Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:26 03 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce tipuri de concedii medicale pot beneficia angajații și care este durata lor. Ghid complet al reglementărilor în vigoare

ro

03 Jul, 2025 09:04 390 Marime text

Medic, foto: pexels Munca este o componentă esențială a vieții, însă capacitatea de a munci poate fi influențată major de starea de sănătate. Pentru situațiile în care sănătatea împiedică total sau parțial desfășurarea activității profesionale, legislația din România prevede o serie de tipuri de concedii medicale menite să protejeze salariatul și să îi asigure condițiile pentru recuperare.

Cel mai frecvent este concediul medical propriu-zis, acordat pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli sau accidente obișnuite. Medicul de familie poate acorda acest tip de concediu pentru maximum 28 de zile anual, iar medicul curant – până la 31 de zile, în două etape. Durata maximă totală pentru acest tip de concediu este de 183 de zile pe an, cu posibilitatea prelungirii cu încă 90 de zile, în cazuri justificate și cu avizul medicului expert, scrie Legal Badger.
 

Un alt tip de concediu este cel pentru prevenirea îmbolnăvirilor, ce include concediul de carantină și cel pentru izolare. Durata acestora este stabilită de Direcția de Sănătate Publică sau de medicul specialist și nu se cumulează cu cele 183 de zile aferente concediului medical obișnuit.
 

În cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale, angajații pot beneficia de concediu medical specific, acordat pentru maximum 183 de zile, cu posibilitatea prelungirii cu 90 de zile suplimentare, conform Legii nr. 346/2002.
 

Părinții pot solicita concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, valabil 45 de zile pe an pentru fiecare copil sub 7 ani sau sub 18 ani în cazul în care acesta suferă de o afecțiune gravă sau este încadrat în grad de handicap.
 

Un tip special de concediu a fost introdus pentru îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice, care poate fi acordat pentru maximum 45 de zile pe an unei persoane apropiate care însoțește bolnavul la tratamente sau intervenții.
 

Femeile gravide sau cele care au născut recent pot beneficia de concediu de risc maternal, cu o durată de maximum 120 de zile, acordat pentru a evita expunerea la factori periculoși. Acestuia i se adaugă concediul de maternitate, împărțit în mod uzual în 63 de zile înainte de naștere și 63 după, cu o durată minimă obligatorie de 42 de zile postnatal.
 

Aceste forme de protecție reflectă preocuparea legislativă pentru echilibrul dintre viața profesională și cea personală, dar mai ales pentru menținerea sănătății populației active. Astfel, concediile medicale sunt instrumente legale esențiale pentru susținerea angajaților în perioadele critice ale vieții lor.

PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 


Citește și:


IPJ Constanța Pericolele utilizării ilegale a articolelor pirotehnice. Recomandările polițiștilor

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii