Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:52 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfânta Icoană Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului din Ucraina, la Cumpăna (galerie foto)

ro

12 Jan, 2019 00:00 3666 Marime text
La biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din comuna Cumpăna a poposit, în seara zilei de 10 ianuarie, Sfânta Icoană Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului din Ucraina. Credincioşii au avut la dispoziţie două zile ca să ajungă la biserică, spre închinare.
 
Printre enoriaşii care au ajuns la biserica „Adormirea Maicii Domnului“ s-au numărat şi ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, dar şi Elena Frîncu, fostul director al Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport Constanţa.
 
Icoana, veche de peste 300 de ani, ce o înfăţişează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus Hristos în braţe, Odighitria sau „Călăuzitoarea” din Ucraina, are o istorie impresionantă. În anul 1700, aceasta era odorul mănăstirii din satul Baytali, aflat la 200 de kilometri de Odessa. Se spune că acest sfânt lăcaş de cult a fost distrus de furia otomanilor. În chip miraculos, icoana scapă din mâinile musulmanilor şi timp de două secole stă ascunsă.
 
În 2005, după o lungă pribegie, ea a fost adusă de călugări la Mănăstirea „Sf. Pantelimon“ din Odessa. O primă minune a icoanei este aceea legată de însăşi pictura sa. Când a fost recuperată, doar ochii Maicii Domnului se mai vedeau pe bucata de lemn. Restul culorilor erau înnegrite. Preoţii au chemat pictori pricepuţi să o recondiţioneze, dar nimeni nu a reuşit să facă acest lucru.
 
În chip uimitor, icoana s-a curăţat de la sine şi şi-a recăpătat strălucirea de odinioară. De atunci, mii de credincioşi îşi găsesc la ea alinare. Este şi exemplul unei fete care nu putea să meargă, dar „Călăuzitoarea” a ajutat-o să facă din nou primii paşi.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii