Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:27 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul suparat Fostul Palat al Navigației, Casa Embiricos, reabilitare pe repede înainte! (Galerie Foto)

ro

06 May, 2024 15:01 1128 Marime text
  • Reabilitarea și punerea în siguranță a Casei Embiricos, așa cum este cunoscută în urbea tomitană ar fi trebuit să fie finalizate încă din toamna anului trecut, însă proiectul a fost întâi prelungit și apoi fazat și municipalitatea nu a mai înaintat niciun termen clar până la care lucrările trebuie să fie finalizate
  • Un constănțean a fotografiat recent clădirea și spune că și în acest caz, calitatea lucrărilor lasă de dorit
  • Casa Embiricos sau Palatul Navigației se află pe str. Nicolae Titulescu, nr. 13 , începută în 1922, a găzduit încă de la început birourile celebrei firme de navigație a fraților greci Leonidas și Mihail Embiricos, cei care în 1914 au lansat prima linie transatlantică dintre Constanța și New York
  • O clădire grandioasă în stil Art Nouveau , a devenit casă de locuințe sociale ca apoi să fie vandalizată bucată cu bucată
  • În anii 90 a intrat sub acoperișul RAEDPP Constanța, actuala Administrația Fondului Imobiliar care a lăsat-o de izbeliște fără a întreține și restaura ceea ce trebuia să fie un monument istoric al orașului Constanța
  • Abia în aprilie 2021  Primăria Constanța semna contractul pentru execuția lucrărilor de construcții din cadrul proiectului „Incubator de afaceri“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020
  • În decembrie 2023, CLM a votat pentru fazarea proiectului, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 și mutarea lor în etapa II în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027. 
  • Conform proiectului de hotărâre a fost adoptat, valoarea totală a crescut până la 29.352.048,91 lei cu TVA
 
Lucrările de reabilitare a clădirii fostului Palat al Navigației, pe care municipalitatea și-a propus să-l transforme în Incubator de afaceri Constanța sunt departe de a fi încheiate.
Reabilitarea și punerea în siguranță a Casei Embiricos, așa cum este cunoscută în urbea tomitană ar fi trebuit să fie finalizate încă din toamna anului trecut, însă proiectul a fost întâi prelungit și apoi fazat și municipalitatea nu a mai înaintat niciun termen clar până la care lucrările trebuie să fie finalizate.
Un constănțean a fotografiat recent clădirea și spune că și în acest caz, calitatea lucrărilor lasă de dorit.
 
„Casa Embiricos...sau cum să reabilitezi pe repede înainte...iar dacă greșesc sau cineva știe mai multe...rog să ne lumineze… După multe promisiuni de reabilitare, anii trecuți se începe consolidarea/reabilitarea clădirii în urma unui proiect cu finanțare europeană, prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020 – Axa 2.1B....dar și cu o contribuție de 50% din cheltuielile eligibile/neeligibile din partea Primăria Constanța cu o sumă destul de consistentă.
Reabilitarea clădirii urma să fie gata la sfârșitul anului 2023 (sau se pierdeau fondurile), an în care lucrările au fost oprite ...dar din păcate termenul a fost prelungit până în 2025...posibil mai târziu”, a scris constănțenul supărat pe rețele sociale.
 
Casa Embiricos sau Palatul Navigației se află pe str. Nicolae Titulescu, nr. 13 , începută în 1922, a găzduit încă de la început birourile celebrei firme de navigație a fraților greci Leonidas și Mihail Embiricos, cei care în 1914 au lansat prima linie transatlantică dintre Constanța și New York.
 
În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a aparţinut societăţii Creditul Financiar Urban Iaşi, iar spre anii ’50 a deservit Comandamentul Marinei Militare (Palatul Navigaţiei).
 
O clădire grandioasă în stil Art Nouveau , a devenit casă de locuințe sociale ca apoi să fie vandalizată bucată cu bucată.
 
În anii 90 a intrat sub acoperișul RAEDPP Constanța, actuala Administrația Fondului Imobiliar care a lăsat-o de izbeliște fără a întreține și restaura ceea ce trebuia să fie un monument istoric al orașului Constanța.
 
Abia în aprilie 2021  Primăria Constanța semna contractul pentru execuția lucrărilor de construcții din cadrul proiectului „Incubator de afaceri“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
 
Prin intermediul proiectului se propunea crearea unui incubator de afaceri sectorial, destinat sectorului industriilor creative, într-un imobil cu regim de înălțime S+P+4E+M, localizat în Municipiul Constanța, prin realizarea unui hub regional al comunității antreprenoriale angrenată în sectorul industriilor creative din regiunea Sud-Est și să contribuie la sporirea competitivității regionale, la generarea de inovații și la crearea de noi locuri de muncă calificate și plătite competitiv.
 
De asemenea era vizată reabilitarea și defuncționalizarea unei clădiri în suprafață construită de 2346 mp în cadrul căreia va funcționa un incubator de afaceri cu capacitatea de a găzdui simultan maxim 17 firme rezidente și 160 de persoane, asigurarea unui grad de ocupare de minim 71% (suprafață ocupată de rezidenți raportată la capacitatea totală a incubatorului) la 2 ani de la finalizarea proiectului precum și asigurarea unei rate de supraviețuire de minim 64% la 3 ani de la finalizare construcției în care va funcționa incubatorul de afaceri.
 
În decembrie 2023, CLM a votat pentru fazarea proiectulu, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 și mutarea lor în etapa II în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027. 
Conform proiectului de hotărâre a fost adoptat, inclusiv, valoarea totală a proiectului a crescut până la 29.352.048,91 lei cu TVA. 
Șefa proiectelor europene din cadrul Primăriei Constanța, Ani Merlă, spunea în decembrie 2023 că în cazul acestei reabilitări putem vorbi practice de un nou proiect, pentru că lucrările de consolidare, până la etajul trei, ar fi consumat aproape întreaga valoare a contractului de finanțare. Pentru finalizarea lucrărilor, urma să se organizeze o nouă licitație iar lucrările să fie decontate ca eligibile în cadrul noului exercițiu bugetar.
Merlă nu a reușit să-i lămurească pe consilierii locali care va fi contribuția municipalității pentru finalizarea acestui proiect de reabilitare, deși se vorbește despre o sumă destul de importantă.
Va reamintim, în anul 2018, Consiliul Local Constanța a adoptat documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Incubator de afaceri Constanța”. Atunci, valoarea totală a proiectului era de 14.028.656,56 lei, cu TVA. Cofinanțarea proiectului era în valoare de 6.206.010,18 lei.
Ulterior, costul lucrărilor s-au mai majorat încă o dată până la 17.711.619 lei fără TVA, respectiv 21.075.761 lei cu TVA pentru ca în 2023 să se apropie de 30 de milioane de lei cu TVA.
 
Lucrările la Incubatorul de afaceri sunt realizate de o asociere de firme formată din Bau Klincher Art și MIS Grup.
 
Sursă foto: Facebook/sopoglu.madalin
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii