Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:54 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţenii sunt foc şi pară pe RADET „Preţul gigacaloriei este un dezastru, exploatare curată. Oamenii trebuie să iasă în stradă!"

ro

17 Feb, 2012 00:00 3518 Marime text
radet-calorifer02.jpgArticolul „Factura la încălzire pe ianuarie, mai mare cu 10% - Gigacaloria, cu cât o produce CET-ul şi cu cât o vinde RADET-ul" a suscitat un deosebit interes printre cititorii noştri, care au comentat pe marginea lui, spunându-şi oful şi durerea.

Constănţenii s-au arătat nemulţumiţi de preţul gigacaloriei şi de factura la căldură, care le-a golit buzunarele. Mulţi dintre ei au ajuns să plătească facturi uriaşe de până la 1.000 de lei. Cu toate că CET Constanţa vinde gigacaloria la preţul de 185,91 lei plus TVA, adică 230,24 de lei, la consumatorii finali aceasta ajunge la preţul de 338, 33 lei cu TVA inclus. Consumatorii plătesc preţul de 338,33 lei furnizorului local de agent termic - RADET. Prin urmare, există o diferenţă de 108,09 de lei între preţul de producţie a gigacaloriei cerut de CET Constanţa şi preţul gigacaloriei facturat de RADET către consumatori. „RADET Constanţa furnizează un serviciu continuu şi de calitate în slujba cetăţeanului municipiului nostru la un preţ local de facturare a energiei termice de 338,33 lei per gigacalorie, preţ aprobat de Consiliul Local al municipiului Constanţa prin Hotărârea nr. 225 / 23.09.2011. Acest preţ este unic pe raza municipiului Constanţa, indiferent de tehnologiile sistemului de producere, transport şi distribuţie a energiei termice sau de tipul combustibililor utilizaţi în conformitate cu prevederile Legii nr. 325 / 14 iulie 2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică.O pondere de 70% din acest preţ o reprezintă componenţa Electrocentrale Palas reprezentând preţul de producere şi transport (230,60 lei), diferenţa până la preţul total constituind-o preţul RADET de distribuţie a energiei termice", a declarat purtătorul de cuvânt al RADET, Liliana Enache.

Prezentăm mai jos ofurile constănţenilor, trimise pe adresa redacţiei, vizavi de facturile la energia termică şi la apă caldă.

„La un apartament cu patru camere, situat în zona Podului Butelii, două persoane au achitat, pentru luna decembrie, 950 de lei", ne-a semnalat un cititor. „Costul întreţinerii pentru luna decembrie la o garsonieră dintr-un bloc ANL situat pe strada Zefirului este de 695 de lei. Pentru luna noiembrie am plătit 720 de lei. Costul încălzirii este de 540 de lei, pentru o singură cameră, dacă vă vine să credeţi!", ne-a scris un locuitor al municipiului Constanţa. Un alt constănţean scrie: „În cartierul Inel II, la un apartament de trei camere, în care locuiesc trei persoane, întreţinerea pe luna ianuarie este de 710 lei. Cum vi se pare?". Un locuitor din cartierul Tomis II ne-a anunţat că a plătit o factura de 700 de lei. „În cartierul Tomis II, într-un apartament cu două camere, pentru agentul termic în luna decembrie am plătit 480 de lei, iar în total pe întreţinere - 700 de lei. Nici nu este foarte cald. Mi-e groază când se va afişa pe ianuarie. Nişte hoţi! Chiar nu se poate face nimic?", se întreabă locuitorul municipiului Constanţa. „La un apartament cu 2 camere din Asociaţia de la blocul H9 şi H10 de pe strada B. P. Hasdeu nr. 124, s-a plătit în decembrie 350 de lei. Preţul gigacaloriei la Constanţa este un dezastru, exploatare curată. Oamenii trebuie să iasă în stradă!", susţine un alt constănţean. Cât priveşte repartitoarele, părerile consumatorilor sunt diferite. „Folosit cum trebuie, repartitorul aduce economii. În anii trecuţi, când condiţiile economice erau altele, RADET-urile au dus o campanie de discreditare prin diferite mijloace a repartitoarelor, invocând tot felul de motive. Cunosc cel puţin cinci asociaţii din Constanţa care fac economii. Am locuit şi eu pe la CET într-un bloc cu repartitoare şi la 3 camere cu 21-24 grade în casă plăteam ca la 2 camere în regim pauşal. Nu-i aşa că dacă mai închidem robinetele consumăm şi plătim mai puţin?", argumentează un consumator. „Este cea mai mare prostie cu repartitoarele. Acestea îi avantajează pe cei care sunt la etajele superioare şi au apartamentele încadrate. Eu stau la parter. Şi cu repartitoare am plătit la fel de mult, pentru că, datorită poziţiei, nu puteam să ţin caloriferele închise din cauza igrasiei. Mi-am izolat şi garsoniera şi am plătit 640 de lei căldura pe decembrie. Şi dacă mă străduiesc din răsputeri să menţin în casă o temperatură rezonabilă, cel de deasupra mea cum să nu închidă caloriferele şi să nu facă economie? Că doar căldura se ridică şi se ştie că se face transferul prin pereţi? Aşa se întâmplă cu toată lumea. Cel care ţine caloriferul închis, spunând că face economie, de fapt scoate mai mulţi bani din buzunar pentru vecinul său", argumentează altcineva.

RADET a schimbat programul audienţelor

Între timp, pentru a veni în sprijinul abonaţilor şi agenţilor economici, RADET Constanţa anunţă că directorii şi şefii de secţii susţin audienţe în fiecare săptămână, după următorul program:

Luni, orele 14.00 - 15.00 - director economic, ec. Ioana Tănase (audienţele se susţin în sediul din strada Badea Cârţan nr. 14 A), orele 15.00 - 16.00 - director dezvoltare, ec. Gheorghe Enache (audienţele se susţin în sediul din strada Badea Cârţan nr. 14 A).

Marţi, ora 14.00 - director producţie, ing. Liviu Popa (audienţele se susţin în sediul din strada Badea Cârţan nr. 14 A), ora 14.00 - şef Secţia Nord, ing. Laurenţiu Stroe (audienţele se susţin în sediul din strada Dumitru Lemnea nr. 1-3, PT 115 ), ora 14.00 - şef Secţia Sud, ing. Demirel Suleiman (audienţele se susţin în sediul din Poarta 6, strada Brizei nr. 18, bl. FD7, sc. C, parter), ora 14.00 - şef Secţia Reparaţii, ing. Cornel Ţifrea (audienţele se susţin în sediul din strada Interioara nr. 4).

Miercuri, ora 14.00 - director comercial, ec. Eugen Ionescu (audienţele se susţin în sediul din strada Badea Cârţan nr. 14 A).

Joi, ora 14.00 - director general, ing. Ilie Rachieru (audienţele se susţin în sediul din strada Badea Cârţan nr. 14 A). Înscrierile se pot face la numărul de telefon 0341.461.234 sau la sediul RADET din strada Badea Cârţan nr. 14 A, unde se va completa un formular de audienţă.

Reamintim că aşteptăm în continuare părerile dumneavoastră legate de preţul gigacaloriei, de factura la căldură, cu date concrete, respectiv asociaţia de locatari/proprietari, blocul, scara, comparate eventual cu ale altor blocuri şi scări din aceeaşi asociaţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ralida 03 Mar, 2012 14:21 Intreb si eu in ceasul al 12-lea: cum se calculeaza suma facturata: pe suprafata radianta sau pe mp ? Am citit un articol in care se spunea ca se calculeaza nu dupa suprafata radianta ci dupa mp ai apartamentului. Poate cineva sa imi clarifice acest lucru? Eu am un apartament in Constanta, nu locuieste nimeni in el dar platesc pentru 1 persoana; ok, nu asta e problema ci alta: in blocul nostru exista gigacalorimetru pe care se inregistreaza un consum; ok, dar apoi nu imi dau seama cum impart acest consum pe fiecare apartament, noi avand suprafete radiante diferite iar eu avand-o pe cea mai mica; cu toate astea , comparand factura mea cu a unui alt vecin, am observat ca am un consum mai mare , pe 1 persoana ( desi nu cred ca conteaza nr de persoane ci suprafata radianta) si de aici rezulta si factura mai mare.Cum e posibil?