Istoria Dobrogei - Bibliografie Georgios Monachos (sec. IX) - „Cronică”

- Opera lui Georgios Monachos (poreclit Hamartolos, „păcătosul"), a fost scrisă în perioada 842-867. Lucrarea este o cronică universală succinta, în care sunt relatate evenimentele de la Geneză până în 842. Autorul utilizează surse mai vechi și-i analizează pe conducătorii politici în funcție de atitudinea lor față de biserică. Valoare istorica a scrierii este dată de partea finală. (H. Mihăescu & Gh. Ștefan)
IX, 20 (p. 658, 18-22). Izbucnind atunci un război între romani și barbari în Moesia [din dioceza Tracia făceau parte și provinciile Scythia Minor și Moesia Secunda, rezultate din divizarea vechii provincii Moesia Inferior, împăratul Mauricius [582-602] ar fi poruncit, zice-se, conducătorului căruia îi încredințase armata romană să-i lase pe oșteni în mâinile dușmanilor, din pricina neascultării lor. Lucrul s-a și întâmplat, deoarece conducătorul a ascultat (p. 659, 1-10), și a fost prinsă multa lume. Senatul 1-a rugat pe împărat să-i răscumpere, iar împăratul a acceptat și a trimis soli la conducătorul barbarilor, ca să libereze pe cei luați în stăpânire de dânsul. Acesta a spus: „Ii eliberez pe toți, dacă primesc de fiecare suflet câte o monedă”. Împăratul n-a primit să dea atâta, iar barbarul a arătat că se mulțumește să ia jumătate. Împăratul n-a primit nici așa, iar barbarul s-a înfuriat și i-a ucis pe toți, în număr de douăsprezece mii. De aceea, din momentul acela, Mauricius a fost urât și toți au început să-1 bârfească și să-1 critice.
IX, 25 (p. 728, 15-18). În timpul acesta, neamul bulgarilor din părțile de miazănoapte ale țărmului Pontului Euxin [Ucraina], de la așa-numita mlaștină Meotică [Marea Azov/Ucraina-Rusia], a venit în Tracia cu multa sărăcie și lipsă. Aflând de acest lucru, Constantin [IV, împărat 668-685] s-a mâhnit amarnic (p. 729, 1-16) și a pornit împotriva lor cu multă flotă și oaste pedestră, rânduindu-și pedestrașii pe uscat lângă fluviul Dunărea (alte codice Danuvi, Dunavi), iar corăbiile în apropierea țărmului [Delta Dunării]. Bulgarii s-au înspăimântat foarte și s-au adăpostit într-o întăritură inexpugnabilă. Împăratul suferea greu de durere de picioare și a fost silit să se întoarcă în Mesembria [Nesebăr/litoralul Bulgariei] împreună cu cinci corăbii rapide spre a face băi: el a părăsit oastea și a poruncit conducătorilor să se așeze pentru lupta și să înfrunte neamul bulgarilor. Dar mulțimea a crezut că împăratul fuge și a început să fugă, fără să fie urmărită de nimeni. Bulgariil au văzut, au ieșit din întăritură și i-au luat din urmă. Ei au ucis pe mulți, au prădat și au pus stăpânire pe pământul creștinilor [estul Peninsulei Balcanice, între Dunăre, Marea Neagră și munții Balcani]. Împăratul n-a avut încotro și a făcut pace cu dânșii, dându-le orice, de rușinea romanilor, deoarece pustiau toată Tracia și ținuturile vecine.
Bibliografie
Georgii Monachi Chronicon, edidit Caro lus De Boor, vol. III, Leipzig, 1904.
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970 (LXXV. Georgios Monachos)
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
Citește și:
Istoria Dobrogei - Bibliografie Simeon (sec. X) - „Cronografie”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp