Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:53 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secretarul de stat Bogdan Aurescu, la dezbaterea „Tratatul de la Lisabona - implicaţii asupra instituţiilor şi politicilor româneşti"

ro

18 May, 2011 22:15 838 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a participat astăzi, 18 mai 2011, la dezbaterea cu tema „Tratatul de la Lisabona: implicaţii asupra instituţiilor şi politicilor româneşti" organizată de Institutul European din România, în colaborare cu Camera Deputaţilor şi Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor (Palatul Parlamentului). Discuţiile au avut ca punct de plecare studiul cu acelaşi titlu, elaborat în cadrul proiectului „Strategy and Policy Studies - SPOS 2010" al Institutului European din România.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut o intervenţie privind sistemul de coordonare a afacerilor europene în România şi implicaţiile Tratatului de la Lisabona asupra acestui sistem şi a politicilor româneşti. În cadrul intervenţiei, a evidenţiat principalele inovaţii instituţionale aduse de Tratatul de la Lisabona, mai ales consolidarea rolului Parlamentului European şi transformarea co-deciziei în procedură legislativă ordinară, implicarea parlamentelor naţionale în procesul decizional european şi extinderea domeniilor de aplicare a votului cu majoritate calificată în cadrul Consiliului.

În ceea ce priveşte promovarea poziţiilor României, a subliniat că o negociere reuşită depinde, în mare măsură, de o bună funcţionare a coordonării interinstituţionale la nivel naţional. A salutat implicarea crescută a parlamentelor naţionale care are ca scop să aducă un plus de legitimitate procesului decizional european, dar şi să asigure o mai bună informare şi implicare, la nivel intern, asupra subiectelor de pe agenda europeană, asigurându-se astfel o fluiditate şi o comunicare consolidată între planul politic naţional şi cel european.

Nu în ultimul rând, a precizat că orice strategie de promovare a poziţiilor României trebuie să ia în calcul, în contextul creat de Tratatul de la Lisabona, noua forţă de influenţă a Parlamentului European şi necesitatea de a identifica partenerii cu obiective şi interese similare, la toate nivelurile, atât guvernamental, cât şi parlamentar, pentru a creşte astfel, capacitatea României de a-şi promova cu eficacitate poziţiile naţionale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii