Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:06 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reluarea activităţii, în linie dreaptă Spitalul Judeţean Constanţa a solicitat acord de mediu pentru amenajarea secţiei de radioterapie (galerie foto)

ro

05 Jun, 2018 00:00 2108 Marime text
Lucrările pentru realizarea noii secţii de radioterapie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa continuă. Unitatea sanitară din Constanţa a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectul „Amenajare secţie radioterapie, în vederea obţinerii acordului de mediu“.
 
Informaţiile privind acest contract pot fi consultate la sediul APM Constanţa, zilnic, între orele 9.00 şi 13.00, dar şi la sediul unităţii sanitare. De asemenea, constănţenii pot formula unele observaţii şi sugestii privind acest proiect. În luna martie a acestui an, sursa veche de cobalt a fost dezafectată şi transportată în condiţii de maximă siguranţă, la Institutul Nuclear Piteşti. De întregul proces s-a ocupat o echipă de specialişti din cadrul institutului. Demontarea sursei a durat mai multe ore, iar pentru scoaterea acesteia din buncărul spitalului a fost nevoie de o macara. Termenul de valabilitate al sursei de cobalt a expirat la începutul lunii aprilie 2016 şi tot atunci a fost suspendată activitatea de radioterapie.
 
Conform proiectului, au urmat igienizarea şi pregătirea buncărului pentru amplasarea acceleratorului linear de particule. Contractul pentru achiziţionarea unui aparat performant de radioterapie a fost semnat în luna noiembrie, 2017. Echipamentele urmează să fie furnizate de către compania Elekta Limited UK.
 
Reamintim că, în luna noiembrie 2017, Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a declarat, în contextul unei conferinţe de presă, că, pe viitor, bolnavii de cancer din Constanţa nu vor mai merge la Bucureşti pentru şedinţele de radioterapie. „Acum pregătim spaţiul (buncărul) unde va fi adusă aparatura nouă. Este o investiţie de 1,8 milioane de euro plus TVA şi constă în dotarea cu aparatură modernă a secţiei de radioterapie. Vom reabilita spaţiul, în care va fi adusă aparatură modernă, necesară pacienţilor bolnavi de cancer“, a declarat, la avea vreme, Horia Ţuţuianu, preşedintele CJC.
 
La rândul său, Cătălin Grasa, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a spus că vechiul aparat cu cobalt a fost folosit timp de 35 de ani în şedinţele de radioterapie.

„Echipamentul care va fi achiziţionat şi montat la Spitalul Judeţean Constanţa ne va oferi posibilitatea ca 80% dintre pacienţi să fie trataţi cu acesta. În Constanţa sunt, la ora actuală, 29.600 de pacienţi bolnavi de cancer. Anual, numărul de noi depistări ale bolii este de aproximativ 2.700 de cazuri noi şi este în creştere. Vechiul aparat a funcţionat 35 de ani“, a menţionat managerul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, Cătălin Grasa.

 

„Este importat că ne vom putea trata pacienţii din judeţ acasă, fără ca aceştia să fie nevoiţi să meargă la Bucureşti sau către alte judeţe ale ţării. Este foarte important ca aceşti pacienţi să fie trataţi în Constanţa“, a ţinut să completeze preşedintele CJC. Managerul Spitalului Judeţean Constanţa a vorbit şi despre importanţa existenţei unui centru de radioterapie. „Un singur echipament este un început. Norma europeană presupune ca la un milion de locuitori să existe cinci aparate. Dorinţa mea este să punem în funcţiune noul aparat. Cu ajutorul CJC, putem înfiinţa un centru de radioterapie în curtea spitalului. Să fie două buncăre. Cu încă două acceleratoare de putere mai mare, am putea acoperi programările pacienţilor. Acesta este un început promiţător“, a continuat Cătălin Grasa.

 
Citeşte şi:
 
UPDATE. Constanţa. Lucrările pentru amenajarea noii secţii de radioterapie, finalizate până la sfârşitul anului. Ce a declarat preşedintele CJC, Horia Țuţuianu

Se pregăteşte reluarea activităţii de radioterapie în Spitalul Judeţean Constanţa. Precizări importante

Este oficial. Spitalul Judeţean Constanţa va fi dotat cu echipamente de radioterapie, necesare pentru tratarea pacienţilor cu afecţiuni oncologice

Elekta Limited UK va furniza echipamentele de radioterapie pentru Spitalul Judeţean Constanţa

Bolnavii în fază terminală din judeţul Constanţa, bătaia de joc a unui secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, care „nu ştie şi nu poate“! (document)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii