Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:10 20 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#GhidDobrogean1924 (III) Reclame interbelice de la malul mării - „Locul de întâlnire al elitei - Brasserie Bristol“

ro

06 Jul, 2022 00:00 1151 Marime text
Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen
 
  • Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, etc. 

Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.

Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
 
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
 


Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
 
Astfel că, reclamele prezentate în volum sunt de-a dreptul savuroase și în număr covărșitor. În cele ce urmează vom prezenta, o parte din anunțurile integrate în lucrare, dedicate, de această data, restaurantelor.
 
În continuarea celor prezentate anterior, regăsim „Grădina Gruber“, locul perfect pentru o seară reușită în urbea exuină a secolului trecut. Vizitatorii erau serviţi cu „bere zilnic proaspătă, vinuri superioare, bufet bine asortat, grătar, cafenea, etc. etc.“  Clienții erau delectați cu acompaniamentul unei orchestre „cu repertoriu ales“.

Pentru o pauză de la cotidian, constănțenii puteau merge în port, lângă Silozuri, unde îi aștepta Ghiţă Hagi Gheorghe cu un „aperitiv bun şi un vin delicious“.

Unul dintre cele mai reputate restaurante din Constanța în anul 1924 era al lui Panait Decica, Brasseria Bristol, „locul de întâlnire al elitei“. Poziționat central, în Piața Independenței, actuala Piață Ovidiu, localul le oferea clienților o atmosferă de înaltă ținută, cu bucătărie franceză, română şi orientală, bombonerie de lux, vinuri străine şi indigene din cele mai renumite podgorii.

Nu lipsea nici muzica de calitate oferită de o orchestră clasică compusă din 30 profesori de la Conservatorul din Cernăuţi sub conducerea lui Carol Zinbler. Pe timpul sezonului de iarnă restaurantul organiza „varieteu familiar, cu muzică jazz“.

Pe strada Bucovinei sunt consemnate două restaurante, unul al lui Dionisie Stânciulescu și unul al lui Dincă Cusutură.

Pentru specialități turcești se găsea restaurantul „Derviș“, pe Strada Ion Grâdişteanu, numărul 17. Aici se serveau „mâncăruri gustoase, vinuri fine“, toate sub muzica fină a unei orchestre.

Lumea bună de la malul mării își putea petrece seara la Cabaret la restaurantul Variete Alhambra, de pe strada Ștefan cel Mare, numărul 9. Patronul Dumitru Vartolomeu se ocupa atent pregătirea localului, organizând din când în când seri cu variete.  

Va urma. 
 
Urmareste-ne pe Google News

Comentarii
Cele mai recente postari