Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:20 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută obținerea de către România a funcției de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC)

ro

26 Apr, 2023 15:53 1061 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută decizia adoptată miercuri, 26 aprilie 2023, în cadrul celei de a 49-a reuniuni a Grupului Consultativ Multinaţional (MAG) al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC), prin care ambasadorul Constantin-Mihail Grigorie a fost ales în funcția de director al Centrului, pentru perioada 1 mai 2023 – 1 mai 2026.

Reuniunea a fost organizată la Belgrad de către Președinția sârbă a RACVIAC., transmite un comunicat de presă din partea MAE. 

Decizia a fost adoptată prin consens de statele membre, în urma demersurilor susținute ale Ministerului Afacerilor Externe, iar deținerea funcției reprezintă o premieră pentru România.


“Numirea unui diplomat român în funcția de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC) reconfirmă rolul României de actor implicat în consolidarea dialogului și a cooperării regionale. Ne bucură că demersurile noastre pe această dimensiune sunt astfel recunoscute, iar România își asumă pe deplin rolul de furnizor de securitate în regiune, în ciuda provocărilor actuale.” a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.


În prezent, Constantin-Mihail Grigorie este Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Croația. Anterior, a fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, Republica Turcia, Republica Bulgaria, Republica Italiană.,mai transmite sursa citată. 
 

Despre RACVIAC 


RACVIAC este o organizaţie interguvernamentală regională care facilitează dialogul în domeniul securităţii în Europa de Sud-Est, prin cooperarea dintre ţările din regiune şi partenerii lor internaţionali. Centrul, care acoperă o gamă largă de chestiuni politico-militare, cu accent pe integrarea euroatlantică, are 9 membri cu drept de decizie: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Grecia, R. Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia.
 
România a asigurat Președinția rotativă a Grupului Consultativ Multinaţional (MAG) în perioada octombrie 2021 – octombrie 2022, având o parte operaţională consistentă asigurată de instituţiile naţionale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii