Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:43 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Bogdan Aurescu „Sărbătorim astăzi Ziua Europei, un prilej pentru a reflecta la beneficiile proiectului european“

ro

09 May, 2023 10:24 878 Marime text
Ministrul Bogdan Aurescu. Sursa foto: Facebook/Bogdan AUrescuMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis un mesaj cu prilejul sărbătoririi Zilei Europei, la 9 mai.

„Sărbătorim astăzi Ziua Europei, un prilej pentru a reflecta la beneficiile proiectului european, care ne-a adus de-a lungul timpului libertate, stabilitate, prosperitate și democrație.
Unitatea și solidaritatea fără precedent demonstrate de Uniunea Europeană și de statele sale membre după declanșarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei au reconfirmat valoarea acțiunii europene comune, precum şi rolul Uniunii de actor capabil să răspundă așteptărilor şi nevoilor partenerilor din vecinătate, și nu numai, afectați de acest război nedrept.

Uniunea Europeană și statele membre s-au mobilizat exemplar pentru a gestiona consecințele complexe ale războiului în interiorul Uniunii, în relația cu partenerii globali, precum și cu statele terțe afectate. Am fost neobosiți în efortul de a promova și apăra modelul nostru european ancorat în respectul pentru dreptul internațional și atașamentul pentru democrație, drepturile omului și statul de drept.

România a acționat permanent în consonanță cu viziunea de coeziune europeană care definește profilul de stat membru al Uniunii. Am contribuit constant, prin acțiunile noastre, la răspunsurile comune pentru asigurarea securității Europei şi a cetățenilor europeni, inclusiv a cetățenilor români.

Pentru că a acționa în sprijinul Ucrainei, al Republicii Moldova, al regiunii înseamnă a acționa pentru consolidarea securității noastre și a cetățenilor noștri.
Am continuat să venim cu propuneri, cu soluții care să dea o şi mai mare consistență acțiunii europene, într-un context foarte dificil, în care deciziile privind marile dosare europene de actualitate sunt profund interconectate şi necesită abordări convergente.

Evoluțiile geopolitice recente au confirmat, totodată, ceea ce România a promovat constant, în mod deosebit faptul că Uniunea trebuie să răspundă printr-o ofertă ambițioasă vecinilor săi europeni care au făcut o alegere strategică pro-europeană şi care sunt angajați, prin eforturi reale de modernizare, pe calea europeană. Astăzi, Uniunea se deschide spre Est, iar contribuția României în acest proces a fost şi rămâne esențială.

Ultimul an a fost marcat, astfel, de importante evoluții ale procesului de extindere a UE atât în Balcanii de Vest, cât și în Vecinătatea Estică a UE, dovadă a menținerii angajamentului Uniunii față de acest proces cu implicații strategice. Decizii istorice au fost adoptate la nivel european în iunie anul trecut, prin acordarea statutului de candidat la aderare Ucrainei şi Republicii Moldova și recunoașterea perspectivei europene a Georgiei, obiective pentru care România a pledat consecvent și decisiv. România va continua să sprijine activ și concret acești parteneri în parcursul lor de aderare.

Deciziile recente adoptate la Consiliul Afaceri Externe din 24 aprilie în sprijinul Republicii Moldova, la propunerea României (https://www.mae.ro/node/61724), confirmă abordarea noastră consecventă axată pe acțiuni şi instrumente concrete în sprijinul acesteia. Obținerea într-un timp record a acordului politic pentru crearea unui regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova și a ordinii sale constituționale, inițiativă pe care am lansat-o în luna februarie, sau contribuția noastră la decizia de stabilire a Misiunii civile de Parteneriat UE în Republica Moldova (EUPM Moldova), la conducerea căreia a fost ales recent un reprezentant al diplomației române, ilustrează acest angajament în sprijinul vecinilor noștri aflați pe calea europeană, contribuind la creșterea securității și rezilienței Republicii Moldova, ca şi a securității regionale.


În acest an, Ziua Europei coincide cu lansarea activităţii la București a Centrului European în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (European Cybersecurity Competence Centre) – prima entitate europeană cu sediul pe teritoriul României, un rezultat de excepție al eforturilor diplomației române, care a reușit în decembrie 2020 să câștige competiția europeană pentru găzduirea sa (https://www.mae.ro/node/54523). Mai ales în contextul provocărilor actuale, crearea unui ecosistem european de expertiză în securitate cibernetică confirmă statutul României în Uniunea Europeană de actor pe deplin implicat în gestionarea provocărilor complexe în materie de securitate, atât la nivel național, cât și european.

Deciziile diplomatice ale României, dar și importanța geopolitică, strategică a regiunii Mării Negre, ne-au confirmat rolul de promotor al stabilității în regiune, de stat care contribuie semnificativ la securitatea internă şi externă a Uniunii. România este pe deplin angajată să contribuie activ pe mai departe la consolidarea acestei dimensiuni a proiectului european. În acest sens, o decizie pozitivă pentru aderarea României la Spațiul Schengen este o prioritate pentru care lucrăm în continuare la nivel european, nu doar în vederea maximizării contribuției noastre la securitatea UE, cât și pentru a aduce beneficii concrete cetățenilor români și celorlalți cetățeni europeni, precum și companiilor din România și întreaga Europă, în spiritul celor patru libertăți de mișcare care stau la baza proiectului european și al principiului solidarității europene, ce trebuie aplicat fără excepții.

Astăzi, de 9 mai, celebrăm realizările Uniunii. Europa noastră trebuie să fie un continent al păcii și al democrației. Vom continua să susținem proiectul unei Europe libere în alegerile ei, o Europă puternică, eficientă și deschisă lumii, cât mai unită și activă în vecinătate și la nivel global.
La mulți ani, Europa! La mulți ani, România europeană!”“ - a menționat ministrul Bogdan Aurescu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii