Drepturile tale Recalculare pensii. Contestație recalculare pensii 2024
Drepturile tale: Recalculare pensii. Contestație recalculare pensii 2024Legea nr. 360/2023, adoptată la finalul anului 2023 și intrată parțial în vigoare la data de 1 septembrie 2024, aduce reforme majore în sistemul public de pensii din România. Aceasta înlocuiește vechea lege a pensiilor, Legea nr. 263/2010 și introduce o serie de măsuri teoretic menite să reducă inechitățile între pensionari și să asigure sustenabilitatea bugetară pe termen lung.
Pe lângă alte modificări, una dintre cele mai importante și de impact măsuri implementate odată cu noua lege este reprezentată de recalcularea din oficiu a tuturor pensiilor aflate în plată, în vederea actualizării drepturilor de pensie în conformitate cu noul algoritm prevăzut de Legea 360/2023.
Cum se calculează pensia?
În esență, potrivit noii legi, modul de calcul al pensiilor s-a schimbat semnificativ. Valoarea pensiei va fi determinată prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat pe parcursul perioadei de cotizare cu valoarea punctului de referință. Începând cu 1 septembrie 2024, acest punct de referință este stabilit la 81 de lei, iar valoarea punctului de referință este calculată ca raport între valoarea actualului punct de pensie și media stagiilor de cotizare anterioare, stabilite la 25 de ani. Punctul de pensie va fi ajustat anual în funcție de rata medie a inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. De asemenea, suplimentar, se vor acorda puncte de stabilitate pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv de peste 25 de ani.
Procesul de recalculare a pensiilor a avut loc chiar înainte de intrarea în vigoare a legii, deciziile de recalculare fiind distribuite către aproximativ 4,6 milioane de pensionari, până în 31 august 2024. Reprezentanții Casei Naționale de Pensii și-au asumat public că până la începutul lunii septembrie 2024, aproape toți pensionarii vor primi deciziile de recalculare și vor avea la cunoștință care sunt modificările survenite la nivelul cuantumului pensiei lor.
Inevitabil, tot acest proces realizat sub presiune și de urgență, a implicat supraaglomerarea caselor teritoriale de pensii, ale căror personal a fost nevoit să gestioneze zeci de mii de dosare de pensie și să efectueze ore suplimentare în vederea emiterii deciziilor de recalculare pentru toți pensionarii români, într-un timp record.
Drept consecință, modalitatea în care s-a realizat tranziția între cele două legi a generat neconcordanțe în nenumărate cazuri, cele mai frecvente situații fiind acelea în care în cuprinsul noilor decizii s-au strecurat erori de transcriere, ori s-au efectuat calcule vădit greșite, ori pensionarii au primit taloane de plată cu sume mai mici decât cele prevăzute în noile decizii de recalculare.
Prin urmare, în urma recalculării, pe lângă situația fericită a majorării pensiei în mod corespunzător, fie au existat cazuri în care pensia nu s-a modificat deloc deși ar fi trebuit, fie a crescut, dar cu o sumă mai mică decât cea cuvenită, fie s-a ajuns la diminuarea nejustificată față de pensia deja aflată în plată.
Așadar, deși majoritatea pensionarilor se bucură de o pensie mai mare, procesul de recalculare a generat valuri de nemulțumiri în rândul pensionarilor, în special în cazul acelora care are sunt afectați de scăderea valorii pensiei lor teoretice în urma noilor reglementări, scrie Legal Badger.
Contestație Recalculare Pensie
Casa Națională de Pensii a justificat că aceste probleme ar putut apărea din cauza termenului scurt necesar pentru emiterea tuturor deciziilor, însă în lipsa contestării modului de recalculare a pensiilor, astfel de erori „scuzabile” pot avea implicații serioase și permanente asupra drepturilor pensionarilor.
Potrivit comunicatelor Ministerului Muncii, pentru un procent de aproximativ 4,4% din pensionari cuantumul pensiei a scăzut ulterior recalculării, rezultat care poate fi nu numai consecința aplicării noii legi, ci și a modului defectuos de gestionare a procesului de recalculare de către Casele Teritoriale de Pensii, care a implicat erori flagrante.
Termen Contestare Decizie de Recalculare
Aceste persoane care se consideră vătămate în drepturile lor au acum motive solide pentru a contesta deciziile de recalculare, în termenul legal de 45 de zile de la momentul comunicării actului.
Pensie mai mică după recalculare – consecințe
Problema principală cu care se confruntă pensionarii afectați de recalculare este legată de indexarea viitoare a pensiilor raportată la o bază mai mică, o situație potențial nedreaptă care va duce la înghețarea pensiilor pentru o perioadă mai îndelungată.
Deocamdată, în ipoteza în care se emite o decizie de recalculare care prevede o pensie diminuată față de cea anterioară, rămâne în plată pensia la valoarea mai mare. Astfel, pare că noua lege nu prezintă dezavantaje pentru nicio categorie de pensionari, atât timp cât niciunul dintre aceștia nu va primi un cuantum redus al pensiei, iar cel mai nefericit scenariu ar fi cel în care pensionarul nu beneficiază de niciun fel de majorare.
Cu toate acestea, nu trebuie pierdut din vedere faptul că această recalculare are ca scop determinarea cuantumului legal al pensiei potrivit noii reglementări, care reflectă de fapt drepturile reale ale pensionarului în prezent, la care se vor raporta viitoarele majorări. Astfel, consecința drastică a unei diminuări este reprezentată de faptul că un procent de 4,4% dintre pensionari (aproximativ 200.000) nu va mai beneficia de o pensie majorată pentru o perioadă nedeterminată de timp, până la o următoare reechilibrare. Pensionarii afectați se confruntă nu doar cu pierderea unor creșteri viitoare, dar și cu o percepție de inechitate.
În consecință, la următoarea indexare din ianuarie 2025, raportarea se va face la această pensie recalculată și redusă. Acest lucru înseamnă că acești pensionari riscă să nu mai beneficieze de creșteri semnificative ale pensiilor în viitor, ceea ce le va afecta în mod direct stilul de viață. Astfel, indexarea pensiilor la o valoare redusă creează o inechitate majoră. Într-un context de inflație crescută, pensionarii afectați nu vor putea ține pasul cu creșterea costului vieții, fiind dezavantajați față de ceilalți pensionari ale căror pensii vor continua să crească.
Așadar, principala problemă care se ridică la acest moment vizează faptul că pensionarii afectați de recalculare, mai ales cei care se bazează exclusiv pe veniturile din pensie pentru a-și acoperi costurile de trai se confruntă cu perspectiva pierderii unor majorări viitoare ale pensiei, în timp ce inflația continuă să crească.
Stagnarea pensiilor afectează capacitatea pensionarilor de a face față costurilor crescute ale vieții. Prin contestarea deciziilor de recalculare, în termenul de 45 de zile, pensionarii pot încerca să obțină o soluție echitabilă, care să asigure indexarea pensiilor lor la un nivel corect și proporțional cu inflația.
Lipsa de transparență în emiterea deciziilor de recalculare – Cum verificăm din ce cauza s-a diminuat pensia?
Din păcate, deciziile de pensionare nu cuprind absolut niciun fel de explicații cu privire la modul în care a fost realizată recalcularea și de ce valoarea pensiei a scăzut sau a fost insuficient majorată. Lipsa de transparență a autorităților creează confuzie și nesiguranță, făcând dificilă înțelegerea motivelor reale pentru care s-a produs această schimbare.
În astfel de situații, contestarea deciziilor de recalculare rămâne singura modalitate de apărare a drepturilor beneficiarilor, atât timp cât pensionarii sunt puși direct în fața faptului împlinit, confruntându-se cu efectele unei situații dezavantajoase, fără a li se oferi posibilitatea de a analiza raționamentul din spatele unui astfel de rezultat. Prin urmare, în tot acest context, o recalculare defavorabilă poate fi atât consecința noului algoritm de calcul al pensiei, dar și a unor erori flagrante ale angajaților caselor teritoriale de pensii, ivite cu ocazia întocmirii acestor decizii.
Formularea de contestații împotriva deciziilor de recalculare, în contradictoriu chiar cu instituția emitentă, va forța casele de pensii să explice detaliat modul de calcul și să justifice legalitatea acestor decizii. Este important ca pensionarii să nu rămână în pasivitate și să nu accepte fără rezerve o decizie nefavorabilă, conștientizând că pot solicita controlul instanței de judecată cu privire la legalitatea deciziei de recalculare primite.
Necontestare Recalculare 45 zile
În concluzie, Legea nr. 360/2023 și procedura de recalculare a pensiilor ridică multiple probleme care afectează în mod direct un segment important al pensionarilor din România. Confuziile juridice create de aplicarea legii, lipsa de transparență, combinate cu presiunea termenului scurt în care au fost emise milionare de decizii de recalculare, pot fi cauza unor erori nejustificate care duc la nelegalitatea acestor decizii. Ori, în astfel de cazuri, trebuie avute în vedere consecințele în timp ale unei pensii nejustificat diminuate și faptul că eventualele erori necontestate în termenul de 45 de zile pot avea efecte permanente.
Pensionarii nu sunt vinovați de aceste erori și, prin contestarea deciziilor, au șansa de a remedia situația și de a se asigura că pensiile lor reflectă corect contribuțiile și drepturile acumulate de-a lungul anilor. Important de subliniat este că, în egală măsură, nici pensionarii al căror cuantum se dovedește a fi în mod legal diminuat în urma aplicării noii legi nu pot fi sancționați prin plata unei pensii într-un cuantum mai mic, deoarece, până la recalculare, au beneficiat de o pensie stabilită legal, în baza contribuțiilor lor și a legislației în vigoare la momentul respectiv. Acest drept câștigat trebuie respectat, iar recalcularea care duce la o stagnare a pensiilor rămâne subiect de controversă în privința legitimității reglementărilor în vigoare în prezent la nivelul sistemului de pensii.
Citește și
Anii lucrați în străinătate se pun la pensie în România?
Câți ani de muncă trebuie să ai ca să ieși la pensie anticipat?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp