Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Freedom House doreşte opțiuni reale la alegerile din 2016

ro

05 Nov, 2015 23:39 1600 Marime text
Tragedia petrecută la Clubul Colectiv a arătat tuturor românilor ravagiile pe care le face corupția și nerespectarea legii, este mesajul transmis de Freedom House România.
 
„Este important să înțelegem întregul complex de factori care a dus la tragediile din 20 (moartea polițistului Gigina) și 30 octombrie (tragedia din clubul Colectiv): corupția la nivelul autorităților, abuzul de putere și nesocotirea frecventă a legii”, potrivit sursei menţionate.
 
În acest context, Freedom House România are o serie de cereri, şi anume:
 
- măsuri concrete și rapide care să favorizeze deschiderea sistemului politic și, implicit, asigurarea unei reprezentativități reale și a unor opțiuni reale la alegerile locale și generale din 2016, între care se numără revenirea la sistemul cu două tururi de scrutin în cazul alegerilor locale;
reducerea numărului de parlamentari, în acord cu voința populară deja exprimată; introducerea votului prin corespondență printr-o lege funcțională: în acest sens îi cerem Președintelui Iohannis să nu promulge proiectul de lege adoptat recent și să-l retrimită în Parlament; limitarea imunității parlamentarilor strict la declarațiile lor politice.
 
- demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, și numirea în această funcție a unei personalități care să corespundă exigențelor impuse de ea și care să aibă determinarea de a o exercita corespunzător, mai ales cu privire la ordonanțele de urgență emise discreționar de executiv.
 
- respectarea independenței justiției și retragerea numeroaselor proiecte de lege aflate în prezent în comisia juridică a Camerei Deputaților sau la Senat, proiecte care afectează cadrul legislativ anticorupție și de asigurare a integrității, ori vizează restrângerea activității DNA.
 
- înființarea Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate prin adoptarea proiectului de lege care se află acum în discuția Camerei Deputaților.
 
Aceste revendicări sunt esențiale pentru ca România, țară membră a Uniunii Europene și NATO, să fie un stat de drept, democratic, care să producă bunăstare pentru români.
 
Sursa foto: freedomhouse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii