Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:06 10 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Maximus (sec. II) - „Discuții”

ro

03 Feb, 2024 16:34 6336 Marime text

Sofistul Maximus a trăit în sec. II în orașul Tir (Fenicia romană/Liban). El a scris 41 de discursuri, cu subiecte preponderent etice. Lucrările sale conțin informații importante, dar nu sunt cunoscute sursele folosite. (ed. Gh.Ștefan)
 


În Cartea VIII, autorul apreciază Dunărea pentru lungimea sa: „1. (...) Există și o cinstire a fluviilor, fie pentru folosul lor – ca la egipteni, Nilul –, fie pentru frumusețea lor – ca la tesalieni [Grecia centrală], [râul – notă G. Ștefan] Peneu -, fie pentru mărimea lor – ca la sciți, Istrul.”



În Cartea XV, este descrisă Insula Șerpilor: „7. (...) Ahile  locuiește într-o insulă drept în fața Istrului, în Marea Pontică. [Acolo se află – n. G. Ș.] templul și altarele lui Ahile.  Nimeni nu vine de bună voie acolo, decât să aducă jertfe. După ce jertfește, intră în templu. Corăbierii l-au văzut de multe ori pe acest bărbat tânăr, cu părul blond, dansând [îmbrăcat – n. G. Ș.] în arme de aur. Unii nu l-au văzut, dar l-au auzit cântând un cântec de război [ - n. G. Ș.]. Alții l-au văzut și l-au auzit. Cineva a fost furat de somn în această insulă, fără voia lui. Ahile l-a sculat, l-a dus în cortul său și l-a așezat la un ospăț. Patrocle  [prietenul lui Ahile, ucis în Războiul Troiei] turna vin în pahare, iar Ahile cânta la chitară. Omul [despre care vorbim – n. G. Ș.] spune că se afla de față și Tetis [mama lui Ahile] și un grup de alte zeități.”
În ceea ce privește insula, editorul G. Ștefan (1899-1980) citează poemul „Neemenele” al grecului Pindar  (sec. V î. H.).
 


În Cartea XXI, Dunărea este comparată cu Nilul: „7. (…) Între fluvii, cea mai plăcută priveliște o oferă Nilul, dar nu din pricina belșugului de ape, căci și Istrul poate purta corăbii mari. Însă Istrul nu aduce fertilitate, pe când Nilul aduce.”
 
Bibliografie
Theophrasti Characteres, Marci Antonini Commentarii... Maximi Tyrii Dissertationes Graece et Latines... emendavit Fred. Dubner, Firmin Didot, Paris, 1877.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (CIV. Maximus in Tir)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 


Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.
 

Citește și:

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Herodian (sec. II) - „Despre prozodia generală”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari