Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua Irlandei. Ce alte evenimente au avut loc în istorie într-o zi de 17 martie

ro

17 Mar, 2022 10:33 1373 Marime text
Irlanda. Foto: Google MapsSfântul Patrick, ocrotitorul spiritual al irlandezilor din întreaga lume, este sărbătorit în fiecare an la data de 17 martie. Ziua Sfântului Patrick este, totodată, Ziua naţională a Republicii Irlanda.

Ziua Sfântului Patrick (#SaintPatricksDay) este o sărbătoare anuală care îl celebrează pe sfântul patron al Irlandei.

Ziua este sărbătorită pe tot globul de persoanele de origine irlandeză, precum şi de un număr din ce în ce mai mare de persoane din alte etnii, în special în Argentina, Australia, Noua Zeelandă şi America de Nord.

Festivităţile celebrează tradiţiile irlandeze şi, prin asociere, culoarea verde. Atât creştinii, cât şi noncreştinii celebrează versiunea laică a sărbătorii îmbrăcând haine de culoare verde, mâncând preparate irlandeze sau alimente verzi, consumând băuturi irlandeze şi participând la paradele care au o tradiţie îndelungată în Statele Unite şi Canada.

180: Împăratul Marcus Aurelius moare lăsându-l pe Commodus, în vârsta de 18 ani, împărat al Imperiului Roman.

455: Petronius Maximus devine, cu sprijinul Senatului roman, împărat al Imperiul Roman de Apus; o obligă pe Licinia Eudoxia, văduva predecesorului său, Valentinian al III-lea, să se căsătorească cu el.

1756: La New York este celebrată pentru prima dată Ziua Sfântului Patriciu (St. Patrick's Day).

1826: Guvernul rus trimite un ultimatum la Constantinopol cerând aplicarea tratatului de la București din 1812 și negocieri la Akkerman pentru rezolvarea diferendelor.

1861: Italia: Statele peninsulei și Regatul celor Două Sicilii au fost unite de regele Victor Emmanuel al II-lea.

1866: A început să funcționeze Banca României, creată prin transformarea Băncii Imperiului Otoman sub numele de “Bank of Roumania”. Primul președinte al Consiliului de administrație a fost Ion Ghica.

1891: Transatlanticul britanic SS Utopia se ciocnește de nava de luptă blindată HMS Anson în Golful Gibraltar și se scufundă, ucigând 562 din cei 880 de pasageri aflați la bord

1901: Cele 71 de tablouri ale pictorului olandez, Vincent van Gogh, sunt expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris la 11 ani de la moartea sa, au creat senzație.

1939: Al Doilea Război Chino-Japonez: Începe Bătălia de la Nanchang între kuomintang și japonezi.

1948: A fost semnat, la Bruxelles, actul de naștere al Uniunea Europei Occidentale, de către Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie. UEO, singura organizație europeană cu componență de apărare înființată în perioada Războiului Rece

1950: Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California anunță crearea elementului 98, pe care îl numesc „californiu”.

1957: Președintele statului Filipine, Ramon Magsaysay, și alte 24 de persoane, mor într-un accident de avion la Cebu, Filipine.

1958: Satelitul Vanguard 1, primul satelit alimentat cu energie solară, este lansat pe orbita Pământului de către Laboratorul de Cercetare Navală al Statelor Unite. Deși comunicațiile cu satelitul s-au pierdut în 1964, acesta rămâne cel mai vechi obiect fabricat de om aflat pe orbita Pământului.

1959: Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, fuge din țară, autoexilându-se în India, după o răscoală armată nereușită a populației tibetane.

1969: Golda Meir devine prima femeie prim-ministru al statului Israel.

1991: Într-un test antidoping, fotbalistul Diego Maradona a fost descoperit că consuma cocaină. Contractul său cu SSC Napoli va fi reziliat și va primi o suspendare de 15 luni.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii