Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Freedom House - „Bursele Europene - Jurnalişti în Dialog“ De la problematica absorbției fondurilor europene, la Rusia văzută din inima Europei

ro

02 Jul, 2015 00:00 2045 Marime text
Săptămâna trecută, Freedom House a fost gazda celui de-al doilea seminar pentru ziariști din presa locală și bloggeri din cadrul proiectului Bursele Europene - Jurnaliști în Dialog (BEJD) organizat în 2015. Evenimentul, care s-a desfășurat la Buzău, a reunit 13 jurnaliști din presa locală și freelanceri din Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea. Problemele cu care se confruntă România în privința absorbției fondurilor europene, dificultățile întâmpinate pe durata exercițiului comunitar 2007-2013 de către beneficiari, dar şi noutățile cu care vin noile axe 2014-2020 au fost doar câteva dintre aspectele prezentate şi discutate împreună cu Doina Moșneag - expert independent în fonduri europene și lucrări de infrastructură. Potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene, la 31 mai 2015, cel mai bine la capitolul plăţi intermediate stă Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative (CM PODCA) 2007 - 2013, care a atins, la sfârșitul lunii mai, un grad de absorbție național de 79,35%, raportat la totalul plăților efectuate. Totuşi, sumele virate sunt dintre cele mai mici, de doar 165 de milioane de euro. La polul opus, cei mai mulţi bani atraşi până la data de referinţă au fost cei prin Programul Operaţional Sectorial de Transport 2015, reprezentând însă doar 58,65% din puterea de plată.
 
Un alt invitat de seamă la seminarul BEJD a fost Angela Filote - șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, care a răspuns întrebărilor jurnaliştilor legate de beneficiile aduse statelor terțe odată cu integrarea României în Spaţiul Schengen. Un alt subiect interesant adus în discuţie a vizat posibilitatea statului român de a se îndrepta, prin intermediul Ministerului de Finanțe, împotriva unor magistraţi ce acordă eronat o despăgubire. Desigur, problemele internaţionale care au suscitat cel mai mult interesul au fost cele ale situaţiei economice a Greciei şi cele ale referendumului din Marea Britanie cu privire la menţinerea în UE.
 
Redactorul-șef al Radio France International România şi realizator de emisiuni la Digi24, Luca Niculescu, a avut cu cei prezenţi o discuţie „ca între colegi“, privind perspectivele statelor Franţa şi Germania, de-a lungul istoriei şi în context actual, în raport cu Rusia.
 
Discuţia a fost analizată şi moderată de Mihai Roșioru - coordonator al echipei de presă a Reprezentanței CE - și de Gelu Trandafir - director de comunicare al Freedom House România, alături de care „ne-am antrenat“ pentru discuţiile ce au urmat pe marginea subiectului necesităţii „Mecanismului de Cooperare și Verificare“ şi a „ultimului tren“ de integrare în care România a urcat din mers în 2004. Au mai fost abordate totodată şi subiecte privind combaterea corupţiei şi asigurarea cadrului de integritate printr-o „o analiză pe text“ a celebrei scrisori înaintate de Olli Rehn în 2006 premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, în care îi recomanda acestuia să salveze ANI.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii