Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:36 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sunt primării în judeţele Constanţa şi Tulcea unde auditul intern este nefuncţional. Detalii din raportul Curţii de Conturi

ro

04 Feb, 2019 00:00 2039 Marime text
Curtea de Conturi a României a publicat un raport special privind activitatea structurilor de audit public intern de la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale. Acesta este al doilea pe care Curtea de Conturi a României îl elaborează cu privire la auditul public intern, după raportul privind activitatea structurilor de audit public intern de la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale, publicat în noiembrie 2018.
 
Motivaţia principală care a stat la baza redactării acestor rapoarte a constituit-o faptul că este important pentru Curtea de Conturi ca activitatea de audit public intern să fie eficace, în sensul că aceasta să anticipeze şi să prevină erorile şi omisiunile, frauda şi neregulile într-o fază incipientă, mai rapid decât o poate face auditul public extern ex-post efectuat de către Curtea de Conturi.
 
Auditul public intern este o parte integrantă a sistemului de control intern, are un rol esenţial în evaluarea sistemelor din cadrul entităţilor publice, sfera auditului cuprinde toate activităţile desfăşurate în cadrul entităţilor publice, iar auditarea trebuie realizată cel puţin o dată la 3 ani.
 
La nivelul celor 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale ai căror conducători au calitatea de ordonatori principali de credite, activitatea de audit public intern a fost organizată astfel: 595 au organizat structură proprie de audit intern, 1.590 de entităţi au organizat audit intern în cooperare, 101 entităţi şi 942 entităţi nu au asigurat cadrul organizatoric şi funcţional necesar desfăşurării activităţii de audit public intern.
 
Astfel, printre localităţile care nu au organizat audit public intern se numără Sulina şi Măcin, din judeţul Tulcea. În acelaşi timp, judeţul Tulcea se află în topul exemplelor de practică pozitivă, având o pondere ridicată de unităţi administrativ-teritoriale comunale care au organizat audit public intern, cu un procent de 93%.
 
13% UAT-uri din Tulcea efectuează în mod nelegal auditul public intern pe bază de contracte de prestări servicii. Opt judeţe din România au avut gradul de ocupare a posturilor mai mic de 40%, printre care şi Constanţa. În Tulcea, gradul de ocupare a fost cuprins între 40-79%. Tot la Constanţa există o pondere semnificativă a UAT-urilor la care auditul public intern este nefuncţional, atât prin structuri proprii (60%), cât şi în cooperare (86%).
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii