Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 12 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preotul-polițist Frățilă Ovidiu Mihai, în prim-plan cu IPS Teodosie la sediul AUR. De la biserica din Oituz, la Protoieria Constanța I

ro

12 May, 2025 17:00 793 Marime text
Foto Parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorătorul de Mir, foto realizată în 31 octombrie 2023
  • Frățilă devine cunoscut publicului larg în 2014, când presa națională dezvăluie că slujește simultan ca preot ortodox în satul Oituz și ca polițist local în orașul Năvodari
  • Preotul Frățilă Ovidiu Mihai, actualmente protopop al Protoieriei Constanța I, a făcut parte din soborul de preoți care a săvârșit slujba de sfeștanie la sediul AUR Constanța, pe 11 mai 2025
  • După câțiva ani la Oituz, Frățilă se mută la Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Constanța, o biserică improvizată pe un trotuar din cartierul Tomis III, dar cu expunere urbană mult mai mare
  • Din postura de protopop al uneia dintre cele mai importante protoierii din județ, Frățilă se bucură azi de o influență crescută, apropierea sa de IPS Teodosie fiind evidentă în contextul ultimelor evenimente
 
La o zi după ce Înaltpreasfințitul Teodosie a fost surprins binecuvântând membri ai partidului AUR la sediul din Constanța (11 mai 2025), atenția opiniei publice s-a mutat asupra unuia dintre colaboratorii săi fideli: preotul Frățilă Ovidiu Mihai, actualmente protopop al Protoieriei Constanța I. Cazul său ilustrează o traiectorie rapidă în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, dublată de o carieră paralelă ca funcționar public în Primăria Năvodari.

Preotul Frățilă, în imediata apropiere a ÎPS Teodosie, la slujba din 11 mai 2025, la sediul AUR Constanța
 

Preot-polițist la Primăria Năvodari

 
Frățilă devine cunoscut publicului larg în 2014, când presa națională dezvăluie că slujește simultan ca preot ortodox în satul Oituz și ca polițist local în orașul Năvodari. Parohia Oituz, o comunitate modestă fără pagină de social media și fără vizibilitate publică, era în acel moment abia fondată – construcția bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” fiind finalizată în 2011. Slujba de sfințire a fost oficiată chiar de IPS Teodosie, care pare să-i fi oferit sprijin constant lui Frățilă în ascensiunea ulterioară.
 
După câțiva ani la Oituz, Frățilă se mută la Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Constanța, o biserică improvizată pe un trotuar din cartierul Tomis III, dar cu expunere urbană mult mai mare. Aici, își diversifică și mai mult activitățile: devine profesor la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” din comuna cu același nume, din județul Constanța, cât și, cel mai probabil, apicultor, activitate înregistrată legal printr-o întreprindere individuală cu sediul într-un apartament din Năvodari. Totodată, se menține ca angajat al Primăriei Năvodari în funcția de polițist local, completând declarații de avere și interese în această calitate până în 2024 inclusiv.
 

Beneficiar al unei locuințe ANL, la Năvodari

 
În paralel cu ascensiunea sa profesională, părintele Frățilă a beneficiat și de sprijin instituțional pentru stabilirea sa în orașul Năvodari. Potrivit unei liste publicate de Primăria Năvodari în februarie 2015, el a fost unul dintre beneficiarii unei locuințe ANL, întrucât „îndeplinea toate criteriile de acces” la acel moment: era angajat al Poliției Locale Năvodari, avea sub 36 de ani și nu deținea nicio proprietate personală. Obținerea unei astfel de locuințe subvenționate de stat i-a facilitat integrarea locală și a consolidat legătura sa administrativă cu orașul, într-o perioadă în care își exercita simultan și slujirea preoțească în parohia Oituz. Acest episod a fost adus în atenția publicului în contextul unei campanii locale privind transparența în alocarea locuințelor pentru tineri, iar numele său figura pe lista oficială alături de alte persoane angajate în instituții din administrația locală.
 

Ascensiune a veniturilor, câștiguri din pariuri la Superbet

 2022, Preotul Ovidiu Frățilă, alături de ÎPS Teodosie, la Parohia Izvorul Tămăduirii Constanța
Ascensiunea profesională a fost însoțită de o evoluție patrimonială remarcabilă. De la un Hyundai vechi și datorii de zeci de mii de lei în 2017, familia Frățilă ajunge, în 2023, să dețină două locuințe în Năvodari, patru autoturisme, trei copii și venituri de peste 300.000 lei anual din salarii și apicultură. În 2018, Frățilă a recunoscut oficial că a câștigat 50.000 lei din pariuri la Superbet, iar în 2020 și-a extins datoriile la peste 97.000 euro prin credite scadente până în 2043.
 
Frățilă devine angajat al Protoieriei Constanța I – o funcție de rang superior în ierarhia bisericească locală, gestionată direct de Arhiepiscopia condusă de Teodosie. În același timp, omite să declare veniturile încasate ca polițist, deși completa declarațiile în calitate de funcționar public.
 

Din postura de protopop al uneia dintre cele mai importante protoierii din județ, Frățilă se bucură azi de o influență crescută, apropierea sa de IPS Teodosie fiind evidentă în contextul ultimelor evenimente. Potrivit datelor oficiale, în 2024 salariul său ca polițist local aproape s-a dublat (de la 35.700 lei la 72.000 lei), în timp ce veniturile totale din surse bugetare și activități economice s-au menținut la peste 300.000 lei.
 
Ascensiunea rapidă, multiplele surse de venit de la stat, și rolul său cheie în structura bisericească pun în lumină cazul preotului Frățilă într-un moment în care Biserica Ortodoxă Română se vede nevoită să-și reafirme, printr-un comunicat oficial, neutralitatea politică în context electoral, în urma gestului IPS Teodosie de a binecuvânta membrii unui partid politic. Comunicatul BOR din 12 mai subliniază că „Biserica nu girează campanii electorale” și că ierarhii nu au mandat să susțină vreo formațiune politică.
 

Preotul-polițist, șef peste 50 de parohii

 
Protoierieria Constanța
Paraclisul Constanța Sf. Calnic de la Cernica
 
1).Parohia Cogealac I
2).Parohia Cogealac II

3). Parohia Constanța Adormirea Maicii Domnului II
4). Parohia Constanța Așezarae în Raclă a Brâului Maicii Domnului
5). Parohia Capela Mamaia
6). Parohia Constanța Duminica Tuturor Sfinților
7). Parohia Constanța Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
8). Parohia Constanța Pogorârea Sfântului Duh și Sfântul Ierarh Alexandru
9). Parohia Constanța Sfânta Treime
10). Parohia Constanța Sf. Patru Martiri de la Niculițel
11). Parohia Constanța Sfântul Dumitru
12). Parohia Constanța Sfântul Gheorghe
13). Parohia Constanța  Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie
14). Parohia Constanța  Sfinții Constantin și Elena I
15). Parohia Constanța  Sfinții Îngeri
16). Parohia Constanța  Sfinții Ioachim și Ana
17). Parohia Constanța  Sfântul Nicolae (Coiciu)
18). Parohia Constanța  Sfântul Spiridon
19). Parohia Constanța  Sfinții Trei Ierarhi
20). Parohia Constanța  Izvorul Tămăduirii
21). Parohia Mamaia-Sat
 
Palazu Mare
22). Parohia Palazu Mare I
23). Parohia Palazu Mare II
 
Năvodari
24). Parohia Năvodari I
25). Parohia Năvodari III
26). Parohia Năvodari IV
27). Parohia Năvodari V
28). Parohia Peninsula
 
Ovidiu
29). Parohia Ovidiu I
30). Parohia Ovidiu II
 
Lumina
31). Parohia Lumina I
32). Parohia Lumina II
 
 
Corbu
33). Parohia Corbu I
34). Parohia Corbu II
 
Gura Dobrogei și filială Palazu Mic
35). Parohia Gura Dobrogei filiala Palazu Mic
36). Parohia Gura Dobrogei
 
Săcele
37). Parohia Săcele I
38). Parohia Săcele II
 
39). Parohia Culmea
40). Parohia Fântânele
41). Parohia Istria
42). Parohia  Mihai Viteazu
43). Parohia Nuntași
44). Parohia Oituz
45). Parohia Piatra
46). Parohia Poiana
47). Parohia Sibioara
48). Parohia Sinoe
49). Parohia Tariverde
50). Parohia Vadu
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 
 
Citește și:
Zeci de preoți și credincioși participă la Sf. Liturghie susținută de ÎPS Teodosie la biserica din zona Macul Roșu din Constanța pentru care s-a decis demolarea (GALERIE FOTO+VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii