor pe linie de partid, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, pe care i-a criticat pentru dezinteresul arătat faţă de locuitorii comunei pe care o reprezintă. Înainte de a intra în administraţia publică locală, primarul de la Peştera, Valentin Vrabie, a fost contabil la CAP Peştera din 1985, iar mai apoi pădurar, timp de 11 ani. Până în anul 2004, s-a dedicat afacerilor personale, după care şi-a îndreptat atenţia exclusiv administraţiei publice locale, din 2004 până în 2008 fiind viceprimar, iar mai apoi primar.
Delictoti, vocea PDL în Consiliul Director
Vasile Delicoti, primarul PDL din Consiliul Director al ACoR, a fost reconfirmat la conducerea administraţiei publice Poarta Albă, câştigând alegerile locale din vară cu 71,72% din voturi. Înainte de a fi primar, Delicoti a fost timp de zece ani, în perioada 1999 - 2008, administratorul unei firme private. Până să se ocupe de afaceri, Vasile Delicoti a navigat, între anii 1991 - 1999, fiind de profesie timonier. Primarul a absolvit în 1991 Liceul de Marină. Între 1994 şi 1997 el a urmat Colegiul Universitar de Navigaţie Fluvială, în cadrul Universităţii Maritime Constanţa. În anul 2000, Delicoti a finalizat cursurile Facultăţii de Navigaţie Maritimă şi Inginerie din Constanţa. Primarul a fost coleg de liceu cu Amet Varol, fost preşedinte al UDTTMR, în prezent candidatul uniunii la alegerile parlamentare pentru un post de deputat. De asemenea, primarul de la Poarta Albă a fost coleg de facultate cu avocatul Leonard Ceauşescu, cu Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean şi afacerist constănţean, soţul Ramonei Dospinescu, actuala şefă a Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa, şi cu Ovidiu Cupşa, directorul CERONAV.
Belu şi Gălbinaşu, reprezentanţii liberalilor
Primarul de la Mihail Kogălniceanu, Ancuţa Belu, este singurul primar aflat la primul mandat şi votat de colegii din judeţ pentru a face parte din Consiliul Director al ACoR Constanţa. La alegerile locale din vară, Ancuţa Belu l-a „detronat" pe social-democratul Valer Iosif Mureşan de la conducerea Primăriei Mihail Kogălniceanu, câştigând şefia administraţiei locale cu 48,57% din sufragii. Înainte de a fi primar, Ancuţa Belu a fost preşedintele Organizaţiei PDL de la Mihail Kogălniceanu şi consilier local din partea PDL. Ancuţa Belu a decis să-şi dea demisia din PDL şi să treacă la PNL susţinând că a fost nemulţumită atunci când Guvernul Boc a decis tăierea pensiilor şi salariilor fără să ţină cont de suferinţele cetăţenilor. Până să fie şef de autoritate locală, Ancuţa Belu a lucrat la Romanian International Bank SA - Sucursala Constanţa, fiind de profesie economist, cu master în Contabilitate armonizată.
Primarul de la Corbu, Marian Gălbinaşu, este cel de-al doilea liberal din Consiliul Director al ACoR. Acesta a candidat din partea PNL pentru un nou mandat de primar al comunei Corbu, reuşind să câştige alegerile din vară cu 53,70% din voturile valabil exprimate. Primarul a obţinut astfel cel de-al doilea mandat de primar în fruntea localităţii Corbu. Gălbinaşu a urmat cursurile Şcolii Generale nr. 2 din Corbu şi ale Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza" şi este absolvent al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân", secţia Electromecanică Navală. Înainte de a conduce localitatea, în perioada 2004 - 2006, Marian Gălbinaşu a fost viceprimar la Corbu. Până să ajungă în administraţia publică locală, edilul a lucrat timp de şapte ani la IEFM Navrom Constanţa (ulterior CNM Petromin) ca electromecanic, îmbarcat pe navele: Basarabi, Maramureş, Băileşti, Balotă, Câmpulung şi Livezeni.
PSD-ul şi cei cinci primari din Consiliul Director
Primarul de la Agigea, Cristian Cîrjaliu, varianta PSD pentru şefia ACoR, a câştigat cel de-al doilea mandat cu un scor foarte ridicat. Cristian Cîrjaliu a candidat la alegerilor locale din vară din partea PSD şi a obţinut un procent de 81,27%. La iniţiativa primarului Cristian Cîrjaliu, în luna iulie 2009, a fost organizat un referendum prin care locuitorii comunei erau întrebaţi dacă vor ca zona ce cuprinde Portul Constanţa Sud - Agigea să le aparţină, astfel încât la Consiliu Local să şi ajungă mai multe taxe.
Primarul ec. Mariana Gâju, fostul şef al ACoR Constanţa, a rămas la şefia administraţiei locale din Cumpăna, obţinând cel de-al patrulea mandat de primar cu 79,28% din sufragii. Mariana Gâju este cel mai longeviv primar-femeie aflat în fruntea unei autorităţi locale constănţene. Până zilele trecute, social-democrata Mariana Gâju a deţinut funcţia de preşedinte al ACoR Constanţa. Primarul este membru al Delegaţiei României în Camera Puterilor Locale şi Regionale şi membru în Consiliul Director al Federaţiei Autorităţilor Locale din România. La nivel de partid, Mariana Gâju este preşedinta Organizaţiei Judeţene de Femei a PSD şi vicepreşedinta Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa.
Primarul de la Topalu, Gheorghe Murat a câştigat cel de-al treilea mandat cu un procent de 58,94%. Din 2002 până în 2004, înainte de a fi ales primar, a fost maistru la SNIF Constanţa, iar înainte, timp de 11 ani, din 1981 până în 1992, a fost preşedinte al CAP-ului din Topalu. Din 1971, timp de doi ani, a urmat Şcoala de Maiştri de la Nazarcea.
Primarul de la Lumina, Dumitru Chiru a fost reconfirmat în funcţia de gospodar-şef al comunei Lumina, cu 71,63% din voturile valabil exprimate. Dumitru Chiru, este fratele lui Gigi Chiru, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa.
Primarul de la Cobadin, Cristian Telehoi a câştigat un nou mandat, obţinând un scor de 75,38% din voturile valabil exprimate. Primarul este preşedintele Organizaţiei PSD de la Cobadin.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp