Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:05 06 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Răzvan Caratănase - „La «Gestul în desen», artistul este flancat de câteva somităţi ale culturii române“

ro

05 Jun, 2019 00:00 2268 Marime text
Cotidianul ZIUA de Constanţa este partener al proiectului cultural „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziţie-experiment realizată de Florin Stoiciu, care va fi vernisată pe 14 iunie la Muzeul de Artă din Constanţa. În fiecare zi, până pe 13 iunie, îi veţi cunoaşte, rând pe rând, pe toţi expozanţii portretizaţi de Florin Stoiciu, prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanţa, care vă va oferi posibilitatea nu numai de a le studia CV-ul, ci şi de a-i descoperi şi altfel, într-un scurt interviu la care au fost „supuşi” de drd. Anastasia Stoiciu, organizator al expoziţiei.
 

 
- Care este legătura ta cu Florin Stoiciu şi cu expoziţia-eveniment  „Gestul în desen. Desenul pe pânză“, la care participi? 
 
- Eu îl socotesc pe Florin Stoiciu din patru unghiuri, şi anume:
I. ca artist: este unul dintre cei mai importanţi artişti plastici contemporani din România, cu o carieră artistică de invidiat. 
II. ca pedagog: este cel mai bun profesor universitar în materie de gravură din istoria ţării. Am învăţat foarte multe în cei 8 ani în care i-am fost asistent la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.
III. ca om: mi-aş dori să fie „citit” îndeaproape ca să se convingă cu toţii de ce este el atât de special. El a reuşit să îi ajute pe foarte mulţi oameni şi încă o mai face cu o reală şi deosebită plăcere. 
IV. ca apropiat: am spus-o în nenumărate rânduri, Florin Stoiciu este adevăratul tată din viaţa mea. Îi voi rămâne recunoscător pentru totdeauna şi în egală măsură sub semnul abnegatio.
 
- Ce provocare reprezintă pentru tine această expoziţie?  
 
- O reală provocare! De 11 ani, artistul Florin Stoiciu mă provoacă în mod constant. Îi mulţumesc că s-a gândit la mine şi că am fost invitat într-o asemenea manifestare distinctă. O pledoarie şi un recurs pentru desenul pe pânză cu un anume aspect de ethos. La acest eveniment, artistul este flancat de câteva somităţi ale culturii române. Sunt onorat să îi fiu alături.
 

- Ce reprezintă pentru tine Constanţa? (Dobrogea)
 
- Constanţa este unul dintre cele mai importante oraşe ale României. Să nu uităm ce istorie îndelungată are, de pildă: Oraşul antic Tomis, acest minunat şi unic sit arheologic. De trei ani am început să fac parte din Constanţa, iar acest lucru i se datorează lui Florin Stoiciu.
 
 
- Lansează o invitaţie la acest eveniment într-o frază sau câteva propoziţii, într-un mod inedit!
 
- Nu s-a mai realizat niciodată un astfel de eveniment în Constanţa, dar nici în România, aşadar, publicul constănţean este bine-venit în „galaxia” lui Florin Stoiciu. Un mare artist, cu o poveste unică...!
 
Despre Răzvan Constantin Caratănase - Zuzu
 
Născut pe 14 mai 1985, la Tulcea, Zuzu este socotit „liderul generaţiei sale“. Artistul ne obişnuise deja cu gravurile sale în lemn de mari dimensiuni, acum însă evocă haşurările fine ale gravurilor în pictura sa pe lemn. Vicepreşedinte pe ţară al UAP, profesor-invitat în şapte universităţi şi academii din Belgia, Italia etc., cu lucrări în colecţii din lume, cu înalte distincţii internaţionale - peste 60 de premii în Franţa, Japonia, Italia etc., membru al unor prestigioase asociaţii internaţionale de gravură - din Franţa şi Ungaria, el a acumulat 33 de expoziţii personale în Germania, Italia, Austria, Israel, China, Bulgaria, Republica Moldova, România şi a participat la peste 300 de expoziţii de grup în alte vestite ţări care au mai rămas neamintite aici, inclusiv Franţa şi Japonia.
 
Citește și:
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect cultural în premieră „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziţie-experiment ce resuscitează viaţa artistică a Constanţei
 
„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - Argument expoziţional (document)
 
„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - un festival al artei la Constanţa (document)
 
#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Marieta Besu - „Artiștii vizuali sunt principalii creatori de patrimoniu!“ (document)
 
#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Dorin George Barbu - „Vreau ca și Constanța să ne iubească pe noi, artiștii plastici“
 
#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Aurel Bulacu - „Sunt onorat să fiu lângă niște artiști de foarte bună calitate“ (document)
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii