Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună „Sfatul Negustoresc” și izbânzile sale

ro

16 Mar, 2020 00:00 2528 Marime text

Ziarul Dobrogea Jună, apărut în Constanța, timp de patru decenii, și condus de marele jurnalist Constantin N. Sarry,  a fost cea mai semnificativă publicație a provinciei dintre Dunăre și Mare.
 

 
Răsfoind cele câteva numere aflate în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, avem ocazia reconstituirii atmosferei din prima jumătate a secolului trecut, dintr-o serie de articole relevante pentru Constanța și Tulcea, documente-martor ale unei epoci în care ziarul a consemnat (zilnic sau săptămânal) fapte și evenimente care sunt acum istorie.
 
Informații interesante descoperim și în articolul apărut în nr. 61, anul XVIII, din 16 martie 1924, intitulat „Activitatea Sfatului Negustoresc din Tulcea”, în care sunt lăudate activitatea acestei asociații de comercianți și influența sa cu privire la „îndulcirea” proiectului de lege al reformei fiscale, precum și alte izbânzi remarcabile.
 

„Ne bucurăm când primim vești despre rodnica activitate a asociațiunilor profesionale din Dobrogea. Aceiași bucurie am resimțit luând cunoștință de darea de seamă asupra activităței Sfatului Negustoresc secțiunea Tulcea, pe anul 1923. Unul din succesele acestei asociațiuni negustorești, este fuziunea făcută cu Liga Comercianților dela sate, precum și îndemnul pe care acest Sfat l’a stimulat în sânul parlamentarilor tulceni cu privire la îndulcirea proectului de lege al reformei fiscale, care în urma acestor interveniri a fost cu totul transformat.
 
Cu ocazia alcătuirei bugetului comunei pe anul 1924 intervenția Sfatului Negustoresc din Tulcea, a fost încoronată cu succes, reușind să reducă la 100 lei taxa pe vagon cu cereale intrat în oraș, desființându-se în același timp și taxa de 5 la mie ad valorem, ce se percepea la intrarea și eșirea mărfurilor din oraș.

 

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!

 

Nu mai puțin eficace a fost intervenția acestui Sfat cu prilejul lucrărilor comisiunei de impuneri, conform nouei legi, când a fost eliminat expertul administrației financiare tulcene care nu era înscris în Corpul Contabililor. Pentru ca lupta Sfatului Negustoresc din Tulcea să aibă și mai mult succes, această organizație a înființat ziarul «Vocea Sfatului Negustoresc» condus de d-l avocat I.Flor, cu tendința de a fi transformat în gazetă cotidiană.
 
Cum este și firesc, în urma muncei depusă de toți membrii Sfatului și în special de d-l Gh.Lupu ca președinte, averea Sfatului din Tulcea s’a ridicat la lei 122.980.25, ceeace face cinste celor ce compun comitetul.”

 
#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 61, anul XVIII, din 16 martie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicației Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală. 
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: Dobrogea Jună, nr. 61, anul XVIII, din 16 martie 1924 

Citește și:
 
#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: O analiză a salariilor muncitorilor industriași
 
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Incidente” cu pumni, în Parlamentul României
 
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Trupele Ministerului de Interne, întâmpinate cu focuri de armă. Morți și răniți la Tatarbunar

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziție de pictură”

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula și contrabandele cu peștele statului“

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos și dezorganizare în portul Constanța - „Hamalii nu se închină decât forței”

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari