Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:48 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista „Ovidiu“ Nu te mai plânge, ci ridică-te și mergi înainte!

ro

07 Apr, 2020 00:00 2772 Marime text

Revista „Ovidiu” este prima publicație de cultură apărută în Dobrogea, la 15 septembrie 1898, directorul său fondator fiind Petru Vulcan - poet, romancier şi publicist, ințiator al primei biblioteci publice din Constanţa, precum și al Asociaţiei ziariştilor constănţeni.
În numărul 3, anul V, din 15 Maiu 1905, (exemplar aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, descoperim versurile lui Ioan N.Roman, un alt corifeu al culturii din acest spațiu, socotit de Nicolae Iorga drept „Patriarhul Dobrogei”.

Inspirat probabil de versurile lui Coșbuc „O luptă-i viaţa; deci te luptă/Cu dragoste de ea, cu dor.”, I.N.Roman publică o poezie pe aceeași temă, intitulată „Vieața-i luptă…” în care îndeamnă la tenacitate și înfruntarea, cu orice preț, a obstacolelor vieții. Lamentarea și slăbiciunea nu sunt niciodată o soluție, căci ceea ce ni se întâmplă nu poate fi schimbat decât prin acțiune fermă, implicare, curaj și responsabilitate individuală:



„E lumea rea?... Ori-cum să fie
N’ai împotrivă-i să te plângi:
Se plâng în contra lumei numai
Cei lași, nemernici și natângi.



Nici plânsul tău și nici blestemu-ți
Nu pot s’o schimbe – e’n zadar!
Și cine vreai să te’nțeleagă ?...
Vieața-i luptă… luptă dar!”

 

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF! 



#citeşte mai departe în revista Ovidiu, nr. 3, anul V, din 15 Maiu 1905
#revista Ovidiu
#Director fondator Petru Vulcan

Mai multe numere ale revistei Ovidiu parcurge accesând Biblioteca Digitală. 
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: arhiva ZIUA de Constanța



Citește și:
 
#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Sume „defraudate” în dauna Primăriei Constanța

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Sfatul Negustoresc” și izbânzile sale

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: O analiză a salariilor muncitorilor industriași
 
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Incidente” cu pumni, în Parlamentul României
 
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Trupele Ministerului de Interne, întâmpinate cu focuri de armă. Morți și răniți la Tatarbunar
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari