Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Universitatea Națională de Arhitectură și lucrările de reabilitare și consolidare care au redat-o tuturor iubitorilor de artă și de frumos

ro

19 Dec, 2020 00:00 2916 Marime text
  • Palatul Institutului de Arhitectură își poate răspândi în continuare farmecul grație eforturilor și profesionalismului ce au însoțit lucrările la standarde înalte întreprinse de Aedificia Carpați și partenerii săi.
  • În prezent, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ este principala instituţie universitară de stat dedicată formării specialiştilor în domeniul arhitecturii şi urbanismului.
  • Clădirea Palatului Institutului de Arhitectură a fost proiectată de arhitectul Grigore Cerchez într-o arhitectură Neoromânească, mult încurajat în România interbelică.
  • Construcția a fost începută în anul 1912, iar inaugurarea a avut loc în anul 1927.
 
De-a lungul unor nenumărați ani, România a dat și continuă să dea unii dintre cei mai inspirați și originali arhitecți ai Europei și nu numai.
 
Și la ora actuală, specialiștii pregătiți aici continuă să ducă renumele țării pe culmile cele mai înalte ale profesiei.
 
Și cum altfel ar fi putut să stea lucrurile când primii pași ai acestor specialiști au fost făcuți, încă de acum mai bine de o sută de ani, într-o clădire la rândul său bijuterie arhitecturală, ce a servit drept inspirație pentru generații întregi de arhitecți. Este vorba despre instituția ce în prezent se numește Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“, din Capitală.
 

Principala instituție universitară dedicată arhitecturii
 

Monument istoric ridicat în anul 1912, Palatul Institutului de Arhitectură își poate răspândi în continuare farmecul asupra tuturor iubitorilor de  artă și de frumos, grație eforturilor și profesionalismului ce au însoțit lucrările la standarde înalte întreprinse de Aedificia Carpați și partenerii sai pentru reabilitarea edificiului.
 
În prezent, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ este principala instituţie universitară de stat dedicată formării specialiştilor în domeniul arhitecturii şi urbanismului.
 
Conform istoricului universității, disponibil pe site-ul oficial, aceasta este, totodată, şi cea mai veche instituţie de acest fel din România, fiind continuatoarea formelor succesive de învățământ de arhitectură inițiate în 1892 prin Școala de arhitectură înființată de Societatea Arhitecților Români.
 
Învățământul de Arhitectură a fost înființat în România în temeiul decretului domnitorului Alexandru Ioan Cuza din 1 octombrie 1864, cu denumirea de „Școală de Ponți și Șosele, de Mine și Arhitectură“.
 

„Decorație fastuoasă“

 
Clădirea Palatului Institutului de Arhitectură a fost proiectată de arhitectul Grigore Cerchez într-o arhitectură Neoromânească, mult încurajat, potrivit surselor avizate, în România interbelică.
 
Construcția a fost începută în anul 1912, iar inaugurarea a avut loc în anul 1927. Se arată în document al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice UNRMI din 2015 că „decorația fastuoasă și încărcată de elemente arhitectonice, stil Brâncovenesc este realizată dintr-o piatră de calcar, care a avut multe de suferit din cauza poluării și a factorilor atmosferici de-a lungul timpului“.
 
În aceste condiții, grav afectat de trecerea nemiloasă a timpului,  dar și de factorii agresivi la care a fost expus, Palatul Institutului de Arhitectură a avut nevoie de lucrări de reabilitare și consolidare pentru a putea dăinui.
 
Proiectul a fost dus la bun sfârșit, cu profesionalism și dedicare, de compania Aedificia Carpați și colaboratorii săi pentru aceste lucrări.
 

Modernizarea spațiilor de învățământ

 
Universitatea Națională de Arhitectură „Ion Mincu“ a necesitat ample lucrări de consolidare, restaurare a fațadelor și modernizare a spațiilor de învățământ.
 
În cadrul lucrărilor efectuate, șarpantele din lemn s-au înlocuit cu șarpante metalice. S-a refăcut totodată și învelitoarea din țiglă.
 
În ce privește fațadele, pentru restaurarea și conservarea acestora a fost aplicat un tratament biocid, pentru îndepărtarea ciupercilor, iar suprafețele au fost consolidate cu metode specifice pietrei.
 
În continuare, s-a asigurat integrarea cromatică a întregii suprafețe.
 
Un alt aspect ce trebuie menționat este că elementele ciobite și sparte au fost recondiționate prin operațiuni de taselare cu piatră asemănătoare din punct de vedere al structurii și aspectului.
 
Așa se face că, grație tuturor acestor eforturi depuse pentru reabilitarea și consolidarea imobilului, astăzi, Universitatea Națională de Arhitectură „Ion Mincu“ își așteaptă în continuare învățăceii cu o comoară arhitecturală, mărturie a profesionalismului și dedicării într-o profesie ridicată la rang de artă.
 
Citește și:

„Restaurăm istoria și construim viitorul“:
Povestea Hanului Gabroveni, readus la viață când toți îl credeau pierdut. Peste 300.000 de cărămizi înlocuite individual


Portofoliu Aedificia Carpați, compania ce readuce Cazinoul la viață
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii