Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O gestionare mai bună a deşeurilor electrice şi electronice

ro

19 Jan, 2012 21:09 773 Marime text
Prin aprobarea de către deputaţii europeni a noilor obiective propuse împreună cu Consiliul, vom colecta şi recicla mult mai multe aparate casnice vechi, frigidere stricate sau telefoane si mici obiecte electronice vechi. Aducerea la zi a legislaţiei privind deşeurile electrice şi electronice (WEEE) le oferă consumatorilor noi posibilităţi de a returna deşeurile de mici dimensiuni magazinelor care vând produse electronice şi va reduce birocraţia reciclării electronicelor pentru mediul de afaceri.

"După negocieri dificile, sunt foarte mulţumit că am reușit să cădem de acord împreună cu Consiliul asupra unor niveluri de colectare ambiţioase dar realiste. Europa va recupera prin această legislaţie mai multă materie primă: o veste bună și pentru economie şi pentru mediu", a spus raportorul Karl-Heinz Florenz (PPE, Germania) după ce acordul a fost aprobat cu majoritate în plenul Parlamentului prin ridicare de mâini.

Imediat ce Consiliul își va da acordul formal pentru această directivă adusă la zi, ea devine legislaţie europeană, iar statele membre vor avea la dispoziţie 18 luni din acel moment, pentru a-și aduce la zi legislaţia naţională.

Colectarea și reciclarea
Toate statele membre trebuie să-și sporească nivelul de colectare a deșeurilor provenite din echipamente electrice și electronice, chiar dacă îndeplinesc deja obiectivul actual de 4kg per persoană anual.

Până în 2016, majoritatea statelor europene vor trebui să colecteze 45 tone de deșeuri electrice și electronice pentru fiecare 100 de tone de bunuri electrice sau electronice puse în vânzare cu trei ani în urmă.

Până în 2019, statele membre trebuie să crească nivelul colectării acestor deșeuri la 65% din bunurile puse în vânzare, sau, alternativ, raportându-se la nivelul total al deșeurilor electronice, pot colecta 85% din totalul deșeurilor generate. Zece dintre statele membre, care au nevoie să-și îmbunătăţească facilităţile de colectare a deșeurilor electronice, vor avea un obiectiv intermediar de 40% din bunurile puse în vânzare, iar termenul limită pentru îndeplinirea completă a obiectivului este 2021.

Pentru a simplifica procesul de colectare, Parlamentul a promovat cu succes posibilitatea consumatorilor de a returna obiecte mici (cum ar fi telefoane mobile) oricărui magazin mai mare de bunuri electronice, fără a fi nevoiţi sa achiziţioneze un produs nou.

O mai bună procesare a deșeurilor va ajuta la recuperarea mai multor materii prime și va preveni infiltrarea substanţelor nocive în sol. Nivelurile de reciclare vor trebui ridicate la 80% pentru unele categorii de mărfuri. Ar trebui utilizate cele mai bune tehnici de reciclare, iar produsele ar trebui să fie confecţionate pentru a fi reciclate ușor.

Exporturile de deșeuri electrice și electronice
Totodată, deputaţii au negociat stoparea transferurilor ilegale de deșeuri electrice și electronice către ţări unde acestea sunt procesate în condiţii de risc pentru lucrători și mediul înconjurător. Responsabilitatea unor astfel de transferuri va reveni exportatorilor și nu lucrătorilor vamali. Cei dintâi trebuie să demonstreze în mod corespunzător că bunurile sunt exportate pentru reparare sau reutilizare, după caz.

Reducerea birocraţiei
Producătorii de bunuri electronice vor continua să contribuie financiar în vederea îndeplinirii obiectivelor de procesare. Aceștia vor beneficia de simplificarea procesului de înregistrare precum și a cerinţelor de raportare la standardele stabilite. Totodată ei vor putea să numească reprezentanţi în loc să fie nevoiţi să stabilească un sediu în fiecare ţară în care își desfășoară activitatea. Noi măsuri vor preveni dubla impozitare în statele membre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii