Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:42 14 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#GhidDobrogean1924 (VI) Reclame interbelice de la malul mării - „O pudră bună ori săpun, un rouge de Theatre sau parfum…“

ro

09 Jul, 2022 00:00 1706 Marime text

 Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen
  • Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, etc. 

Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.

Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
 
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
 
Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
 


Astfel că, reclamele prezentate în volum sunt de-a dreptul savuroase și în număr covărșitor. În cele ce urmează vom prezenta o parte din anunțurile integrate în lucrare.

Astăzi vom vorbi despre boutique-uri de pălării și croitorii, evident desprinse din povestea de epoca a anului 1924.

Pe strada Carol, actualul Bulevard Tomis, regăseam drogheria și parfumeria lui Petre Tanașoca. În magazin, lipit de Hotelul Comercial, puteai cumpăra „bonete foarte chic de băi, o mie și una de colonii, etc etc.“ „O pudră bună ori săpun, un rouge de Theatre sau parfum“, astfel începe anunțul lui Tanoașoca.

„Dacă doriţi un costum elegant, cu croială modernă, îndreptaţi-vă comenzile către Croitoria Dernier-chic“, este anunțul pe care l-a publicat Nicolae H. Bonef în carte. Croitoria a cărui nume se poate traduce, din franceză, ca „ultima moda“ sau „ultimul trăsnet“, se poziționa pe strada Miron Costin, numărul 18. Aici se croiau costume, pardesiuri, taileuri.

Pentru un croitor „prompt, conştiincios și convenabil“ domnii din orașul tomitan puteau apela la croitoria bărbătească a lui Dumitru Hagiu. Locația se afla pe stada Mihail Kogălniceanu.

„La orașul Londra“, astfel se numește croitoria bărbătească a lui George Hagiopol. Situată pe strada Mircea cel Bătrân, numărul 5, croitoria era dedicată pentru „ori ce fel de haine şi uniforme după ultimul Jurnal“.

Aproape de croitoria anteprezentată se afla „fabrica de pălării de dame“ a doamnei Serafim. „Duduia executa impecabil“ pălării de damă cu „garniture, pene și flori“.

Va urma. 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari