Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:21 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ideo Ideis, Festivalul Național de Teatru tânăr ajunge și în Constanța

ro

29 Jun, 2021 16:18 2818 Marime text
  • Festivalul Național de Teatru tânăr a ajuns la cea de-a 16-a ediție. Timp de o săptămână, zeci de liceeni vor avea parte de o experiență intensă de explorări personale, prin teatru și arte alăturate.
În urmă cu 15 ani a luat naștere Ideo Ideis. De atunci și până în prezent au fost create spații în care peste 3000 de adolescenți pasionați de teatru și arte alăturate au întâlnit profesioniști care, prin mentorat, i-au adus mai aproape de vocația lor și de ei înșiși.

Prin cele peste 500 de evenimente, care cuprind spectacole invitate, ateliere de măiestrie, filme și mastreclass-uri, festivalul a născut o adevărată mișcare socială și artistică în comunitatea locală, demostrând astfel nevoia de proiecte culturale în orașele prea puțin expuse la astfel de evenimente.

Cea de-a 16-a ediție propune o temă sensibilă, dar foarte importantă pentru viitorul adolescenților: Identitatea. Prin experiența proprie a organizatorilor, ei fiind foarte tineri când au început drumul către ceea ce este astăzi Ideo Ideis, cred în puterea unui adolescent de a se exprima, crea și crește într-o comunitate.

 „Formatul din 2020 este potrivit și în acest an, în contextul în care suntem în continuare nevoiți să căutăm soluții pentru a organiza festivalul în condiții optime. Feedback-ul excelent pe care l-am primit după ediția de anul trecut, desfășurată în condiții similare, ne-a făcut să reluăm drumul către comunitățile trupelor selectate, participante la festival”, transmit organizatorii.


Festivalul va avea loc între 9-15 august. Cele 9 trupe selectate și orașele în care Ideo Ideis ajunge în 2021 sunt: 3,14 - Buzău, A.C.T. - Bacău, ALTER EGO - Alexandria, AMPRENTE - Brașov, ART ATTACK - Sibiu, DRAMA CLUB - Botoșani, PRAF DE STELE - Constanța,  SILVER - Baia Mare și VICTORY OF ART - București.

Și în acest an, Alexandria va rămâne nucleul Ideo Ideis. Programul festivalului este concentrat pe ateliere de măiestrie, întâlniri cu mentori și dezbateri pe idei culturale diverse. Spectacolele de teatru și proiecțiile de film își vor face prezența în cele șapte zile de desfășurare, aducând astfel în Alexandria subiecte de interes, în rezonanță cu tema festivalului și explorările personale ale adolescenților participanți.

Din acest an, postul de director al Ideo Ideis va fi ocupat de Liviu Romanescu. Actor, producător și trainer, absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ din București și al The Oxford School of Drama, face parte din echipă de peste 14 ani.
 

„Ideo Ideis a fost locul în care m-am definit, în care am început să iau decizii legate de mine, de drumuri pe care le-am ales. Încă de la prima ediție, acum 16 ani, a fost un loc al întâlnirilor și al revelațiilor. Dacă îi întrebați pe cei care au trecut de-a lungul anilor prin festival, cel mai probabil vor spune același lucru. Este unul dintre principalele motoare ale dezvoltării prin educație alternativă pe care România le-a avut în ultimele două decenii și a pornit cel mai onest, de la tineri către tineri. Este și motivul pentru care i-am mințit pe ai mei că mă duc la cursurile de pregătire la UNATC și am „fugit“ de acasă pentru prima ediție a festivalului. Și am rămas alături de echipă încă de atunci (chiar dacă timp de doi ani am cutreierat prin străinătate)“, spune noul director al festivalului, Liviu Romanescu.

„De 16 ani, spiritul Ideo Ideis continuă să atragă tot mai mulți tineri și adulți cu spirit tânăr. Ultimul an ne-a dat curajul să ieșim, prin caravanele Ideo și spre alte orașe din țară. Continuăm să creștem acest dialog cu tinerii din România, să găsim împreună libertatea de a visa și curajul de a exprima”, mai transmite directorul festivalului despre ediția din 2021.



Ideo Ideis, Festivalul Național de Teatru tânăr face  parte dintr-un manifest artistic și social, care pe baza experienței celor 15 ani, devine mai mult decât un festival pentru că păstrează nucleul care l-a consacrat și anume evenimentul de vară din Alexandria, dar construiește o structură bazată pe șașe piloni: tabăra de arte performative și revelații, festivalul de teatru tânăr, capsule de teatru și deșteptări, laboratorul de explorare personală prin teatru și arte alăturate, producții de teatru, filme și un teatru fizic, cu sediul în București.
 


Citește și:

Trupa IL VOLO, pentru prima dată în România. Concert emoționant la Arenele Romane din capitală

 
sursă foto: Ideo Ideis

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii