Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:53 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

ro

09 Feb, 2024 09:43 1834 Marime text
  • Pe ultima sută de metri, lucrările avansează rapid, iar pardoseli decorative din marmură, „limpezi“ ca niște ape cristaline, lustruite la finit, reflectă acum, din interior, soarele blând ce mângâie Cazinoul cu fiecare răsărit.
  • Imagini inedite din timpul lucrărilor, din interior, dar și exteriorul Cazinoului, pot fi accesate în Galeria Foto.
Aflat ani la rând sub semnul licitațiilor și al contestațiilor, după un amarnic abandonat, Cazinoul din Constanța pășește acum ferm pe drumul spre renaștere, tot mai aproape, cu fiecare zi, de splendoarea și fastul ce-l caracterizează.
 
Fotografiile surprinse la începutul lunii februarie 2024 în interiorul, dar și exteriorul Cazinoului vorbesc de la sine despre munca titanică, dar executată cu multă migală și, mai ales, dedicare, de meșteri iscusiți, ce-și pun nu numai priceperea în lucrările de restaurare, dar și un pic din propriul suflet, legat acum de destinul Cazinoului.
 


Pe ultima sută de metri, lucrările avansează rapid, iar pardoseli decorative din marmură, „limpezi“ ca niște ape cristaline, lustruite la finit, reflectă acum, din interior, soarele blând ce mângâie Cazinoul cu fiecare răsărit.
 


În prezent, se lucrează deja la protejarea pardoselilor cu molton și placaje, pentru a putea intra la lucru pictorii, iar acestea vor mai putea fi văzute din nou abia la finalul lucrărilor.
 
Tâmplăria exterioară, la rândul său, ar întruni cu ușurință un punctaj de nota 10 din partea oricărui juriu avizat, fiind executată cu multă măiestrie, dar și cu materiale speciale, menite să reziste mediului salin și vânturilor agresive în mijlocul cărora Cazinoul se regăsește adesea.
 


Foarte important, este de precizat că, pe tot parcursul lucrărilor, în Cazino au fost instalate mai multe calorifere și surse de încălzire în interior, însă acestea sunt cu un caracter provizoriu, menite să asigure un climat de lucru adecvat, temperaturile fiind altfel foarte scăzute și împiedicând buna desfășurare a lucrărilor.
 
Sursele de încălzire din interior, provizorii, pentru asigurarea climatului de lucru

Aceste surse de încălzire vor fi demontate la finalul lucrărilor, instalația de încălzire finală urmând să fie, la rândul său, la nivelul maxim, ridicându-se la standardul impus de întreaga lucrare de restaurare, prin finisaje, picturi și materiale utilizate.
 
În anul renașterii sale, Cazinoul se dezvăluie treptat, dar sigur, tuturor iubitorilor de frumos, tuturor celor ce așteaptă cu inima strânsă finalizarea lucrărilor și redeschiderea bătrânului edificiu-simbol care, indiferent de vreme ori de gradul de abandonat, a vegheat mereu blând Constanța, de pe faleza Mării Negre.
 


Lucrările de consolidare, restaurare și modernizare sunt întreprinse de antreprenorul general Aedificia Carpați SA, alături de partenerii săi pentru acest proiect: Remon Proiect SRL, Profesional Construct Proiectare SRL, Tehnoinstal SRL, precum și Construcții Erbașu SA (pentru lucrările suplimentare).
 
Imagini puse la dispoziția ZIUA de Constanța de Aedificia Carpați SA
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Biciuit de ploi și vânturi nemiloase, Cazinoul din Constanța strălucește, suveran alb peste faleza cenușie (FOTO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii