Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Volumul „A fost odată... Grigore Moisil”, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

ro

15 Jan, 2021 00:00 2488 Marime text

Motto: „…mi-am dat seama, mai mult decât oricând, că sunt un om ca
oricare altul”. Gr. C. Mosil (scrisoare către părinți)
 
După moartea prematură a matematicianului de sorginte dobrogeană Grigore Moisil (10 ianuarie 1906, Tulcea – 21 mai 1973, Ottawa, Canada), pentru a nu lăsa să i se șteargă amintirea, cea de-a doua soție a genialului român, profesoara de franceză Viorica Moisil, a optat deliberat să publice cărțile de memorialistică: „Un om ca oricare altul” (1979), „O familie ca oricare alta” (corespondență, 1989), „Grigore Moisil un profesor, NU ca oricare altul” (1998) și „A fost odată... Grigore Moisil” (2002).
Toate cele patru cărți mai pot fi găsite arare prin anticariatele din țară. Iar faptul că lectura virtuală, în noul context pandemic, a căpătat o dimensiune impresionantă, a determinat cotidianul ZIUA de Constanța ca, sprijită de prof. dr. Marin Vlada, de la Universitatea București, și cu acordul Editurii Curtea Veche Publishing, să ofere cititorilor săi posibilitatea unei noi lecturi din seria remarcabilelor biografii de personalități dobrogene.
 

Cuvânt înainte „A fost odată... Grigore Moisil”.
„Am publicat povestea vieții soțului meu Grigore C. Moisil în 1979, 6 ani după dispariția sa subită la Ottawa, Canada, la vârsta de 67 de ani. Vrând acum să readuc în amintirea cititorilor figura lui, am hotărât să republic această carte, completând-o cu noi detalii. Addenda cărții cuprinde documente inedite, evidențiind prieteniile de care s-a bucurat, dar și dușmăniile care i-au înnegurat viața, împotriva cărora, dintr-o mândrie demnă, nu a luptat niciodată.
La Biblioteca Academiei am donat, după dispariția lui Gr. C. Moisil, documentele folosite la publicarea prezentului volum cât și alte manuscrise, toată corespondența cu matematicienii români și străini, cursuri, extrase, aproape tot ce el păstra acasă, în arhiva personală. Aceste documente alcătuiesc «Fondul Moisil» care poate fi cercetat. Toate dovedesc un caracter exemplar, putând servi drept model tineretului de azi” (Viorica Moisil).

 

CITEȘTE CARTEA INTEGRAL ÎN FORMAT PDF

 

„În aceste cărți regăsim fragmente din propria noastră viață”
 
În urmă cu 11 ani, la aflarea tristei vești a dispariției prof. Viorica Moisil, prof. dr. Dragoş VAIDA (1 iunie 1933, Constanța – 4 august 2020), distins matematician de asemenea de sorginte dobrogeană şi apropiat al soților Moisil, scria:
 
„Cărțile scrise de Doamna Viorica Moisil ne îmbogățesc cunoașterea și numai într-o singură direcție. Suntem obișnuiți cu ideea că matematicienii nu au biografie, existența lor fiind absorbită de operă. În cazul nostru avem un strălucit contraexemplu prin aceste cărți. Profesorul Grigore C. Moisil ne apare în multidimensionalitatea puternicei sale personalități. Cât de săracă ar fi fost imaginea noastră fără ele. Despre cum lucrează matematicienii s-a scris și mai puțin. Observațiile, amintirile și documentele pe care ni le pune în față autoarea ne ajută să depășim imaginea convențională apologetică și să-l vedem pe maestru lucrând, la țară, la o masă simplă de lemn, luptându-se cu ideile care încă nu au ieșit, ore în șir, răbdarea fiind susținută de o iubire exemplară pentru matematică. În fine, lucrările la care mă refer ne dau informații inedite, însuflețite de firea maestrului, în lupta cu reaua voință, inerția, cu opoziția birocrației de lemn, făcându-și drum în labirintul complicatelor relații academice. Cutare confrate este dulce, altul antonescian, iar altul autor al uneia dintre ideile cele mai nefericite, înțelegerea cu Zentralblatt că lucrările matematicienilor români să fie trimise exact acolo unde nu trebuie, recenzenților români. Aceste cărți se citesc cu plăcere, dau posibilitate lectorului să facă descoperiri pe cont propriu. Să nu trecem cu nepăsare pe lângă aceste cărți în care dacă ne gândim mai bine ne regăsim fragmente din propria noastră viață. Ele ne vorbesc despre noi, când lucrările ne erau scrise de Doamna Ani Bălescu sau Vitu, când purtătoare de cuvânt era doamna Climescu, când nu aveam jeanși, când copii noștri își treceau sticlă de Cico de la unul la altul, dar când ședința de comunicări ne era prezidată de Simion Stoilow”.

 
#citeşte mai departe în „A fost odată... Grigore Moisil”.
#„A fost odată... Grigore Moisil”.
#Autor Viorica Moisil
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Citește și:

citeșteDobrogea
„Legile țării nu interzic nimănui să fie imbecil“. Grigore Moisil (10 ianuarie 1906, Tulcea - 15 decembrie 1973, Ottawa, Canada)
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari