Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:27 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă 2021 Variantele COVID-19 care ne-au marcat. Lista completă, lista în așteptare și aparițiile la Constanța

ro

04 Jan, 2022 00:00 1434 Marime text
  • În anul 2021, când speram să scăpăm de COVID-19, acesta a dat dovadă de forță și a aruncat pe masă variantele
  • Unele aveau o infectare mai rapidă, altele o formă mai agresivă a simptomelor, iar unele au fost dominate rapid de alte forme
 
Toți virușii, inclusiv SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, se schimbă în timp. Cele mai multe modificări au un impact redus sau deloc asupra proprietăților virusului. Cu toate acestea, unele modificări pot afecta proprietățile virusului, cum ar fi cât de ușor se răspândește, severitatea bolii asociată sau performanța vaccinurilor, medicamentelor terapeutice, instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri de sănătate publică și sociale.
 
Sistemele de nomenclatură stabilite pentru denumirea și urmărirea liniilor genetice SARS-CoV-2 de GISAID, Nextstrain și Pango sunt în prezent și vor rămâne utilizate de oamenii de știință și în cercetarea științifică.
 
Pentru a sprijini discuțiile publice despre variante, OMS a convocat un grup de oameni de știință din Grupul de lucru pentru evoluția virusului OMS (denumit acum Grupul consultativ tehnic pentru evoluția virusului), rețeaua de laboratoare de referință OMS COVID-19, reprezentanți de la GISAID, Nextstrain, Pango și experți suplimentari în nomenclatură virusologică, microbiană și comunicare din mai multe țări și agenții să ia în considerare etichetele ușor de pronunțat și nestigmatizante pentru VOI și VOC. În prezent, acest grup de experți convocat de OMS a recomandat utilizarea literelor din alfabetul grecesc, adică Alpha, Beta, Gamma, Delta, care vor fi mai ușor și mai practice de discutat de publicul neștiințific.
 
Având în vedere evoluția continuă a virusului care duce la SARS-CoV-2 și evoluțiile constante în înțelegerea noastră a impactului variantelor, aceste definiții de lucru pot fi ajustate periodic. Atunci când este necesar, variantele care altfel nu îndeplinesc toate criteriile prezentate în aceste definiții pot fi desemnate ca COV/VOI/VUM, iar cele care prezintă un risc în scădere față de alte variante aflate în circulație pot fi reclasificate, în consultare cu Grupul Consultativ Tehnic pentru Evoluția Virușilor (formal numit Grupul de lucru pentru evoluția virusului).
 
O variantă SARS-CoV-2 care îndeplinește definiția unui VOI (a se vedea mai jos) și, printr-o evaluare comparativă, s-a demonstrat că este asociată cu una sau mai multe dintre următoarele modificări la un grad de importanță globală pentru sănătatea publică:
 
  • Creșterea transmisibilității sau modificarea dăunătoare a epidemiologiei COVID-19;
  • Creșterea virulenței sau modificarea prezentării clinice a bolii;
  • Scăderea eficacității măsurilor de sănătate publică și sociale sau diagnostice disponibile, vaccinuri, terapii.
 
Astfel, prima variantă a SARS-CoV-2 este B.1.1.7, adică Alpha. A fost depistată prima oară în Marea Britanie, în septembrie 2020, fiind oficial recunoscută pe 18 decembrie 2020. În aceeași perioadă, în Africa de Sud, a fost declarată oficial și B.1.351, adică variant Beta, diagnosticată prima oară în mai 2020.
 
În noiembrie 2020, a fost depistată prima oară varianta P.1, adică Gamma, în Brazilia, recunoscută în 11 ianuarie 2021.
 
Varianta Delta, cunoscută științific ca B.1.617.2, a fost depistată prima oară în octombrie 2020, în India, recunoscută ca VOI în 4 aprilie 2021, iar ca VOC în 11 mai 2021.
 
Cea mai nouă variant VOC este Omicron, sau B.1.1.529, depistată în noiembrie 2021 în mai multe țări, fiind adăugată ca VOC pe 26 noiembrie 2021.
 
Mai există două variante care sunt urmărite de specialiști – Lambda sau C.37, care a fost depistată  în decembrie 2020, în Peru, fiind adăugată pe listă în ianuarie 2021, cât și Mu sau B.1.621, descoperită în Columbia în ianaurie 2021, adăugată pe lista de interese în august 2021.
 
O variantă de interes (VOI) sau o variantă de îngrijorare (VOC) desemnată anterior, care s-a demonstrat în mod concludent că nu mai prezintă un risc suplimentar major pentru sănătatea publică globală în comparație cu alte variante de SARS-CoV-2 circulante, poate fi reclasificată.
 
O variantă SARS-CoV-2 cu modificări genetice despre care se suspectează că afectează caracteristicile virusului, cu unele indicii că poate prezenta un risc viitor, dar dovezile de impact fenotipic sau epidemiologic sunt în prezent neclare, necesitând o monitorizare îmbunătățită și o evaluare repetată în așteptarea unor noi dovezi. Trei astfel de variante sunt urmărite în prezent: AZ.5 – din ianuarie 2021 depistată, urmărită din 2 iunie 2021. C.1.2, apărută în Africa de Sud în mai 2021, urmărită din 1 septembrie 2021, cât și B.1.640, descoperită în Republica Congo în septembrie 2021, adăugată pe lista de monitoroziare în noiembrie 2021. Nu toate variantele ajung să domine, având dovada că alte 17 variante au fost reclasificate după monitorizare.
 
Variante la Constanța
 
Pe 1 iulie 2021, au fost raportate 3 cazuri devarianta SARS-CoV-2 Gamma la Constanța. La nivel național sunt doar 22 de infecții confirmate cu varianta Gamma, cele mai multe în București. Această variantă a virusului a dus la decesul a 3 persoane la nivel național, tot din Capitală.
 
Pe 29 iulie 2021, județul Constanța se alătură listei de județe unde existau focare, chiar familiale, de COVID-19 B1617.2, cunoscută în popor variant Delta. Șapte pacienți din județul Constanța au fost depistați pozitiv cu noua tulpină Delta! Analizele au fost confirmate în urma secvențierii laboratorului INBI „Matei Balș”. Este vorba de șase femei cu vârsta între 10 ani și 68 de ani și un bărbat cu vârsta de 21 de ani. Dintre cei 7 pacienți, 6 erau nevaccinați, informează Tudorel Ene, purtătorul de cuvântal Direcției de Sănătate Publică Constanța.
 
Pe 17 decembrie 2021, o femeie în vârstă de  45 ani, din județul Constanța, cu istoric de călătorie în Africa de Sud, a devenit primul pacient depistat pozitiv cu Omicron din județ.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursă foto: Pixabay.com

Citește și:

Primul caz cu tulpina africană Omicron depistat în județul Constanța

Niciun caz Delta la Constanța. Ce variantă a virusului care determină îngrijorare este prezentă

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii