Constanța acum 100 de ani Salarizarea funcționarilor publici și starea de salubritate a orașului, problemele realității de acum un secol
14 Aug, 2024 17:00
14 Aug, 2024 17:00
14 Aug, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1282
Marime text
- Constanța anului 1924 – un oraș murdar
- Problema salarizării funcționarilor publici
- Arestat pentru vânzarea de bunuri furate
- Revoluționarii bulgari își căutau dreptatea în instanță
- Mai mulți locuitori din județul Caliacra au primit cetățenia română
- Hoți împușcați de jandarmi
- Pescari înecați în Dunăre
- Accidente de muncă în port
- Furtuna a dat activitatea maritimă peste cap
2 ianuarie 1924 în paginile ziarului „Dacia”
Ca și în ediția precedentă, numărul 2 din data de 2 ianuarie 1924 al ziarului „Dacia” începe cu o parabolă, o aluzie la situația salubrității din Constanța:
Pare-se că Noul An
Așternutu-ne-a troian
De la mare până-n vii
Moș Crăciun de o veni,
Să n-observe și-îst an iară
„Perla”, cât e de murdară...
Problema salarizării funcționarilor publici
Numărul din 2 ianuarie 1924 prezintă apoi un text semnat de Constantin Irimescu, fondatorul ziarului, denumit „Concepțiuni simpliste”. Constantin Irimescu reliefează problema salarizării funcționarilor publici. Despre această situație au discutat și politicienii Nicolae Iorga și V. Brătianu. Deși discursurile lor prezintă argumente diferite, soluția găsită este aceeași. Pe de o parte, Iorga declara: „cu salarizarea funcționarilor nu trebuie să se facă demagogie, dar statul trebuie să-i puie în situația de a putea trăi. Funcționarilor să nu li se sporească salariile căci se scumpește viața. Să li se dea înlesniri prin consumuri”. De cealaltă parte, Brătianu spunea: „Știm cu toții că funcționarii nu sunt suficient salarizați, dar n-avem mijloace. E demagogie să ațâți patimile și nevoile când se știe că nu sunt mijloace. E nevoie să se procedece la organizarea economică a funcționarilor prin cooperative”. Așadar, după cum observă Irimescu, ambii politicieni recurg la aceeași soluție, anume la consumurile cooperative. În viziunea lui, această măsură nu este sustenabilă, încât nu poate asigura cele necesare traiului funcționarilor publici. Pentru rezolvarea acestei probleme, Const. Irimescu înaintează mai multe sugestii precum: eliminarea cheltuielilor inutile sau fastuoase, micșorarea numărului de salariați la strictul necesar și întrebuințarea veniturilor publice la salarizare la cât este nevoie.
Următorul articol, „Încasările vămii Constanța pe 1923” ne arată totalul taxelor colectate de vama Constanța în perioada 1 aprilie – 31 decembrie 1923. Astfel, vameșii au colectat: 99.129.103,95 lei – taxe import, 393.052.618.80 de lei – taxe export, 35.637.039,95 de lei – încărcări diverse taxe, 1.042, 20 de lei – taxe la marcarea articolelor de lux, 5.412.223,40 de lei – taxe de consumație, 7.569.638,30 de lei – taxe la import de zahăr, 243.809,10 lei – taxe pentru produse petrolifere, 2.464,10 lei – importul spirtoaselor, 1.962,40 de lei – taxe de chelaj. În total, încasările au fost de 587.390.186,75 de lei, iar soldul rămas în casă a fost de 5.512.073,20 de lei.
În al treilea articol, ziarul informează că Djuvara, ministrul trimis la Atena a fost primit în audiență de rege în urmă cu o zi, iar pe 2 ianuarie urma să fie primit în audiență de Regele și Regina Greciei, aflați în Capitală.
Citește și: Constanța acum 100 de ani România după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
„Rezultatul alegerilor generale din Albania” este titlul articolului care prezintă situația rezultatelor parțiale din cadrul acestor alegeri. Concret, Guvernul Ahmed Bey a obținut 56 de locuri, opoziția 23, candidații independenți 4. Pentru celelalte 30 de locuri, rezultatul nu s-a comunicat.
Trecem la „Cronica zilei”, o rubrică întâlnită și în numărul anterior, semnată tot de Ax. Poni. El a așternut în pagina ziarului informația conform căreia celebrul detectiv din New York, Nat Pinkerton (personaj fictiv) a murit la 82 de ani.
Următorul articol informează că până pe 29 ianuarie, Camera Deputaților are vacanță. Aici îl întâlnim pe Ionel Brătianu, președintele consiliului de miniștri.
Arestat pentru vânzarea de bunuri furate
Încă un element asemănător cu primul număr este prezența mesajului „Înscrieți-vă la Crucea Roșie”, succedat apoi de „Faptele zilei”. Prezentăm următoarele:
- Hoț prins – Siguranța l-a arestat pe Niculae Vovoceanu care vindea ceasornice și bijuterii furate
- Întrunire – Pe 1 ianuarie a avut loc o nouă consfătuire a muncitorilor din port
- Început de incendiu – Casa căpitanului Zamfirescu din bulevardul Regina Maria 65 luat foc pe 1 ianuarie din cauza unui coș necurățat. Focul a fost stins imediat
- Accident – Copilul Radu Gănică a ajuns la spital, fiind trimis acolo de poliție, după ce și-a fracturat piciorul alunecând pe stradă
- Furt – Ionescu V. a reclamat la poliție faptul că i s-a furat din buzunar suma de 700 de lei într-o cârciumă din strada Mangaliei
În următorul articol este vorba despre un grav accident feroviar petrecut la Galați. La miezul nopții, trenul de marfă nr. 3359 a deraiat în stația Serdaru de lângă Galați, din cauza unei manevre greșite. Patru vagoane s-au răsturnat, mai mulți soldați au fost răniți, iar unul a murit. Răniții cu picioarele amputate au fost trimiși la Spitalul Militar din Galați. Din cauza accidentului, acceleratul de Cernăuți precum și personalul de Tecuci au avut întârzieri. În urma evenimentului, Inspecția Locală CFR a deschis o anchetă. O echipă de muncitori a fost trimisă să lucreze la restabilirea circulației.
Revoluționarii bulgari își căutau dreptatea în instanță
În continuare, este prezentat cazul celor 72 de revoluționari bulgari din Cadrilater, ajuns în instanță și judecat în cursul verii din 1923 de către Consiliul de Război al corpului V. Consiliul de Război din Constanța a condamnat 36 de cetățeni de origine bulgară. După ce Înalta Curte de Justiție Militară a casat verdictul, procesul a fost trimis spre rejudecare corpului II de armată. În urma pledoariilor avocaților Mora, Al. Gherhel și a altor apărători, instanța a condamnat doi acuzați la doi ani de închisoare, doi acuzați la un an de închisoare, iar restul au fost achitați.
În următorul material, ziarul „Dacia” anunță că Niculae Rusu, fruntașul muncitorilor din port a fost arestat. El a fost acuzat că se află în spatele agitațiilor muncitorești din port, pornite de la prețurile insuficiente stabilite în contractul colectiv de muncă.
Rămânem în incinta portului, unde Constantin B. Pordan de la atelierele CFR și-a strivit un deget de la mâna dreaptă, în timp ce lucra la un polizor.
La rubrica „Buletin juridic”, aflăm că cei de la Comisia de încetățenire au recunoscut calitatea de cetățeni români a următorilor locuitori din județul Caliacra: Dumitru Vasile, Mitiu Petrof, Suadet Amet Cârjalâ, Maria Costova, Zafie Ganef, Marin Constantinof, Hristu Dimitrof Hristof, Ion Minea Vasile, Stolciu Petcof, Coliu Petre Petrof, Nenciu Tonef, Neculae St. Velicof, Stane Nicolof, Iordan Costea și Dobre Coliu Petrof.
Citește și: Constanța acum 100 de ani Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
Mai departe, ni se aduce la cunoștință ce farmacii funcționau în seara de 1 ianuarie 1924. Este vorba despre farmacia „Engleză” din strada Carol nr. 45 și farmacia „Ciomu” din strada Carol nr. 139.
Hoți împușcați de jandarmi
Mergem mai departe la cazul a doi evadați împușcați mortal de jandarmi. Anghel Bancu și Marcu Tonei, pe numele lor, făceau parte dintr-o bandă de 15 bandiți arestați în atacul din satul Caradânlac, județul Durostor. Ei au reușit să evadeze în timp ce erau escortați către arestul din Astvaschioi. Jandarmii i-au găsit și au deschis focul asupra celor doi care nu au vrut să se predea.
Ajungem la o știre din județul Tulcea, unde pescarii Vicol Mihail, Ivan Ivanof și O. Chirilă, toți trei din comuna I.C. Brătianu, s-au răsturnat cu o barcă încărcată pe Dunăre, din cauza furtunii. Toți trei s-au înecat.
Redacția „Dacia” scrie despre un accident din port suferit de soldatul Emilian Botea, de la grupul 6 hidroaviație. În timp ce căra apă de la fântâna din port, el a alunecat pe dealul dinspre primărie și s-a ales cu leziuni grave pe corp. El a fost internat la Spitalul Militar.
Pseudonimul Arac. apare și în acest număr și semnează povestea „Chilipirgiu”, împărțită în două firuri narative, cu personaje diferite, dar care voiau să obțină anumite servicii fără să plătească.
La categoria „Finanțe – Comerț – Economie”, subcategoria „Mișcarea portului”, ne sunt prezentate vasele intrate și ieșite din port. Iată care au fost acestea:
- Vase intrate: „Ioanides” grecesc cu 15.700 tone cereale de la Brăila spre a completa încărcarea
- Vase ieșite: „Thelemachos” grecesc cu 6.020 tone cereale pentru Roterdam și „Pandeiis” grecesc cu 3.700 tone cereale pentru Gibraltar
Furtuna a dat activitatea maritimă peste cap
Prima pagină se încheie cu rubrica „Informațiuni”, unde sunt prezenate următoarele:
- Știrile din București nu au putut fi prezenate, încât firul telefonic a fost deranjat
- La redacția ziarului s-a prezenat Grigore Grigoriu, președintele „Sfatului Negustoresc”, care a depus suma de 200 de lei, proveniți din cei 50.000 de lei pe care Agatos i-a pierdut. El este invitat la sediul redacției să-și ridice banii
- Agenția S.M.R. din localitate transmite că vaporul „Oituz” rămâne în docurile de la Constantinopole pentru reparații, suferind avarii în timpul uraganului de la Zunguldak
- Din cauza furtunii, timp de 7 zile în portul Balcic nu s-au putut face încărcări
- Este programată o ședință vineri, 4 ianuarie 1924, a Camerei arbitrale de pe lângă Camera de Comerț locală
- Cu ocazia încheierii scriptelor anului 1923, Gheorghiu, șeful Vămii Constanța, a oferit o agapă colegială tuturor funcționarilor acestei vămi
- Toate vapoarele ieșite din Bosfor pe 30 decembrie s-au întors, deoarece nu și-au putut continua cursele din cauza furtunii
- În urma anchetei derulate de comandorul Popescu, maiorul Geanolu, comandantul grănicerilor și căpitanul Paraschivescu de la comenduire, cu privire la lovirea munictorului Rădulescu, s-a stabilit nevinovăția plutonierului, care era în legitimă apărare, iar soldatul care l-a lovit pe camerienrul Octavian Popa a fost pedepsit disciplinar
- Trenul a sosit în această dimineață la Constanța cu o întârziere de două ore
- Serviciul maritim a încheiat un contract cu sindicatul „Pardes” al cultivatorilor din Iafta și Beyruth, pentru ca vasele acestui serviciu să transporte în România portocale, lâmâi și mandarine
- În dimineața zilei de 2 ianuarie 1924, în portul Constanța au sosit sute de emigranți evrei din Polonia și Ucraina. În următoarea zi urma emigrarea lor spre Palestina cu vaporul „România”
- George Gherasim și Gheorghiu Alexi au ținut să mulțumească tuturor celor care au fost alături de ei la aflarea veștii decesului mamei lor, Ariadni Gheorghiu
- O delegație a „Sfatului Negustoresc” compusă din Gr. Grigoriu, Ion Bărzan, I. Spoială, Niță Filip și Beloiu s-a prezentat pe 1 ianuarie la primarul Virgil Andronescu și au cerut reducerea taxelor comunale, dăunătoare comerțului în accepțiunea lor. Andronescu le-a spus că va lua decizia finală până pe 15 ianuarie
- G. Georgescu, președintele Camerei de Comerț a fost numit membru în Comisiunea superioară de aprovizionare
- Vaporul „Durostor” al agenției S.M.R nu a putut să iasă din portul Bosfor din cauza furtunii
- Vaporul „România” pleacă spre Alexandria pe 2 ianuarie 1924
- Avocatul Alexandru Constantinescu și-a mutat biroul și domiciliul din strada Carol 7 în strada Eminescu 5
- Încasatorul ziarului, Suliman Nasuria este invitat să treacă pe la administrația publicației pentru instrucțiuni
- Al. Constantinescu, fost inspector financiar, avocat are biroul și locuința pe bulevardul Regina Maria nr. 73, Constanța
Cititorii sunt informați despre programul spectacolelor, aproape similar cu cel din numărul precedent. În locul spectacolului „Biblia”, la teatrul cinema „Arena Grand” rula „O noapte de groază”.
Întâlnim un apel umanitar făcut de Societatea Asistența Publică din Constanța, prin președintele D. Pilescu, care anunță că în data de 5 ianuarie 1924, în sala liceului „Mircea cel Bătrân”, copiii nevoiași vor primi haine călduroase de iarnă. Ele vor fi depuse până la 4 ianuarie, la sediul societății din strada Cantacuzino nr. 12.
Redacția „Dacia” oferă detalii despre sumele colectate pentru construcția liceului, rubrică prezentă și în numărul 1. S-au strâns 124 de lei, colectați de la: Radu Rădulescu (10), Ivan Crastiu (5), Coliu Crastiu (2), Tudor Vicin (5), Demi Iordan Medin (2), Drăgan Iancu Stoiciu (5), Deliu Culiu (2), Iovi Jelizov (2), Gh. V. Nicof (20), Tudor Gh. Vălceanu (2), Ena Nichita Eni (2), Ion P. Dumitru (2), Stoiciu L. Stoiciu (5), Naciu C. Ruse (5), Tudor Aălceanu (2), Spase Cristu (5), Nichifor T. Jociu (5), Stanciu C. Stanciu (5), Mihail C. Ivanciu (5), Petre M. Nedău (5), Vasile Culiu (5), Stoiciu Culiu (5), Done Netcu (5), Dinu E. Donef (5), Nediu M. Nediu (5), Jeliu Verlan Nediu (5), Dobre Culiu Dobre (2) și M. Lupea (2).
Citește și: Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit
Gr. Roșu – președintele comisiei interimare și Ion Focșa – secretar general, angajați în cadrul primăriei Constanța anunță că pentru vânzarea lotului 6 din careul X se va organiza o nouă licitație, în data de 4 februarie 1924, deoarece la cea care trebuia ținută pe 25 decembrie, nu s-a prezentat niciun ofertant.
Rubrica de reclame este asemănătoare cu cea din numărul trecut.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani”
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Citește și:
Constanța acum 100 de ani Primarul Virgil Andronescu se plângea că „presa îi stă pe cap ca o mafie”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii