Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#GhidDobrogean1924 (II) Reclame interbelice de la malul mării - „Nu mâncaţi! Nu beţi, până ce nu vizitaţi restaurantul Tudorache“

ro

05 Jul, 2022 00:00 2004 Marime text
Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de Th. Ionescu și I. N. Duployen
  • Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, etc. 

Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.

Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
 
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
 
Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
 
Astfel că, reclamele prezentate în volum sunt de-a dreptul savuroase și în număr covărșitor. În cele ce urmează vom prezenta, o parte din anunțurile integrate în lucrare, dedicate, de această data, restaurantelor.
 


În continuarea celor prezentate anterior, regăsim Cârciuma Națională a lui Constantin Georgescu, de pe strada Mangaliei nr. 105 , nu chiar în centrul orașului tomitan interbelic. Reclama îl recomanda pentru vinurile servite.
 
„Locul de întâlnire al comercianților“ era chiar la localul lui Marcu Dumitru, din piața Independenței, actuala Piață Ovidiu.

Pentru delicatesuri maritime „totdeauna proaspete“ constănțenii puteau alege restauranul Capato de pe strada Tomis, numărul 11. Patronul restaurantului, C. Schiodaressis, a publicat o mulțime de reclame în carte.

„Cel mai curat și plăcut local“, astfel este recomandată Bodega Mircea din Piața Independenței, numărul 5. Proprietarul Mișu Vasilescu se mândrea cu „cele mai bune vinuri și aperitive pentru cele mai rafinate gusturi“.
 
„Nu mâncaţi! Nu beţi! până ce nu vizitaţi Restaurantul Tudorache“. O reclamă de-a dreptul interesantă regăsim la Restaurantul Tudorache, de strada Mihail Kogîlniceanu. Proprietarul Tudorache Nicolau se lăuda cu cel mai renumit gratar național din Constanţa și  vinurile alese.

Tot în Piața Independenței constănțenii se puteau delecta la localul lui Nicolae Gherondakis, cafenea, cofetărie și plăcintărie.
 
Daca am citit despre cele mai „higienice“ și „luxoase“ restaurante putem merge mai departe cu un restaurant „ca la mama acasă“, de pe Strada Tomis, numărul 5. „Ideile geniale vin în minte numai când bei vinuri natural la Cârciuma Ardelenească a lui Ioan Suciu“, se arata în reclama integrată în carte.
 
Va urma. 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari