Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu reprezentanți ai comunității românești din Regatul Unit

ro

23 Mar, 2023 12:19 845 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe. foto: Facebook/Bogdan AurescuMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 22 martie 2023, o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu ocazia vizitei pe care o efectuează la Londra, în perioada 22-23 martie 2023. La întâlnire au participat peste 80 de persoane, parte a mediului asociativ românesc din Regatul Unit, studenți, profesioniști din diverse domenii, cadre medicale, cadre universitare, polițiști sau reprezentanți locali.

Potrivit MAE, evenimentul a oferit prilejul unui dialog aprofundat pe un număr mare și variat de aspecte de interes pentru comunitatea românească din Regatul Unit, precum și oportunitatea prezentării eforturilor Ministerului Afacerilor Externe de îmbunătățire continuă a legăturilor cu comunitatea românească, a calității serviciilor consulare și a sprijinului în vederea păstrării și promovării culturii și identității românești.

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la Declaraţia pentru actualizarea Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe care urmează să o semneze cu omologul britanic în cadrul vizitei, îndeosebi la dimensiunea cooperării la nivelul societății civile, de interes pentru comunitatea românească.

„A subliniat potențialul cheie din punct de vedere al oportunității de a realiza schimburi de bune practici și al întăririi cooperării româno-britanice în domeniul cultural şi educaţional.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea deosebită pentru cei peste 1,2 milioane de cetățeni români care trăiesc în prezent în Regatul Unit și care, prin gradul înalt de integrare și prin activitatea și profesionalismul lor, contribuie într-un mod activ atât la dezvoltarea economică și socială a Regatului Unit, cât și la consolidarea relațiilor româno-britanice în ansamblul lor.

În context, șeful diplomației române a subliniat prioritatea acordată de Ministerul Afacerilor Externe promovării intereselor și protejării drepturilor cetățenilor români din afara țării, punctând susținerea concretă a autorităților române pentru comunitatea de cetățeni români din Marea Britanie, în special pentru interesul lor de predare a limbii române pentru copiii români din Regatul Unit.

În acest sens, s-a referit la demersurile ample de reformă a activității consulare, demarate în anul 2020, având ca direcții prioritare extinderea și modernizarea rețelei de oficii consulare, digitalizare extinsă, debirocratizare și perfecționare profesională continuă a personalului consular.

Ministrul Aurescu a arătat că acest proces a generat deja o serie de rezultate importante, referindu-se în mod special la sistematizarea și reorganizarea activității de planificare a consulatelor itinerante, modernizarea infrastructurii tehnice a Call-Center-ului consular și creșterea numărului de operatori, simplificarea platformei e-consulat.ro și debirocratizarea extinsă, începând cu renunțarea la fotocopiile obligatorii la prestarea serviciilor consulare, până la expedierea prin curier a pașapoartelor și altor documente, eliberarea pe loc a unor documente din categoria actelor notariale (procuri, declarații, legalizări, certificări), stare civilă (înscriere acte de stare civilă) sau documente de călătorie (titlu de călătorie, pașaport temporar) și, într-o perspectivă apropiată, prestarea electronică a anumitor servicii consulare“ - au precizat reprezentanții MAE.


De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat demersurile vizând extinderea și modernizarea rețelei consulare, pornind de la nevoile în creștere, ilustrate de date precum procesarea a aproximativ 160.000 de servicii consulare, în anul 2022, la nivelul oficiilor consulare române din Regatul Unit, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din numărul total de servicii consulare prestate la nivelul întregii rețele consulare a României, peste 1,15 milioane - cel mai mare număr de servicii consulare prestate până în prezent de MAE.

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat transformarea Secției Consulare a Ambasadei României la Londra în Consulat General, deja realizată și destinată alocării de resurse mai mari acestuia, și eforturile vizând înființarea, cât mai curând posibil, a unui consulat general la Birmingham și a unui oficiu consular în Belfast. A solicitat propuneri din partea comunității privind crearea de noi oficii consulare.
De asemenea, s-a referit la cele 21 de consulate itinerante (mobile) care au prestat anul trecut peste 10.590 de servicii consulare, activitate apreciată de participanții la întâlnire.
De asemenea, a reliefat implicarea autorităților române în dialogul cu partea britanică, în vederea protecției drepturilor cetățenilor români din Regat, inclusiv din perspectiva reglementărilor aplicabile post-Brexit.

„Discuțiile au evidențiat oportunitatea și utilitatea menținerii unui dialog constant între ambasadă, consulate și comunitatea românească, pentru a răspunde cât mai eficient solicitărilor și intereselor românilor din Regatul Unit.
La rândul lor, reprezentanții comunității românești au mulțumit pentru eforturile constante ale MAE și ale ambasadei de a îmbunătăți calitatea asistenței și serviciilor consulare, de a păstra un dialog autentic cu comunitatea și de a veni în întâmpinarea nevoilor acesteia.

Românii prezenți la eveniment au adus în atenție aspecte privind diversitatea și preocupările specifice ale comunității, aspecte referitoare la modalitățile de sprijin ale obiectivelor României în relația cu Regatul Unit, mai ales din perspectiva contactelor culturale și inter-umane, necesitatea intensificării eforturilor de predare a limbii române copiiilor români din Regatul Unit, in contextul importanței menținerii identității lingvistice, precum și nevoile în materie de servicii consulare prestate prin intermediul sistemelor informatice disponibile“ - au mai precizat reprezentanții MAE.


Transmitem, mai jos, transcriptul alocuțiunii ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu de la întâlnirea cu reprezentanți ai comunității românești din Regatul Unit:

Bună seara,
Vă mulţumesc că aţi dat curs invitaţiei de a participa la această întâlnire. Este un moment fără de care vizita mea la Londra nu ar fi completă, deoarece, în calitatea dumneavoastră de reprezentanți ai comunității românești în Marea Britanie, aveți un rol extrem de important în consolidarea punților de legătură între România și Marea Britanie.
După cum deja cunoașteți, promovarea unui dialog activ, deschis și constructiv cu reprezentanţii comunităţilor româneşti din Diaspora reprezintă una dintre priorităţile mandatului meu în fruntea Ministerului Afacerilor Externe.
Vreau să încep prin a spune că vă aduc o serie de veşti bune.

Voi semna mâine cu omologul meu, James Cleverly, un document actualizat al Parteneriatului Strategic între România și în Regatul Unit. Și este un moment important pentru că la acel document lucrăm de ceva vreme, de mai bine de patru ani și iată că suntem la stadiul la care putem să punem în aplicare acest document, după ce îl vom semna mâine.
După cum cunoașteți, e foarte importantă întâlnirea noastră, pentru că dumneavoastră sunteți foarte importanți, reprezentați o veritabilă punte de legătură între România și Regatul Unit, între Regatul Unit și România, și de aceea am dorit foarte mult să ne întâlnim, pentru a avea un dialog deschis, un dialog activ cu dumneavoastră.

Acum sigur că fiecare demnitar sau politician care vine și vă zâmbește vă va spune lucruri foarte frumoase; eu cred că cel mai important lucru este dialogul dintre noi. Sigur că dacă ne uităm în acest document al Parteneriatului Strategic reînnoit, care în acest an împlinește 20 de ani, de fapt, de la încheierea sa, și care este modernizat pentru a răspunde actualelor  priorități ale relației dintre România și Regatul Unit, un loc foarte important îl are și are comunitatea românească din Regatul Unit, pentru că, sigur, în documentul pe care îl vom co-semna mâine vorbim despre intensificarea cooperării în domeniul apărării, de exemplu, care este foarte important în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, discutăm despre intensificarea cooperării în domeniul politicii externe, discutăm despre intensificarea cooperării în domeniul afacerilor interne, în domeniul judiciar, în ceea ce privește securitatea cibernetică, amenințările hibride, evoluțiile tehnologice, dar vorbim și despre legăturile comerciale, vorbim despre investiții și, de asemenea, despre dumneavoastră, adică despre legăturile la nivelul societății civile, pentru că prezența dumneavoastră în Regatul Unit este o oportunitate extraordinară, care contribuie la dezvoltarea relației dintre România și Regatul Unit.

Vorbim, de asemenea, în această Declarație de Parteneriat Strategic, și despre promovarea incluziunii sociale și a schimburilor de bune practici între cele două societăți. Vorbim despre întărirea cooperării în domeniul cultural, în domeniul educațional, vorbim despre rolul comunităților, care trebuie întărit în ansamblul relației bilaterale dintre cele două țări. Nu în ultimul rând, discutăm despre efortul pe care Regatul Unit și România, împreună, îl fac pentru a contracara efectele pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei le are. Pentru că este vorba despre efecte care se întind asupra noastră, asupra tuturor.

Dar de ce am adus în discuție acest aspect? Pentru că România, în calitatea sa de stat care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina, stat al Uniunii Europene și al NATO, a fost în primul rând al efortului comunității internaționale democratice de a contracara efectele pe care acest război le are asupra Europei, asupra spațiului euroatlantic, asupra noastră, a tuturor, pentru că ne-a schimbat viața tuturor. Dar dincolo de efortul României, important este și efortul dumneavoastră, pentru că știu că dumneavoastră, aici în Marea Britanie, v-ați mobilizat și ați sprijinit și dumneavoastră pe vecinii noștri ucraineni. Este un efort care este cunoscut atât de către comunitatea internațională, cât și de către cei de la Kiev.

De asemenea, vreau să vă vorbesc astăzi, mai ales în dialogul pe care îl vom avea – și de aceea l-am rugat și pe colegul meu, domnul director general pentru afaceri consulare, domnul Valentin Muntean, să mă însoțească – și despre efortul pe care îl facem și pe cel pe care urmează să-l facem pentru a întări calitatea serviciilor consulare pe care le oferim pentru comunitatea românilor din Regatul Unit. Pentru că este un efort care trebuie să continue și care este extrem de important.
Noi am demarat, în mandatul meu, începând cu anul 2020, un efort destul de consistent de a moderniza serviciul nostru consular. Am extins și vom continua să extindem și să modernizăm rețeaua de oficii consulare. De asemenea, ne-am preocupat de extinderea digitalizării acestor servicii. Am încercat, de asemenea, să luăm măsuri de debirocratizare și de perfecționare profesională a personalului care prestează aceste servicii în beneficiul dumneavoastră. Și sigur că aceste eforturi trebuie neapărat să le continuăm. Ne-am ocupat, de asemenea, și de reorganizarea și sistematizarea activității de prestare a serviciilor consulare, prin intermediul consulatelor mobile sau itinerante. Și am reușit să creștem numărul de servicii consulare, dar probabil că nu este suficient și vreau să știu și opinia dumneavoastră în acest sens.

Am reușit să retehnologizăm Call Center-ul pe care îl utilizăm, ca interfață cu solicitanții de servicii consulare. Am încercat să simplificăm platforma e-consulat.ro, ca să furnizăm și dumneavoastră să obțineți informații despre servicii consulare, într-o proporție mai mare și cu o calitate mai bună. Dacă vorbim despre debirocratizare, am încercat să reducem și să simplificăm cât mai mult documentele care sunt cerute pentru a obține un serviciu consular. După cum știți, am renunțat la fotocopiile care se cereau în trecut, în mod obligatoriu, pentru anumite servicii. Am început, într-o proporție tot mai mare, să folosim expedierea prin curier a pașapoartelor și a altor documente, să eliberăm pe loc anumite documente care, altădată, se eliberau în timp, cum sunt adeverințele de cazier sau atestatele solicitate de autoritățile britanice pentru preschimbarea permiselor de conducere. Și dorim ca, într-o perspectivă cât mai apropiată - dar asta nu depinde numai de Ministerul de Externe - să prestăm în format electronic anumite servicii consulare, format pe care îl vom extinde treptat, în așa fel încât, după ce reușim să aducem o serie de modificări ale legislației românești în acest domeniu, să putem să vă furnizăm, împreună și cu alte instituții de resort din România, servicii consulare mai prompte și de mai bună calitate.

Vorbeam despre numărul de servicii consulare. De exemplu, anul trecut, la nivelul întregii Marii Britanii, am reușit să prestăm aproximativ 160.000 de servicii consulare. În ansamblu, activitatea serviciului consular în exterior, anul trecut, a reușit să presteze aproximativ 1.160.000 de servicii consulare. Asta înseamnă că serviciile consulare prestate pentru comunitatea românească din Regatul Unit reprezintă aproximativ 15% din totalul serviciilor consulare care au fost prestate în lume. Acesta este un procent foarte important, care ne obligă să continuăm să acționăm pentru modernizarea și pentru reformarea, în continuare, a serviciilor noastre consulare.

Iată, am transformat secția consulară  a Ambasadei în Consulat General. Nu este doar o schimbare de titulatură, ci intenția este de a acorda mai mult personal, mai multă finanțare pentru acest oficiu consular extrem de important pentru noi, dar și pentru dumneavoastră. De asemenea, am devansat demersurile pentru deschiderea Consulatului General de la Birmingham. De asemenea, suntem într-un stadiu avansat pentru identificarea locației pentru oficiul consular de la Belfast.
De asemenea, am solicitat doamnei ambasador să facă propuneri noi de oficii consulare care să fie deschise în perioada următoare. Și aștept, de asemenea, și sugestiile din partea dumneavoastră, pentru că dacă facem comparația cu numărul de români care se găsesc în Italia, unde găsim nouă oficii consulare, este foarte important ca și aici, unde avem mult mai mulți români, să extindem această rețea în așa fel încât ea să răspundă adecvat solicitărilor dumneavoastră.
Am vorbit despre consulatele itinerante sau consulatele mobile. Anul trecut am organizat 21 de astfel de acțiuni itinerante sau mobile, fiind prestate aproximativ 10.600 de servicii consulare.

Cred că putem, împreună, să ne organizăm și mai bine. Ați văzut că, în procesul de stabilire a acestor consulate itinerante sau mobile, consultarea comunității joacă un rol important. Decizia pe care am luat-o acum doi ani a fost de a implica și mai mult comunitățile românești în afară în stabilirea locației și a momentului în care să aibă loc aceste consulate itinerante, în așa fel încât să putem să răspundem mai adecvat solicitărilor dumneavoastră, până când vom putea să deschidem oficiile consulate de carieră despre care am amintit.

În ceea ce privește aportul dumneavoastră la relația bilaterală -  sunteți o comunitate extrem de vibrantă, cu participare în foarte multe domenii extrem de relevante pentru societatea de aici, dar și pentru relația noastră bilaterală. Dacă la o comunitate de peste 1,2 milioane de români, a treia limbă vorbită în Anglia și în Țara Galilor este româna și dacă dumneavoastră activați în domenii care sunt extrem, extrem de relevante, cum sunt IT, educație, cercetare, medicină, cu 2600 de medici, 7400 de asistenți medicali, asta înseamnă enorm, arhitectură, construcții, domeniu financiar-bancar, și așa mai departe - am aflat cu multă bucurie până la urmă, că și în Metropolitan Police există o asociație a polițiștilor români -, este extraordinar ceea ce faceți dumneavoastră aici. Și vreau să putem folosi și mai bine acest efort pe care dumneavoastră îl faceți, în așa fel încât relația dintre Regatul Unit și România să fie una și mai puternică, inclusiv la acest nivel, la nivelul societății. Sigur că sunt multe lucruri pe care le putem spune, dar cred că cel mai important este dialogul nostru și de aceea vreau să mă opresc aici, să dau ocazia dumneavoastră în principal, dar și colegilor mei, să răspundă întrebărilor și comentariilor dumneavoastră.
Vă mulțumesc foarte mult!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii