Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziția „Gestul în desen“, la Muzeul de Artă Vizuală din Galați Dan Basarab Nanu, director - „Pentru Florin Stoiciu, «totul» pare simplu“ (galerie foto)

ro

26 Jul, 2019 00:00 3904 Marime text

Timp de cinci săptămâni, expoziția-experiment de grafică „Gestul în desen/Desenul pe pânză”, proiect susținut de cotidianul ZIUA de Constanța, s-a dezvăluit constănțenilor și turiștilor aflați în vacanță pe litoral. Începând cu această săptămână, expoziția ce cuprinde 30 de portrete ale unor artiști - desen în cărbune pe pânză realizate de prof. univ. dr. Florin Stoiciu s-a mutat pe simezele Muzeului de Artă Vizuală Galaţi.
Spre deosebire de varianta de la Constanța, unde în spațiul generos al Muzeului de Artă au putut fi expuse și lucrările personale ale personalităților portretizate de artistul vizual Florin Stoiciu, de data aceasta, la Galați, publicul le va putea vedea doar virtual, prin intermediul unui film special realizat.

Într-un interviu acordat ZIUA de Constanța, universitarul-artist Florin Stoiciu dezvăluia frumoasa poveste a... apariției „Gestului în desen”: „Pleacă de la un experiment pe care l-am început cu profesorul Mircia Dumitrescu, în urmă cu mai mulți ani, dar nu-l pusesem în practică. Ce-ar fi să facem noi desenul pe pânză, ca să-i vedem pe critici ce mai spun acum? E pictură sau e desen? Este o polemică pe care o am cu mulți critici de-ai noștri din ziua de astăzi. Pentru că ei spun NU, pictura este datorată suportului! Atunci eu dacă vin cu cărbune și desen ca pe orice altă formă pe pânză este desen sau e pictură? Până la urmă, împreună cu Mircia Dumitrescu am concluzionat că definiția desenului înseamnă a gândi, nu înseamnă să trasezi, nu înseamnă să duci cu un duct o materie pe o suprafață. Pentru că tu desenezi cu gândul de fiecare dată. Pentru că altfel nu aveai dictonul latin «Nulla dies sine linea» – «Nici o zi fără o linie», dar nu adică să tragi linii ca nebunul pe asfalt. Ci e vorba că în capul tău trebuie să funcționeze mecanismul de concept”.

După vernisaj, managerul Muzeului de Arte Vizuale Galați, Dan Basarab Nanu, doctor în arte vizuale, transmitea următorul mesaj, intitulat „Florin Stoiciu sau împlinirea prin Gând”: „Florin Stoiciu gândește și visează.
Visează în desen și gestualitatea actului artistic.
La el nimic nu este întâmplător.
La el totul pare simplu.
Nici un fel de problemă să convingi 28 de prieteni (fiecare cu personalitatea lui ) să fie jucători ai unui ansamblu expozițional.
Nici un fel de problemă să surprinzi gestul fiecăruia într-un eseu grafic.
Nici un fel de problemă să organizezi o expoziție cu sprijinul unor monștrii sacri (foarte modești de altfel, mă refer la acad. Răzvan Theodoresu și la managerul Muzeului de Artă Constanța, dr. Doina Păuleanu.)
Nici un fel de problemă să gândești ALTFEL.
Expoziția «Gestul în desen/Desenul pe pânză», aflată acum la Muzeul de Artă Vizuală Galați, demonstrează că, pentru Florin Stoiciu, TOTUL pare simplu.
Este o simplitate înfiorător de complicată, cu atât mai interesantă prin măiestria organizării și acurateței artistice, care nu mai necesită comentarii”.

Despre Dan Basarab Nanu


S-a născut pe 19 aprilie 1954, la Galaţi. A absolvit Facultatea de Istorie - Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1978). Din 2012, este doctor în arte plastice şi decorative (cu teza „Artă şi arheologie în zona Galaţi, epoca premodernă şi modernă”).
A fost profesor de istorie la Şcoala nr. 13 (1978-1981), apoi muzeograf la Muzeul de Istorie (1981-1994), şef secţie la Muzeul de Istorie (1994-1997), consilier şef la Inspectoratul Judeţean pentru Cultură (1997-2001), director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Galaţi (2001-2003), iar din 2003 conduce Muzeul de Artă Vizuală – director (2003-2009), respectiv manager din 2009 până în prezent. Este deţinătorul a două atestate - unul în muzeografie şi unul ca expert în bunuri cu semnificaţie artistică (icoane sec.XVIII-XIX).

Sursa foto: Facebook Anastasia Stoiciu

Citește și:

„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - un festival al artei la Constanţa (document)

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Marieta Besu - „Artiștii vizuali sunt principalii creatori de patrimoniu!“ (document)

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Aurel Bulacu - „Sunt onorat să fiu lângă niște artiști de foarte bună calitate“ (document)

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Răzvan Caratănase - „La «Gestul în desen», artistul este flancat de câteva somităţi ale culturii române“

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Mariana Constantinescu - „E o provocare să expui într-un muzeu alături de mari personalităţi ale graficii româneşti“ (document)

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Răzvan Dragoș Petrișor - „Expoziția «Gestul prin desen», o viziune diferită asupra lumii, exprimată prin imagini“ (document)

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Emil Fronescu - „Sper să mă ridic un pic spre ștacheta meșterilor de pe simeze“

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Interviu cu acad. Mircia Dumitrescu - „Florin Stoiciu repune în discuție o dilemă firească - un desen pe pânză este pictură sau grafică?“ (document)

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Gheorghe Caruțiu - „Multitudinea de abordări stilistice va crea ineditul acestei expoziții“ (document)

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Gavril Kovacs - „Desenul este cam desconsiderat, deşi e baza oricărei lucrări şi a oricărui artist“

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Ovidiu Constantin Ionescu - „«Gestul în desen» - în spatele fiecărei lucrări a artiştilor expozanţi există o poveste“

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Eugen Raportoru - „Veniţi la expoziţia «Gestul în desen», că e shukar!“

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Cristian Tarbă - „Florin a reuşit să strângă laolaltă un număr de artişti senzaţionali“ (document)

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Monica Stoian - „Uneori, cineva crede în noi mai mult decât credem noi înşine“ (document)

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Ion Tiţoiu - „«Gestul în desen» este o provocare pentru mine şi pentru invitaţii lui Florin Stoiciu“ (document)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii