Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:43 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul afacerilor externe, mesaj cu prilejul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni

ro

28 May, 2023 13:45 879 Marime text
Bogdan Aurescu. foto: Facebook/Bogdan AurescuMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis duminică, 28 mai 2023, un mesaj cu prilejul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni:

„Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit un salut călduros tuturor românilor aflați în afara granițelor țării, atât celor din directa vecinătate a României, cât și celor au plecat la sute sau mii de kilometri de țară.
Ministerul Afacerilor Externe este o instituție a statului român care se află foarte aproape de cetățenii români din străinătate, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, promovând și apărând interesele și drepturile cetățenilor români, oferind zi de zi servicii consulare, protecție și asistență în contexte uzuale și în cazuri de urgență.

Modernizarea, extinderea și digitalizarea activității consulare constituie una dintre prioritățile majore ale MAE, pe care am asumat-o ca atare încă de la începutul mandatului meu.  Corpul Diplomatic și Consular al României acționează permanent pentru identificarea și punerea în aplicare de măsuri în vederea optimizării serviciilor consulare, pentru ca acestea să devină tot mai eficiente, accesibile, prompte, digitalizate, simplificate. Am depus eforturi constante în acest scop pentru a ne ridica la nivelul așteptărilor legitime ale milioanelor de români care trăiesc în afara țării, inclusiv printr-un dialog constant și frecvent cu comunitățile de români din străinătate pe teme consulare, dar și cu autoritățile statelor unde s-au stabilit cetățenii români.

Suntem de asemenea în dialog constant cu comunitățile românești din străinătate pentru consolidarea legăturilor dintre acestea cu țara și pentru promovarea valorilor identitare românești și a moștenirii noastre istorice și culturale. Protejarea moștenirii culturale și identității românești a comunităților istorice din țările vecine, a drepturilor persoanelor aparținând acestor comunități românești este o preocupare constantă și prioritară în activitatea noastră. Guvernul României, cu sprijinul MAE, va continua, prin toate demersurile posibile, să acționeze pentru a obține garantarea conservării și afirmării identității etnice, culturale, religioase și lingvistice și a protejării drepturilor identitare ale românilor din afara granițelor. Obiectivul principal este ca persoanele aparținând acestor comunități de români să se bucure pe deplin de aceste drepturi, la standard european. Această problematică se regăsește permanent în dialogul politic și diplomatic la toate nivelurile cu statele unde trăiesc aceste comunități, inclusiv prin intermediul mecanismelor bilaterale create în acest scop.

Dincolo de funcția de reprezentare pe care consulii și diplomații români o au în străinătate, în fapt, fiecare român din străinătate este un ambasador al României. Mă bucur de fiecare dată când aud povești de succes despre români care își reprezintă cu cinste țara în străinătate, promovează România și societatea noastră, performează profesional în domenii importante sau dobândesc funcții publice în statele unde locuiesc. Iar faptul că au păstrat în suflet rădăcinile românești și moștenirea culturală a țării noastre trebuie salutat și sprijinit.

Contribuția românilor în comunitățile și societățile în care s-au stabilit este semnificativă și valoroasă, iar omologii mei îmi evocă de fiecare dată acest aspect în dialogul bilateral. Talentul, cunoștințele și motivarea de care dau dovadă contribuie la dezvoltarea societăților în care s-au integrat și în același timp ne ajută să construim punți de colaborare, schimburi culturale și oportunități de dezvoltare reciprocă cu statele care le-au devenit cămin.

Nu putem marca această zi fără a constata că viețile noastre, ale tuturor, continuă să fie marcate de cea mai gravă criză de securitate de după al Doilea Război Mondial. Diplomația română rămâne angajată pe termen lung, în același spirit consecvent și pragmatic, în promovarea consolidării securității naționale și pentru atingerea obiectivelor prioritare de politică externă ale României, acționând în cadrul structurilor europene și euroatlantice, cu scopul de a garanta prosperitatea și securitatea cetățenilor români, pentru protejarea intereselor și drepturilor acestora, indiferent unde s-ar afla.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii