Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:36 14 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Titularizare 2025 Peste 39.700 de candidați s-au înscris la examenul pentru ocuparea unui post în învățământ

ro

14 Jul, 2025 17:46 170 Marime text
Concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor din unitățile de învăţământ preuniversitar (sesiunea 2025) constă în susținerea unei inspecții speciale la clasă sau a unei probe practice și, ulterior, a unei probe scrise, conform unui comunicat al Ministerului Educației. 

Proba scrisă se desfășoară marți, 15 iulie, începând cu ora 9:00, în 121 centre de concurs din 41 de județe și din municipiul București. Arondarea disciplinelor de concurs fiecărui centru în parte este anunțată de fiecare inspectorat școlar pe site-ul propriu.

La această probă pot participa candidații care au obținut la inspecțiile speciale la clasă sau la probele practice minimum nota 5. În această situație sunt peste 39.700 de candidați, dintre care peste 7.400 sunt absolvenți ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licență, universitare de masterat sau ai departamentelor pentru pregătirea personalului didactic din promoția curentă. Precizăm faptul că, inițial, s-au înscris peste 41.300 candidați, dintre care peste 7.700 de absolvenți ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licență, universitare de masterat sau ai departamentelor pentru pregătirea personalului didactic din promoția curentă. În perioada de înscriere candidații au avut posibilitatea de a depune/transmite dosare de înscriere în mai multe județe“ - conform Ministerului Ediucației


Durata probei scrise (4 ore) poate fi prelungită cu 1-2 ore în anumite situaţii speciale (pentru candidații nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficiențe de vedere ori în situația în care susținerea acesteia implică dictarea conținutului de către un candidat cu anumite deficiențe, către un profesor asistent, de altă specialitate decât cea la care se desfășoară proba respectivă). În aceste cazuri, comisiile județene de organizare și desfășurare a concursului asigură condiții de egalizare a șanselor pentru candidații cu deficiențe prin adaptarea procedurilor de redactare a lucrărilor la subiectele de concurs, în funcție de particularitățile individuale și de cele specifice deficienței respective, cu informarea Ministerului Educației și Cercetării. Au fost transmise informări din 13 județe și municipiul București în care s-au prezentat astfel de situații speciale pentru 33 de candidați.

În cadrul concursului sunt testate cunoștințele de specialitate şi didactica specialităţii, în baza unor programe specifice, aprobate prin ordin al ministrului.

Subiectele pentru cele 119 discipline, traducerea acestora în limbile minorităților naţionale şi baremele de evaluare sunt asigurate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare şi vor fi publicate în cursul zilei de 15 iulie, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Cei mai mulți candidați s-au înscris pentru susținerea probei scrise la discipline precum:
  • disciplina specifică pentru învățământul preșcolar cu predare în limba română, peste 8.300 de candidați;
  • disciplina specifică pentru învățământul primar cu predare în limba română, peste 6.100 de candidați;
  • educație fizică și sport – profesori, peste 3.600 de candidați;
  • limba și literatura română, peste 2.300 de candidați;
  • limba engleză, peste 2.000 de candidați.

Lucrările scrise vor fi evaluate digitalizat în centre constituite la nivel național pe discipline.

Primele rezultate la proba scrisă vor fi afișate în data de 22 iulie, la sediile inspectoratelor şcolare şi pe site-ul dedicat. Contestaţiile se depun la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar) în data de 22 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv în data de 23 iulie, până la ora 12:00.

Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul anterior menționat în data de 30 iulie.


Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, se va realiza în ședințe publice organizate de inspectoratele şcolare în perioada 31 iulie - 1 august.

Organizarea și desfășurarea probei scrise sunt asigurate de inspectoratele școlare (prin comisiile județene de organizare și desfășurare a concursului), iar coordonarea metodologică revine Ministerului Educației și Cercetării.

Sălile de multiplicare a subiectelor, sălile de concurs și sălile în care își desfășoară activitatea comisiile de concurs, comisiile de evaluare a lucrărilor scrise și comisiile de soluționare a contestațiilor la proba scrisă sunt dotate cu camere de supraveghere audio-video.

Cadrul normativ care reglementează organizarea şi desfăşurarea concursului naţional de ocupare a posturilor/catedrelor didactice vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar 2025, precum şi programele specifice pentru concurs sunt disponibile aici.

Precizăm că pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului“ - au precizat reprezentanții Ministerului Educației.

Citește și: 


Proba scrisă de la Titularizare 2025 va avea loc pe 15 iulie 2025. La nivelul județului Constanța, 1240 de candidați sunt înscriși pe listă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii