Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:22 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat George Ciamba cu ministrul de stat pentru afaceri parlamentare în MAE ungar, Zsolt Németh

ro

31 May, 2013 20:10 590 Marime text
Secretarul de stat George Ciamba a avut vineri, 31 mai 2013, consultări cu ministrul de stat pentru afaceri parlamentare în MAE ungar, Zsolt Németh, aflat în vizită la Bucureşti. Discuţiile s-au concentrat atât asupra subiectelor aflate pe agenda bilaterală, cât şi asupra cooperării la nivel regional şi european.

Cei doi secretari de stat au subliniat importanţa consolidării Parteneriatului Strategic româno-ungar şi a utilizării canalelor diplomatice de consultare, pentru abordarea tuturor aspectelor de interes, în linia celor convenite de cele două părţi cu ocazia vizitei ministrului afacerilor externe ungar, János Martonyi, la Bucureşti, în perioada 4-5 martie 2013. În context, au reiterat angajamentul de a aprofunda relaţia bilaterală în conformitate cu prevederile Tratatului politic de bază, semnat la Timişoara, în 1996 şi ale Declaraţiei de Parteneriat Strategic, semnată la Budapesta, în 2002.

Totodată, au discutat modalităţile concrete de avansare a proiectelor sectoriale şi de intensificare a cooperării economice, în condiţiile în care, în 2012, schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la 7.334,41 milioane Euro, reprezentând 7,35% din totalul comerţului exterior românesc, Ungaria situându-se pe locul 3 în ceea ce priveşte totalul schimburilor comerciale.

Referindu-se la cooperarea la nivel regional, cele două părţi au agreat acordarea de sprijin reciproc, în contextul preluării de către România, la 31 mai 2013, a Preşedinţiei în exerciţiu a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, respectiv a deţinerii de către Ungaria, începând cu 1 iulie 2013, a Preşedinţiei Grupului de la Vişegrad.

Cei doi secretari de stat au salutat cooperarea foarte bună în domeniul afacerilor europene, îndeosebi în ceea ce priveşte negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020, politica de coeziune, securitatea energetică, cu accent pe proiectele AGRI şi Nabucco, politica de vecinătate si Parteneriatul Estic. În context, ambele părţi şi-au manifestat așteptarea ca Summit-ul de la Vilnius (noiembrie 2013) să se concretizeze cu rezultate cat mai ambițioase. Oficialul ungar a reiterat sprijinul ţării sale pentru aderarea României la spaţiul Schengen. De asemenea, s-a convenit continuarea consultărilor aprofundate pe teme de interes european, în vederea asigurării unei promovări cât mai bune a poziţiilor comune la nivel UE. 

Demnitarii au avut şi un scurt schimb de opinii pe tema protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din cele două state. În context, a fost evidenţiat interesul pentru realizarea condiţiilor întrunirii următoarei sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii