Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:03 24 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Piste de biciclete, plajă artificială şi faleză luminată Malul lacului Techirghiol, o atracţie de vacanţă pentru turişti (galerie foto)

ro

24 Sep, 2015 00:00 1900 Marime text
Proiect încheiat cu succes la Techirghiol. După o muncă de patru ani, primarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan, a văzut finalizat un proiect de suflet, cel privind amenajarea turistică a malului lacului Techirghiol. Ieri, Primăria oraşului Techirghiol a fost gazda conferinţei de presă finală cu privire la „Proiectul integrat de amenajare turistică a malului lacului Techirghiol“, finanţat prin POR, Axa prioritară 5 - „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului“, Domeniul Major de intervenţie 5.2 - „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice“. Contractul de finanţare a fost semnat în iulie 2012 şi, deşi proiectul ar fi trebuit finalizat în 26 de luni, aspecte neprevăzute precum restricţia circulaţiei pe podul de la Agigea exact când constructorul avea cea mai mare nevoie, au condus la extinderea duratei de execuţie prin semnarea unor noi acte adiţionale, a explicat edilul-şef al oraşului, Adrian Stan.
 
Astfel, după luni de muncă intensă, malul lacului Techirghiol a devenit o atracţie de vacanţă pentru turişti, prin investiţii de peste 15 milioane de lei din fonduri europene. Astfel, prin implementarea proiectului, malul lacului Techirghiol a fost transformat într-o zonă de îmbăiere şi recreere la standarde tehnice şi estetice care îi asigură competitivitatea pe întreg litoralul românesc.
 
„Este unul dintre cele mai importante proiecte ale localităţii noastre din ultimii 25 de ani, proiect care va duce la relansarea turismului balnear dar şi de recreere. Anul acesta, pentru prima dată după mulţi ani, am înregistrat un aflux mare de turişti, tineri, în special, care au venit special pentru a vizita noua zonă amenajată a lacului“, a declarat primarul Adrian Stan.

Pistă de biciclete pe malul lacului

„În cadrul acestui proiect, au fost realizate mai multe obiective principale: s-au amenajat malul lacului, pe o suprafaţă de 8.000 mp, prin pereiere, plaja, în suprafaţă de 14.000 mp, prin aport de nisip, o grădină de recreere, de 46.800 mp, precum şi o zonă de băi reci, de 7.400 mp, aleea pietonală pentru persoane cu dizabilităţi, cu lungimea de 2.070 m, şi piste pentru biciclete, cu o lungime de 2378 m“, a explicat managerul de proiect, arhitectul oraşului, Marius Dorel Jifcu. De asemenea, pentru a asigura exploatarea în siguranţă a plajelor nou create, s-au realizat trei posturi de salvamar şi două puncte de prim ajutor, dar şi trei grupuri sanitare cu duşuri şi trei vestiare.
 
„Complementar lucrărilor menţionate, au fost reabilitate străzile Ecaterina Teodoroiu, Muncii şi Dr. lon Tătăranu, însumând o suprafaţă totală de 20.530 mp, în vederea sporirii către malul lacului. Nu în ultimul rând, toată reţeaua de iluminat a fost reabilitată, astfel că, acum, oraşul este cu mult mai luminat, lucru care mă bucură foarte mult“, a declarat primarul Adrian Stan.
 
Deşi valoarea proiectului a fost de aproape 12.000.000 de lei, contribuţia beneficiarului, adică banii de la bugetul local, a fost o sumă infimă - 2% din valoarea proiectului: 254.389,56 de lei.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii