Bulgarul Hristo Boev își dă întâlnire cu publicul la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Discuție despre operele literare românești traduse în bulgară
Bulgarul Hristo Boev își dă întâlnire cu publicul la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.
13 May, 2025 09:24
ZIUA de Constanta
217
Marime text



Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează vineri, 16 mai 2025, ora 17:00, în Sala de evenimente, întâlnirea cu scriitorul și traducătorul bulgar Hristo Boev.
Tema întâlnirii este „Dobrogea oglindită în literatura interbelică. Operele literare românești și traducerile lor în limba bulgară”. Dialogul va fi moderat de scriitorul Bogdan Boeru, membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România.
„Hristo Boev a absolvit un master în filologie engleză la Universitatea din Plovdiv, Bulgaria, în 1997. Și-a completat studiile doctorale la Universitatea „Ovidius”, România, obținând un doctorat în 2013. Teza sa intitulată Modern(ist) Portrayals of the City in Dickens and Dos Passos: Similarities, Differences, Continuities (Portretizarea orașului modern(ist) la Dickens și Dos Passos: Similarități, Diferențe, Continuități), publicată de Editura Izida, Sofia, explorează spațiile urbane descrise de cei doi autori, trasând dezvoltarea artistică a lui Dickens și comparând-o cu opera urbană din anii ʼ20-ʼ40 din secolul trecut a lui Dos Passos. A publicat două monografii – O altfel de Dobroge (2020) (titlu original în bulgară) și un studiu comparativ: Feminine Selves in Sylvia Plath’s Prose and Poetry: The Perspective of Lived Experience in Fiction (2021) (Sinele feminine în opera Sylviei Plath: perspectiva experienței trăite în ficțiune). Traducător din limbile engleză și română în bulgară și din limba bulgară în engleză și română. Din 2022, este profesor de literatură engleză și americană la Universitatea din Șumen, Bulgaria. Preocupările sale acoperă domeniile: urbanism literar, geocritică, literatură comparată și arta traducerii. Printre autorii traduși de Hristo Boev, din română în bulgară, se numără: G. Ibrăileanu, Gib Mihăescu, Liviu Rebreanu, Mihail Sebastian, Anton Holban, Ioana Pârvulescu, Florin Irimia, Ruxandra Cesereanu și C.G. Bălan și alții”, se menționează în comunicatul de presă al Bibliotecii.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii